Руснаци и китайски официални лица присъстват на юбилейния парад на Северна Корея с участието на паравоенни сили

...
Северна Корея отбеляза годишнината от основаването си с парад, на
Коментари Харесай

Северна Корея отбеляза годишнината от основаването си с парад, на който присъстваха лидерът Ким Чен Ун, както и руски дипломати и високопоставена китайска делегация, съобщиха държавните медии в събота, докато Пхенян задълбочава връзките си с Москва и Пекин.

Събитието в петък включваше „паравоенните сили“ на Пхенян, казаха държавните медии, а не войници в редовната армия и не изглеждаше да демонстрира забранените в страната оръжия, включително междуконтинентални балистични ракети.

Изображения в държавните медии показваха униформени паравоенни бригади, включително някои возещи се трактори или в големи червени камиони, докато Ким, обграден от малката си дъщеря, гледаше усмихнат и пляскащ.

Площад Ким Ир Сен „беше пълен с вълнение и радост на зрителите, празнуващи значимо рождения ден на тяхната велика могъща държава", съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция.

"Всички участници отдадоха най-високата слава и най-топлите благодарности на Ким Чен Ун, несравним патриот и вечно побеждаващ командир с желязна воля."

Ким срещна с гостуващата китайска делегация, водена от Liu Guozhong, вицепремиер на Държавния съвет, второто подобно посещение на висши служители от Пекин за шест седмици, тъй като Пхенян показва признаци на облекчаване на строгия граничен контрол от ерата на Covid.

Двете страни обявиха целите си за „по-нататъшно засилване на многостранната координация и сътрудничество“ между двете страни, според отделен доклад на KCNA.

Руски дипломати също присъстваха на събитието, както и руска военна песен ансамбъл за танци и танци, който пристигна в Пхенян, за да отбележи събитието, съобщи KCNA.

Москва разшири официалното си присъствие в Северна Корея малко преди парада, като нейното посолство в Пхенян заяви тази седмица, че му е било разрешено да доведе 20 дипломатически и технически персонал -- първата подобна ротация на персонал от 2019 г.

Руският президент Владимир Путин изпрати на Ким послание по случай годишнината, каза KCNA в събота, в което той призова двете страни да „разширят двустранните връзки във всички уважение".

И според китайските държавни медии, президентът Си Дзинпин „поздрави в разговор с Ким Чен Ун" за годишнината.

„Нова Студена война“?

Събитието в петък беше третият парад на въоръжената с ядрено оръжие държава тази година.

Последният - военен парад с най-модерните оръжия на страната - се проведе в края на юли в чест на подписването на примирие, сложило край на военните действия през 1950-53 г. в Корея Война.

Посещенията на Китай и Русия идват на фона на нарастващите спекулации, че Ким – който рядко напуска страната си и не е пътувал от началото на пандемията от коронавирус – ще се срещне с Путин, за да обсъдят оръжейни сделки.

Американски и други официални лица казаха на New York Times, че Ким вероятно ще се отправи с брониран влак по-късно този месец до Владивосток, на тихоокеанското крайбрежие на Русия, недалеч от Северна Корея, за да се срещне с Путин.

„Независимо дали е Путин или не „Срещата на върха с Ким скоро следва, Съединените щати се опитват да възпрат сериозни нарушения на международното право чрез превантивно разкриване на разузнавателна информация“, каза Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул.

Нарастващото сътрудничество между Китай, Русия и Северна Корея , заедно с пропускането на Си на срещата на върха на Г-20 в Индия, „придават вид на разширяваща се пукнатина в геополитическия пейзаж на Азия“, каза той.

„Повечето заинтересовани страни в региона искат да избегнат нова Студена война, но това изглежда все по-трудно докато Пекин и Москва подкрепят Пхенян, а Северна Корея се присъединява към предизвикателствата на Китай и Русия към международния ред."

Въпреки това той добави: „Една голяма оръжейна сделка между Русия и Северна Корея, в нарушение на множество международни санкции, трябва да тревожи Пекин.“

Парадът дойде два дни след като Пхенян представи първата си „подводница за тактическа ядрена атака“, като Ким го обяви за част от „ускоряване на ядреното въоръжаване на флота“, въпреки че южнокорейската армия каза, че плавателният съд може да не е в действие.

Северна Корея проведе рекорден брой оръжейни тестове през тази и миналата година месец се провали при втория си опит да изведе шпионски сателит в орбита.

Южна Корея и Съединените щати засилиха сътрудничеството си в отговор на сигурността.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР