Северна Корея организира „тактическа ядрена атака“ като предупреждение към враговете

...
Северна Корея обяви, че е провела симулирана тактическа ядрена атака“
Коментари Харесай

Северна Корея обяви, че е провела симулирана „тактическа ядрена атака“ с две ракети с голям обсег, оборудвани с фалшиви атомни бойни глави.

Новинарската агенция KCNA в доклад от неделя каза, че учението е проведено рано в събота, за да „предупреди враговете“, че страната ще бъде подготвена в случай на ядрена война и отново обеща да засили военното възпиране срещу Южна Корея и Съединените щати.

Двете крилати ракети, носещи фалшиви ядрени бойни глави, бяха изстреляни към Западно море край полуострова и прелетяха 1500 км (930 мили) на предварително зададена височина от 150 метра, се казва в съобщението.

Изстрелванията бяха последните от поредица ракетни тестове и военни учения, проведени от Пхенян през последните седмици, включително неуспешно изстрелване на шпионски сателит в края на миналия месец.

Това се случи точно след като съвместните годишни летни учения между Южна Корея и САЩ, известни като Ulchi Freedom Shield, приключиха в четвъртък след 11-дневно изпълнение, включващо въздушни учения с бомбардировачи B-1B.

>

Северна Корея, която отдавна заклейми ученията като репетиция за война, протестира срещу разполагането на американските стратегически бомбардировачи, като изстреля две балистични ракети в четвъртък.

Междувременно южнокорейската информационна агенция Yonhap цитира служители, изразяващи скептицизъм относно твърденията на Пхенян в неделя за успешна мисия за ядрен удар.

„Анализ показа, че съобщението на Северна Корея тази сутрин е преувеличено. Не всички от тях успяха“, каза високопоставеният служител на Южнокорейския комитет на началник-щабовете пред Yonhap при условие за анонимност.

KCNA в отделен доклад в неделя каза, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е посетил машинния комплекс Pukjung, който произвежда корабни двигатели, и голяма фабрика за боеприпаси, за да подчертае значението на укрепването на военноморските сили на Пхенян.

„Той потвърди, че бъдещо пленарно заседание на Централния комитет на WPK [Работническата партия на Корея] ще постави важна модернизация на комплекса и посоката на развитие на корабостроителната индустрия“, каза KCNA.

Докладът не уточнява датата на посещението му.

Във вторник Ким посети и тренировъчен команден пункт, където подробно описа бъдещи военни планове, включително „нанасяне на едновременни супер интензивни удари“ по основни военни постове в Юга.

През август той посети военноморски флот, разположен на източното крайбрежие, за да наблюдава тест на стратегически крилати ракети на борда на военен кораб и подчерта, че плавателният съд ще запази поразителна мощ за бойни ситуации.

Северна Корея засилва военното си възпиране срещу Вашингтон и Сеул и разкритикува споразумението на върха от миналия месец между двете за подобряване на военното сътрудничество.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР