Северна и Южна Корея приветстваха новата ера на мира. Лидерите

...
Северна и Южна Корея приветстваха новата ера на мира. Лидерите
Коментари Харесай

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Северна и Южна Корея приветстваха " новата епоха на мира . Лидерите им се договориха да работят за осъществяване на няколко исторически цели , измежду които са Корейски полуостров без нуклеарно оръжие и слагането публично на завършек на Корейската война, съобщи ДПА.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун изрази подготвеност да се откаже от нуклеарната стратегия на страната си, излиза наяве от общата декларация, публикувана след договарянията му с южнокорейския президент Мун Дже-ин .

" Няма причина да се бием един против различен - ние сме един народ ", сподели Ким в изявлението си в граничното населено място Панминчжон в днешния ден, изпълнен с бездънен символизъм.

" Като заставам тук през днешния ден, виждам, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв и не могат да бъдат разграничени ", сподели Ким.
 Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският му сътрудник Мун Дже-ин Guliver/Getty Images
Северна и Южна Корея се договориха също да приготвят срещите с присъединяване на Съединени американски щати и Китай " с оглед оповестяване края на войната и определяне на дълготраен и сигурен мир ", се споделя в Декларацията от Панминчжон .

Корейската война приключи през 1953 година с помирение, без сключване на кротичък контракт.

Следващите срещи може да са в тристранен формат с присъединяване на Северна и Южна Корея и Съединени американски щати или четиристранни, с присъединяване и на Китай, се споделя в документа.

Президентът Мун възнамерява да посети севернокорейската столица Пхенян през есента за втора среща на върха с Ким, написа в декларацията.
 Севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският му сътрудник Мун Дже-ин Guliver/Getty Images
В нея се акцентира, че двете страни ще се стремят да решат мощно прочувствения въпрос за разграничените след войната фамилии.

Срещата стартира с историческо прекосяване на Ким Чен-ун на южнокорейска територия - първо в историята за водач на КНДР след края на войната. Ким се здрависа с президента Мун и задържа ръката му, след това, явно отвън сюжета, двамата за малко минаха оттатък редицата от сивкави бетонни плочи на севернокорейска територия, а след това се върнаха дружно на южнокорейска земя.
The historic handshake between Kim Jong-un and Moon Jae-In in the Korean border town of Panmunjeom.
— CBC News (@CBCNews) След първата си среща Ким и Мун засадиха на военната демаркационна линия 65-годишен бор.
.: Its so incredible to think North and South Korea have been at war for 70 years. To think Kim Jong-un just shook the hand of the South Korean president, whose parents fled North Korean communism decades ago is incredible.

MORE:
— Sky News Australia (@SkyNewsAust) На обилна гала по изпращането в граничното населено място Панминчжон гръмко звучеше поп музика, а двамата водачи здраво си стиснаха ръцете, до момента в който на огромен екран пред постройката, където двамата разговаряха по-рано денем, прожектираха фотоси от срещата на върха. След това Ким се качи на черната си лимузина Мерцедес, която потегли към КНДР . Севернокорейският водач смъкна прозореца на колата и помаха на домакините, до момента в който напускаше демилитаризираната зона, съобщи Франс прес.
12 jogging bodyguards escort Kim Jong-un's limo
— Ruptly (@Ruptly)

Това е едвам трета среща сред водачите на Юга и Севера. Бащата на настоящия водач Ким Чен-ун - Ким Чен-ир , се срещна с двама южнокорейски президенти - през 2000 година и 2007 година Разговорите на 27 април бяха замислени и като подготовка за дълго чаканата среща на севернокорейския водач Ким и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп , която може да се състои в края на месец май или началото на юни.
 Ким Чен ун и Мун Дже ин Guliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР