Серия въпроси, касаещи заповедното производство, отправят от сдружението на пострадалите

...
Серия въпроси, касаещи заповедното производство, отправят от сдружението на пострадалите
Коментари Харесай

Пострадали от ЧСИ отправиха 14 въпроса към институциите

Серия въпроси, касаещи заповедното произвеждане, насочат от сдружението на потърпевшите от частни правосъдни реализатори (ЧСИ) " Солидарност “ към министъра на правораздаването, Народното събрание, Европейския парламент и Европейската комисия и от понеделник стартират да търсят отговори по реда на Закона за достъп до социална информация.
" По част правосъдният министър би трябвало или да ни отговори документално, или устно - в парламентарната антикорупционна комисия идната седмица ", сподели пред  Ивайло Илиев от управлението на сдружението и означи, че въпросите към министъра към този момент са изпратени на ръководителя на комисията Борис Ячев. 
Има несъгласие сред Граждански процесуален кодекс и наредбата, която са издали от Министерството на правораздаването, посочи още: " В самия закон написа, че заявките се преглеждат в разпоредително съвещание и липсва думичката " закрито ", т. е. смислово се схваща - в намерено. Трябва правосъдният министър да се появи и да изясни за какво са създали образците-документи за издаване на заповеди за осъществяване да бъдат гледани при закрити порти ".
" Истината за е ужасяваща и тя е, че всички заповеди, издавани досега, са оскъдни, защото са гледани в закрити правосъдни съвещания ", безапелационен е Ивайло Илиев. В Граждански процесуален кодекс написа, че молбата за издаване на изпълнителен лист се преглежда в закрито правосъдно съвещание, само че другояче обикновено произвеждане по издаване на заповед за осъществяване, би трябвало да се гледа в намерено правосъдно съвещание, акцентира той.
" Всички 3 милиона каузи, които са гледани досега, са обсъждани единствено от съдиите, без да е имало даже правосъден секретар ", посочи Илиев и твърди, че не са изготвяни протоколи от закритите правосъдни съвещания и не са издавани избрания или разпоредби, уважаващи заявките.
" Когато съдът не почете заявката, издава предписание за отвод, който заявителят има право да апелира в 7-дневен период ", уточни още той, цитирайки законовите разпореждания и акцентира, че при заповедното произвеждане у нас правилото за тъждество на страните в процеса се нарушава. " По тази причина към този момент започваме да водим каузи против банкери, лихвари, монополисти, топлофикации и прочие, поради това, че съдът е почел единствено изказванията на едната страна, не е дал право на другата страна да изнесе пред съда истината ", добави Илиев.
 Европейска комисия и Екологичен потенциал да дойдат неотложно с задача в България, упорстват потърпевши от ЧСИ Европейска комисия и Екологичен потенциал да дойдат неотложно с задача в България, упорстват потърпевши от ЧСИ
Ще желаяме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят неотложно задача в България, която да ревизира какво се случва...
" Всяка страна има право да бъде изслушана от съда ", цитира той Граждански процесуален кодекс и изрази неразбиране: " Когато научаваш чак от, че е минало дело против теб, по какъв начин ще можеш да се защитиш? "
" Заповедните производства при нас, в България, са бързите производства при закрити порти. Провеждани са без наличието на страните на делата, тоест съдът е издавал заповеди за осъществяване, изпълнителни листове, без да е дал опция на тези, които са набедени за длъжници да си признаят дълга, размера и контракта, въз основа на който са съдени ", разясни Илиев и напомни, че от сдружението са сезирали европейските институции.
" Заради нас - сдружението на потърпевшите от ЧСИ " Солидарност ", в България дойде задача на Европейската комисия по петициите, дойдоха 7 европейски депутати и февруари месец изслушаха 27 петиции, изпратени до Европейския парламент за всичко обвързвано със заповедните производства и другите каузи в съда при нас ", означи Илиев. Според него, заключителният отчет ще бъде подготвен до към 10 ноември. " Той ще бъде разрушителен във връзка с България ", уверен е Ивайло Илиев.
Автор: Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР