Серия от нападения от мечки в Смолянско. Те са предимно

...
Серия от нападения от мечки в Смолянско. Те са предимно
Коментари Харесай

Нападения от мечки в Смолянско, много животни са изядени

Серия от набези от мечки в Смолянско . Те са най-вече в региона на село Смилян и близките обитаеми места. Там единствено за към един месец са били изядени от мечки 11 крави и телета , съобщи „ bTV “.

Ангел Христов заяви, че в границите на две седмици са убити четири негови животни. Той е от смолянското село Черешово. Мъжът е безапелационен, че нито електропастирите, нито оградите стопират мечките .

От Държавното горско стопанство в Смилян са поискали да им бъде позволен отстрелът на животните , които основават проблеми на локалните хора. Директорът Анатоли Елев изясни, че мечките попадат под обсега на Закона за биологичното многообразие и като такива се водят защите тип. Затова с цел да се пристъпи към отстрел се желае позволение от министъра на земеделието . Всички нужни за това документи към този момент са били изпратени във ведомството.

През 2022 година по тази скица са били издадени две разрешителни за отсрел . От тях е бил осъществен на процедура единствено един. Втората мечка не е била отстреляна, изясни Елев.

Според стопанина Ангел Христов това не е решение на сериозния проблем , тъй като не става въпрос единствено за една, а за доста разнообразни мечки. Те се плодят и мъжът твърди, че е въпрос единствено на време да слязат в селата.

Екоминистерството изплаща компенсации , когато вредите на притежателите на животни бъдат потвърдени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР