Серия от мистериозни смъртни случаи на американски мъже в Колумбия

...
Серия от мистериозни смъртни случаи на американски мъже в Колумбия
Коментари Харесай

Дрогирани, ограбени и дори убити: Туристите, хванати в капана на запознанствата

С ерия от мистериозни смъртни случаи на американски мъже в Колумбия е обвързвана с приложения за запознанства. Роднини на убитите търсят отговори и правдивост. Това споделя Остин Ландис, създател на BBC. 

Ту Гер Сюн обичаше да се връща в Колумбия.

" Той разказваше за хората, които просто се любуват на живота. Той даже научи испански ", споделя брат му Ех Сюн пред BBC News.

" Никога, но в никакъв случай не му е минавало през мозъка, че ще приключи по този метод с драматичен случай ", добавя той. 

50-годишният Ту Гер Сюн беше американски деятел и комедиант от Минесота. Преди последното си пътешестване до Меделин той е разговарял с жена онлайн, оповестява медията. 

Няколко седмици след двумесечното си посещаване, в средата на декември, той се обадил на брат си и му изискал 2000 $, само че не споделил защо са или че нещо не е наред. Ех Сюн споделил, че ще преведе парите и повече не съумял да се свърже с брат си.  

На идващия ден полицията разкрила тялото на Ту Гер Сюн в далечен, залесен регион на града. Приятел от Меделин обяснил на Ех Сюн, че брат му е бил похитен и държан в плен за откуп от 2000 $.  

" Не желаех да допускам. Не знаех дали това в действителност се случва. Сърцето ми просто се сви ", споделя Ех Сюн.   

Сюн се опитал да се свърже с посолството на Съединени американски щати, което удостоверило, че това е тялото на брат му. Тази седмица колумбийската полиция арестувала жена и двама мъже, свързани със гибелта му, като ги обвинила в похищение и ликвидиране. 

Смъртта му е една от осемте в Меделин, които провокираха предизвестие от посолството на Съединени американски щати за рисковете от потреблението на приложения за запознанства. Всичките осем жертви са американци, които са починали при подозрителни условия през ноември и декември, предава BBC. 

Държавният департамент на Съединени американски щати е декларирал, че знае за тайфа в града, която е употребила приложения за запознанства, с цел да изолира жертвите си, преди да ги отвлече и убие. Но не е ясно дали бандата стои зад смъртните случаи в Съединени американски щати. 

През първите 10 месеца на 2023 година в Меделин са регистрирани 32 убийства на чужденци в града, в това число минимум 12 американци и трима от Обединеното кралство, което е с 40% повече от миналата година. 

Three people have been jailed in the kidnapping and killing of Tou Ger Xiong, a Hmong American comedian and activist who was found dead in Colombia after going out to meet a woman he reportedly met on social media.
— NBC News World (@NBCNewsWorld)
Джеф Хюит е бил открит " да лежи мъртъв в локва кръв " в хотелската си стая в Меделин, пишат приятелите му в интернет, описвайки го като " лековерен, побъркан, добър дух " и явна жертва на " несполучлив грабеж ".  

Джони Джером е погубен на 45-ия си рожден ден. Според известия в локалните медии Филип Мълинс е бил замаян и е умрял от свръхдоза. 

Посолството твърди, че няколко от тези случаи са почнали с приложение за запознанства, употребявано за привличане на жертвите, което е част от тревожното нарастване на броя на хората, които се оказват " дрогирани, ограбени и даже убити ".   

Карлос Кале, някогашен шеф на Туристическа обсерватория в Меделин, показва, че е всекидневно нарушителите да упояват туристите със скополамин - вещество без аромат, известно още под името " демонски мирис ". Посолството на Съединени американски щати също е предизвестило за този опиат, който приспива жертвите за до 24 часа.  

Говорител на туристическата обсерватория удостовери, че " по-голямата част " от жертвите през предходната година са били мъже, само че добави, че доста от случаите към момента се проверяват. 

Проституцията е законна в Колумбия и е необятно публикувана в туристически горещи точки като градовете Меделин и Картахена. Но нищо не подсказва, че убитите мъже са употребявали услугите на проститутки.  

'Drugged, robbed, killed': The city catching US tourists in dating trap
— BBC News (World) (@BBCWorld)
36-годишният Алок Шах споделя, че точно скополаминът е предизвикал нарушаване в зрението му. Той разкрива, че е поканил жена в хотелската си стая в края на 2022 година, а след срещата краткосрочната му памет е изчезнала, споделя той. 

Жителят на Тексас се е сгодил за колумбийка в средата на 20-те си години. Той се срещнал с нея в Tinder. Първоначално двамата излезли на кафе, само че по-късно Шах решил да я заведе в хотелската си стая. 

Той споделя, че не се е чувствал заплашен по време на предходните си визити в Меделин, нито сякаш проституцията е била толкоз публикувана, когато е пристигнал за първи път през 2017 г.   

Преди часовникът, якето и 200 $ в брой да изчезнат от стаята му, той си спомня по какъв начин неговата половинка разтрива пудра по врата му. Той осъзнал, че нещо не е наред, когато я  заплашил да се обади в полицията и я прогонил. 

" Сега нормално не поддържам връзка с локалните хора там. Просто има прекалено много рискове, прекалено много опасности ", споделя той. 

Посолството на Съединени американски щати предлага на жителите да заобикалят запознанства на обществени места като хотели, както и да осведомят приятелите, фамилията или личния състав на постройката за това с кого са. Оттам поучават още, да не се съпротивляват при обир, тъй като това може да бъде съдбовно. 

At least eight Americans died in Medellín in November and December amid dozens of cases involving male tourists who were held captive and robbed, often after meeting women on dating apps
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Полицията в Меделин не разяснява нарастването на броя на смъртните случаи, породени от принуждение, оповестява BBC. 

" Искаме от ден на ден чужденци да идват в града ", декларира кметът Федерико Гутиерес, само че прибавя, че туристите, които идват само поради красивите дами и опиатите, не са добре пристигнали. Той показва, че е наредил на полицията да се оправи с това, което съгласно него е главен проблем - половия трафик на малолетни.  

На полицията е подредено да стартира " специфични интервенции " в кварталите, в които туризмът е най-силно застъпен. Това показва представител на кмета пред BBC. 

През 2022 година повече от 1,4 млн. чужденци са посетили града като туристи, което е нов връх по отношение на предходните години, а над една четвърт от тях са били американци, съгласно статистиката, оповестена от кметството. Очаква се цифрите за 2023 година да бъдат още по-високи, частично тъй като Меделин се е трансформирал в топ дестинация за хора, работещи от хоум офис. 

Миналата седмица Ех Сюн е дошъл в Меделин, с цел да извърши обред, като повика духовете на брат си вкъщи. 

" Ние не се сърдим на хората в Колумбия ", споделя той.

" Искрено имам вяра, че брат ми би дал прошка на хората, които са му създали това. Ту Гер Сюн вярваше в добротата на всички хора ", споделя брат му.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР