Сериозно предизвикателство пред държавните финанси догодина вижда финансистът и бивш

...
Сериозно предизвикателство пред държавните финанси догодина вижда финансистът и бивш
Коментари Харесай

Експерт: Лошо политическо решение е заделяне на милиони за магистралата до Варна

Сериозно предизвикателство пред държавните финанси следващата година вижда финансистът и някогашен отраслов зам.-министър Любомир Дацов. Той уточни, че има огромна възможност от скок на недостига на фона на неналичието на промени в основни браншове и недоброто обмисляне и ръководство.
Като образец за неприятно политическо решение той уточни заделянето на стотици милиони за довършването на автомагистралата до Варна: „ Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не дава отговор на никакви правила, български и международни”. Според него сходни дейности без действителен обект и търгове е „ живо нарушение”, а сходна извънбюджетна сметка би трябвало да се открива единствено с решение на Народното събрание.

Дацов означи пред bTV и че не е явен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в различен – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се планове. По думите му за „ неприятно обмисляне и неприятно управление” приказва и фактът, че за поредна година към 40% от финансовите разноски не се извършват, при естествени граници от към 5%.

Според финансиста бюджетът за идната година, за разлика от настоящия и последните няколко, може да се окаже с тъкмо (а не прекомерно консервативно) плануван недостиг, тъй като забавянето на стопанската система в световен проект идва доста бързо. Така приходите може да се много по-малко при необятно тиражираното увеличение на разноските – с 16%.

Любомир Дацов акцентира, че огромните проблеми са в опазването на здравето, образованието и ръководството на средствата в браншове като вътрешните работи и са нужни не пари, а промени: „ Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”.

Според него като цяло „ България и Европа се движат с доста по-малки крачки, в сравнение с се движи останалият свят”, а най-притеснителното е, че междинната класа понижава и у нас съвсем я няма: „ Има 200-300 000 индивида, което е извънредно незадоволително, тъй като това е движещата мощ на стопанската система на всяка държава”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР