Сериозните проблеми във водния сектор у нас стават актуални, когато

...
Сериозните проблеми във водния сектор у нас стават актуални, когато
Коментари Харесай

ВиК инфраструктурата калкулира над 60% загуби на питейна вода

Сериозните проблеми във водния бранш у нас стават настоящи, когато водата в домовете ни спре поради повреда или настане суша. Природните катаклизми от ден на ден ще изострят тази картина у нас по две съществени аргументи - положението на водната инфраструктура калкулира над 60 % загуби на вода и не сме научени да пестим този изчерпаем запас. 

Проблемът със остарялата водопроводна мрежа в България не е от през вчерашния ден и е на всички места в страната. По разнообразни калкулации, с цел да се подмени, ще са нужни над 40 милиарда лв.. Ясно е, че това няма да стане скоро.

По-тревожното е, че качеството на питейната вода се трансформира, до момента в който стигне до чешмите ни. Затова избираме да си купим вода за пиянство, или да си я налеем от по-близки до естествените водоизточниците места, като избегнем пътя ѝ по старите тръби. 

Кои са дребните стъпки, водещи до по-големите промени? Това разяснява пред БНР проф. Ганчо Димитров, един от водещите ВиК специалисти в България:

" Проблемът със загубите на вода е заложен още през 60-те години, когато са проектирани и изпълнени нашите водопроводни мрежи, които за жалост до момента не са изменени. Тогава бяха изпълнени задачите - да се достави вода до популацията, само че с нискокачествени материали. Липса на средства за надзор и ръководство на водопроводните мрежи. Няма и кадастър на водопроводните мрежи, с цел да се следи тяхното качество във времето ".

Проф. Димитров акцентира, че главната водопроводна мрежа в София и в други градове не е сменена.

Цифрата над 60 % звучи скандално на фона на естествените катаклизми и тревожното понижаване на този запас в природата. 

" Физическите загуби на вода могат да се избегнат най-лесно с понижаване на налягането. Другата опция е подмяната на износените водопроводни мрежи ", сподели проф. Ганчо Димитров.

Оказа се, че има още едно решение, което визира всяко домакинство. Пестенето на водата, а оттова и на електрическата енергия. Тази ефикасна и нескъпа политика се ползва във от ден на ден страни, само че не и у нас.

Репортажа на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР