Сериозен здравен проблем след промени в нормативната уредба. Скъпоструващо лекарство

...
Сериозен здравен проблем след промени в нормативната уредба. Скъпоструващо лекарство
Коментари Харесай

Скъпоструващо лекарство е извадено от списъка на НЗОК с платени медикаменти за деца


Сериозен здравен проблем след промени в нормативната уредба. Скъпоструващо лекарство е извадено от листата с платени от здравната каса лекарства при лекуване на деца. Покрива се единствено при възрастни.

12-годишната Ралица страда от продължителен улцерозен колит. Проявява се, когато е на 4 година, последователно положението ѝ се утежнява и предходната година се постанова да стартира лекуване с медикамент за възрастни. След нормативната смяна родителите са шокирани.

„ При следващото рутинно подаване на документи се оказа, че има изменение в Наредба 10 на Министерство на здравеопазването, което не разрешава да се заплащат тези медикаменти с обществени средства. Досега можеше и на процедура става чудноват случай – за възрастни се заплаща, за деца не “, споделя бащата на Ралица Мирослав Атанасов пред БТВ.

„ До момента Здравната каса покриваше лекуването на децата, нуждаещи се от Ведолизомаб, ние чакаме в скоро време решение по проблема, тъй като прекъснем ли това лекуване, за огромна част от тези пациенти ние нямаме какво да предложим. Заболяването ще рецидивира. В случая с улцерозен колит може да се стигне и до оперативно лекуване, което би инвалидизирало пациентите с тази диагноза “, изяснява доктор Мила Байчева, детски гастроентеролог в профилирана болница проф. „ Иван Митев “.

Лечението изисква вливане на медикамента един път на всеки 8 седмици, което коства към 3000 лв..

„ Не знаем дали ще успеем да съберем тези пари, с цел да има последващо вливане. Абсолютно непостижимо “, показа Мила Атанасова, майка на Ралица.

В отговор до БТВ от здравното министерство показват, че сигурността и ефикасността на Vedolizumab при лица до 17 години към момента не са открити, заради което лекарствените артикули не се предлагат за приложимост деца или юноши. И допълват:

„ Към момента Министерството прави разбор на нормативната уредба, за правенето на съответните законодателни промени, посредством които да се сътвори опция за възнаграждение на лекарствени артикули, прилагани отвън изискванията на разрешението за приложимост за лица до 18-годишна възраст “.

А до тогава семейство Атанасови ще живеят в очакване и вяра за избавление на детето си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР