Сериозен ръст на хоспитализираните с Ковид-19 и грип във Великобритания.

...
Сериозен ръст на хоспитализираните с Ковид-19 и грип във Великобритания.
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Очакваме пика на грипа през януари и фев...

Сериозен растеж на приетите в болница с Ковид-19 и грип във Англия. Случаите на грип се покачват и у нас, изключително измежду дребните деца. 

" Респираторните вируси са си в сезона, макар че някои от тях избързаха. Това се дължи на обстоятелството, че предходните две години, заради ограниченията, бяха лимитирани в разпространяването си. В момента бързат да вземат своето. Децата, които за първи път се срещат с тези инфекциозни сътрудници в първите години от живота си, огромна част от тях са пропуснали тази среща ", сподели вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на " България заран ".

Според нея се връщаме в естествения темп и това са вируси, които имат сезонност.

" Най-високите стойности на грипа са идващите месеци - януари и февруари. Грипната зараза стартира по-рано. Сезонността на тези вируси се свързва с разнообразни фактори, само че зависи и от нашето държание. Факт е, че предходната година респираторно-синцитиалният вирус се разпространяваше дружно с грипния. Миналата година през лятото, сега, в който паднаха ограниченията в Съединени американски щати и редица други страни, респираторно-синцитиалният вирус незабавно подсети за себе си. Това демонстрира, че и нашето държание има значение ", разяснява Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че за разпространяването на вирусите въздействие оказват високите температури и влажността на въздуха.

" И двете епидемии - SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2, които потеглиха от Китай, набраха скорост през ноември и през декември. Това са най-студените месеци в Китай. В същото време местата, откъдето започнаха тези събития, се е следило нехарактерно засушаване. Това студено и изсъхнало време може би са съдействали за разпространяването ", разясни гостът.

Ситуацията с ковид е спокойна, спрямо началото на годината. Това демонстрират данните на СЗО - 90% по-малко смъртни случаи седмично, спрямо пиковите стойности през януари.

" Пандемията продължава. Трябва да следим какво се случва със SARS-CoV-2.Той не трябва да бъде подценяван. През годината се срещнахме освен с провокации от страна на Ковид-19. Друг вирус, този, който предизвиква маймунската шарка, излезе от обичайните области и аргументи доста случаи. Еболата същ подсети за себе си. Бърза реакция беше реализирана ", уточни още вирусологът.

По време на пандемията в доста области изостанахме, съобщи експертът и изясни, че доста деца в международен мащаб не са имунизирани.

" Ваксинациите бяха забавени. Фокусът падна върху Ковид-19. В момента това са незабавни неща, които би трябвало да бъдат наваксани ", добави тя.

По мотив приключването на газ ат авариралия трен и натравянето на огромния брой хора, вирусологът коментира, че амонякът може да провокира доста признаци и е значимо да се реагира навреме.

" Амонякът е с много характерна и остра неприятна миризма. Няма отровни субстанции сами по себе си, зависи по какъв начин ще попадне в организма - носа, гърлото, белите дробове, кожата, очите. Може да провокира инфектиране на всяко едно от тези места. Възможно е да провокира кашлица, гадене, повръщане, парене в очите, зашеметяване. Важно незабавно да се реагира ", разяснява гостът.

 

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР