Сериозен дефицит на желаещи да работят като лични асистенти за

...
Сериозен дефицит на желаещи да работят като лични асистенти за
Коментари Харесай

Сериозен дефицит за лични асистенти на хора с увреждания

Сериозен недостиг на искащи да работят като персонални асистенти за хора с увреждания. Проблемът се обрисува, откакто от 1 септември стартира наемането на първите асистенти по новия механизъм за персоналната помощ. В Русе са назначени 126 души, а нуждаещите са в пъти повече - 1000 души.


За персонални асистенти са кандидатствали най-вече родственици на хората с увреждания. Бахтишен Джуджева сe грижи за 35-годишния си наследник с детска церебрална парализа. Тя беше измежду уредниците на митингите на русенските майки.

Казва, че ненапълно е задоволена от новия закон, поради въвеждането на самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания, само че използването му е почнало с проблеми.
Бахтишен Джуджева: Със забавяне на пенсиите на тези хора, които ги получават и които са се съгласили да им лишават тия средства за непозната помощ.
Според новия нормативен акт хората с увреждания би трябвало да се откажат от добавката за непозната помощ към пенсията си. Така синът на Джуджева получава с 86 лева по-малко. Затова пък тя ще работи 8 часа дневно с 566 лева заплата. По думите й обаче, тези средства не са задоволителни.
Бахтишен Джуджева: Ние искахме най-малко две минимални заплати. Защото, с цел да го заведа на лекуване, аз би трябвало първо да си платя и по-късно да взема фактура и да очаквам обществените грижи да ми осребрят тия пари.
От част от досегашните добавки би трябвало да се откажат и децата с увреждания.
Катя Петрова, шеф на Дирекция " Социални действия и опазване на здравето " - община Русе: Които получават по 930 лева по закона за фамилните помощи за деца, до 380 лева от помощта, те също дават единодушие да бъде в интерес на асистентите.
Проблемът в Русе е, че има изострен дефицит на претенденти за персонални асистенти. Хора с увреждания, които не са избрали родственици за помощник, могат да останат без обгрижване.
Катя Петрова, шеф на Дирекция " Социални действия и опазване на здравето " - община Русе: Ние имаме в първия банкет 2 лица, които не са показали персонален помощник и към сегашния миг не можем да осигурим.
За персонална помощ заявление се подава първо в дирекциите " Социално подкрепяне " за правене на самостоятелна оценка, а по-късно - в общините - за асистенти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР