Сериалът с най-висок рейтинг в историята на IMDb е е

...
Сериалът с най-висок рейтинг в историята на IMDb е е
Коментари Харесай

Факти и измислици в новия епизод на Чернобил

Сериалът с най-голям рейтинг в историята на IMDb е е хвален, необятно обсъждан и коментиран. Има хора, които се майтапят с излезлите 4 серии, а някои даже заподозряха, че „Чернобил“ е изработен, с цел да очерни съветската Росатом. Какво издигна този филм на това исторически високо равнище?

На 4 юли тази година ще бъде показана последната серия на кино лентата „Чернобил“, който телевизионната мрежа HBO демонстрира всеки понеделник. С максимален натурализъм се показва повредата на атомната централа, опитите за скриване на информацията за злополуката и ликвидирането на следствията от нея. Първите четири серии получиха извънредно високи оценки от критиците и феновете, като след всяка серия хората стартират да търсят какво още информация може да се откри за чернобилската злополука. През съвсем целия месец май интернет и обществените мрежи са претъпкани със запитвания и мнения.

След излизането на третата серия, Чернобил стана най-високо оцененият сериал в историята на IMDb. На 29-ти май неговата междинна оценка е на равнище 9,6 точки от 10 вероятни. Следват го „Планетата Земя 2“ – 2016 година, 9,5 точки; „Братя по оръжие“ – 2001 година, 94 точки; „Планетата Земя“ – 2006 година, 9,4 точки; „В обувките на Сатаната“ – 2008 година и „Игра на тронове“ – 2011 година с 9,4 точки.

Първите три епизода на кино лентата бяха оценени с по 9,7 точки, а четвъртият получи 9,5 точки . Филмът освен получава извънредно високи оценки, само че и интензивно се разисква в уеб пространството.


След всяка серия, в обществените мрежи се появяват огромен брой възхитени мнения за новия план на HBO. Зрителите, в това число руснаците, хвалят на първо място атмосферата в сериала – подтискащата, граничеща с хорър картина, показваща визията на създателите за протичащото се по време на повредата на атомната централа в Чернобил.

Активно разискват „Чернобил“ и хората, които помнят тези дни. Автобусите, извозващи най-вече деца към по-отдалечени от Чернобил райони, увеличените болести на щитовидната жлеза и още доста други.

Ние симпатизираме на героите, които заплащат най-високата цена за решенията си, с цел да се оправят със обстановката, породена от тотално некомпетентни хора. Това е време, когато руските чиновници са по-заинтересовани да убедят света в превъзходството на своята нация като нуклеарна мощ, в сравнение с да спасят живота на засегнатите от случая, в което има известна логичност на фона на хвърлените две атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Но изпратеният робот не е оборудван да се оправи с протичаща реакция, а Съюз на съветските социалистически републики е прекомерно горделив, с цел да признае на Източна Германия какъв брой зле са станали нещата.

В „Чернобил“ е свършена ужасно доста работа, с цел да се покаже историческата истина до най-малкия подробност. Така да вземем за пример, плакатът „За щастието на цялото човечество“ в показаната този понеделник серия е от описа на свидетел. Речите на военачалник Тараканов са пресъздадени по думите на мъжете, погрижили се за руините на покрива. Дори „Легасов“ употребява термина „биороботи“, с цел да оправдае нуждата от човешка мощ, който е взет от действителната история.

Новият сериал, поставящ главен акцент върху истината на случилото се, въпреки всичко малко се отклонява от действителните събития. Това не изопачава истината, а е направено за филмът да бъде оголен по-добре.

Един от тези епизоди включва младият Павел. Задачата, за която е изпратен е действителна – мъжете би трябвало да преследват домашните любимци и другите облъчени животни от Зоната. Но Павел не е същински и това някак проличава във кино лентата. Той е определен най-малко частично да замести нас, феновете, както и хилядите млади мъже хвърлени в тази месомелачка. Поръчките и случките са напълно действителни, в това число и бруталната „кучешка сцена“. Всичко е направено по разказите на очевидци, като по този метод събитията са доста по-въздействащи посредством присъединяване на Павел.

Другият персонаж от сходен вид е лекар Уляна Юриевна Хомюк, физик от Белоруския институт за нуклеарна енергетика, която също не е действителна и е филтрация на стотиците руски учени, отдадени в разрешаването на мистерията за разтопяването на нуклеарния реактор на атомната електроцентрала. Няма сходно научно лице, на което да са дадени документите, които биха могли да разкрият минуса на тези нуклеарни реактори. Това е просто един трагичен прийом, с който на публиката се споделя, че това е можело да се предотврати. Големите механически проблеми на РБМК реакторите освен не са закрепени, само че и остават незнайни за инженерите. Те са класифицирани като държавна загадка, а ректорите продължиха да се работят. По този метод руска Русия резервира непоклатимия си облик на международната сцена.

Друг забавен миг е, че последният общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов съобщи, че има намерение да гледа сериала „Чернобил“. Вижда се, че основният воин от кино лентата не наподобява доста на оригинала, само че като къс шарж е показано и напрежението, в което работи Горбачов на фона на възходящата интензивност на Елцин. Редица съветски медии са на мнение, че филмът е трябвало да се снима в Русия от самите руснаци.

Остава единствено да гадаем какво ще ни покажат в останалата единствено една серия на „Чернобил“. Навярно събитията ще бъдат исторически тъкмо проследени до наши дни, с цел да разберем, дали няма още нещо прикрито и не по-малко ужасяващо от самата злополука на нуклеарния реактор. Но това са единствено догатки.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР