Сергей Темерев е сред 16-те световноизвестни майстори на акварела в

...
Сергей Темерев е сред 16-те световноизвестни майстори на акварела в
Коментари Харесай

Всяко море има свой цвят, показва новият Айвазовски

Сергей Темерев е измежду 16-те световноизвестни майстори на акварела в интернационалната галерия, проведена от изложба Нюанс на ул. Денкоглу в София:

Рисувате най-вече море, Вие ли сте новият Айвазовски?

Не бих споделил, че съм новият Айвазовски, само че всички съветски художници сме наследници на едно завещание, значима част от което е и той, който толкоз доста е направил за националния ни пейзаж.

Ще изчезне ли пейзажът с развиването на цифровата снимка и фотошопа, когато всеки щрака неуморно "картинки " със смарт телефона си?

Смратфонът е богатство - колкото повече го употребяват хората, толкоз повече натрупат виждане и просвета за пейзажа. Освен, че е най-хубавият бележник. Давам образец със себе си - ето, бях във Флоренция, направих 2 картини и незнам какъв брой фотоси със смарт телефона си. А пейзажът няма да изчезне, защото не всичко може да се съобщи със смарт телефон.

Като се връщам на Айвазовски, и той като Вас рисува морето на Петербург... Вие за какво се насочихте тъкмо към маринистиката?

Израснах край Азовско море, където от дълго време не съм бил. От 1978 година съм на Балтийско море - пребивавам във Виборг, а работя в Петербург. Но обичам морето и в Швеция, Хонконг, Владивосток.

Кое е най-красивото море, което сте виждали?

Всяко море е друго по цвят и по усещането, което оставя. А морето пък е друго от океана. Неотдавна бях на Атлантика, в Астурия. Казват, че там има два типа време: дъжд и вятър...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР