Сергей Гуриев е един от най-известните руски икономисти, преподавател в

...
Сергей Гуриев е един от най-известните руски икономисти, преподавател в
Коментари Харесай

Сергей Гуриев, руски икономист, пред "Медуза": Санкциите ще принудят Путин да преговаря

Сергей Гуриев е един от най-известните съветски икономисти, учител в Instituts d`études politiques в Париж, някогашен основен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване. Той напуща Русия след обиски в Руското висше учебно заведение по стопанска система, чийто ректор беше сред 2009 по 2013 година Публикуваме с незначителни съкращения изявлението му за известния съветски уебсайт " Медуза ", до който, както и до всички самостоятелни медии в Русия, съветските жители към този момент нямат достъп. Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада замразиха запасите на съветската централна банка - какъв брой огромен е този удар върху Русия?
Това беше безусловно ненадейно, никой не предполагаше, че това е допустимо. Наличието на запаси е един от основните стълбове на макроикономическата непоклатимост - какво ще се случи е мъчно да се планува. Просто тъй като в никакъв случай не се е случвало. Но това е голям удар за рублата. Това може да се каже с безспорна сигурност.
Има ли значение в коя страна в действителност се съхраняват запасите на централната банка в този момент?
Да, има. Някои споделят: всичко е наред, централната банка към момента има злато и юани, те могат да бъдат продадени. Това също е неочевиден миг. Американските наказания са доста сериозен механизъм и китайските банки не е наложително да желаят да оказват помощ на съветската централна банка, тъй като Америка може да им наложи съществено наказване за това. Случвало се е и преди, не е доктрина. Например френската BNP Paribas, която наруши глобите на Съединени американски щати, беше принудена да заплати многомилиардна санкция. Не си представям, че китайските банки биха били подготвени да оказват помощ на Русия на тази цена.

Ситуацията е изцяло неразбираема. Ще може ли да се продават " златни десетки ", както би споделил Михаил Булгаков? Не е изцяло ясно кой би желал да купи това злато (от запасите на централната банка) с риск да попадне под глобите на Съединени американски щати. Америка може да забрани на китайските банки да купуват съветско злато и да обменят юаните, които има централната банка, за долари. А Руската централна банка, несъмнено, се нуждае от долари и евро, тъй като по-голямата част от вноса на съветската стопанска система към момента е от Европа. За да купите хапчета, технологии, храна, ви трябват долари и евро, а не юани.
Реклама
Не бих заложил на поддръжката от китайските банки. Мисля, че най-вероятно ще кажат: " Съжаляваме, ние сме страхотни другари и считаме, че вие сте страхотни хора, само че заради американските наказания ние няма да можем да си сътрудничим с вас ".
Сегашната рецесия наподобява ли на някоя от тези, през които Русия към този момент е минала?
Не е ясно. Ще бъде по-трудно, в сравнение с през 2014 година, тъй като тогава имаше запаси - и централната банка знаеше какво може и какво не. По принцип цените на петрола през днешния ден са високи. Но не е ясно дали съветските експортьори на нефт ще могат да продадат този нефт и да получат долари, тъй като на доктрина ще ги получават, само че на процедура: ще могат ли да ги трансферират в Русия?

Всичко това става доста комплицирано. Никой не знае по какъв начин ще работят глобите. Русия не е Иран или Северна Корея, тя е доста по-голям състезател. Как ще работи това с Русия към момента никой не знае. На Иран и Северна Корея също им бяха замразени запасите, само че това бяха напълно разнообразни величини, а и те не разчитаха на тях. Ако ме бяхте попитали на 25 февруари (ден след съветската инвазия в Украйна - бел. ред.), щях да ви кажа: обстановката е сложна, Русия ще бъде откъсната от технологиите, няма да има стопански напредък, само че Русия няма да има валутна рецесия, тъй като има големи външни валутни запаси. Днес не мога да кажа нищо, тъй като това в никакъв случай не се е случвало.
Реалистичен ли е сюжет, при който руснаците ще стартират да теглят спестявания в долари?Да, безусловно. Но по-вероятно е да им кажат: " Имате долари, само че нямате право да ги теглите, можете да ги обръщате в рубли по курса, избран от страната ". Подобен сюжет е изцяло вероятен. Реклама
Реален е и сюжетът, при който поради внезапно понижения импорт съветските жители да нямат задоволително долари или доларът да е толкоз безценен, че руснаците да не могат да си купуват медикаменти, тъй като няма да са им по джоба.

Най-вероятно такива сурови наказания ще доведат до това, че Владимир Путин ще би трябвало да стартира договаряния за евакуиране на войските от Украйна. И недоволството на жителите ще го принуд и. Едва ли признателни жители ще излязат с плакати: " Благодаря ви, Владимир Владимирович, тъй като рублата е доста по-евтина от предходната седмица. Подкрепяме войната против братския народ ". Няма да има такива реакции. Рано или късно Путин ще би трябвало да договаря.
Ако Путин отиде на договаряния и изтегли войските, какво ще стане с съветската стопанска система?
Основният въпрос е кои наказания ще бъдат отстранени. Но не мога да кажа нищо положително. Защото самият казус, който се случи, допуска, че в Русия е допустимо нещо, което не се е очаквало преди. В този смисъл не съм сигурен, че всички наказания ще бъдат отстранени и най-важното, не съм сигурен, че ще има приток на вложения. Защото западните вложители ще си помислят: " Аз в този момент влагам в Русия, а по-късно Путин ще измисли нещо ново и аз ще изгубя всичко ".
Има ли разновидности за още по-голямо стягане на глобите?
Мога да ви кажа доста неща, само че няма да го направя, с цел да не наподобява, че предлагам някакви хрумвания на хората, които постановат наказания против Русия. Мога да кажа едно: може да бъде въведено ембарго върху износа на съветски нефт. Ако ме бяхте попитали преди няколко дни, щях да кажа: това е невероятно. Сега виждаме, че всичко е допустимо.
Западните вложители към този момент ще си мислят: "Аз в този момент влагам в Русия, а по-късно Путин ще измисли нещо ново и аз ще изгубя всичко ". Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна Реклама Кога може да се случи това и какво ще го размени?
Той ще бъде сменен от разширението на производството на шистов нефт в Америка. Владимир Путин ще се опита да продаде съветски нефт на Китай и просто да получи по-ниска цена за него. Но не мисля, че ще има потребност. При днешните толкоз огромни наказания Путин има доста повече аргументи да избере да договаря. Въпреки че не бих планувал нищо сигурно.
Забраната за експорт на високи технологии за Русия до какво ще докара?
Русия ще остане без вероятности за софтуерно развиване. Всичко, което Русия желае да направи в региона на технологиите, зависи от съдействието с други страни. Китай също не може да направи нищо самичък. Както и Америка. Има елементарен факт: най-модерните микрочипове се създават в Тайван. Тайван се причисли към глобите. Това значи, че развиването на технологиите в Русия ще спре.
На какво е разчитал Путин с тази война, заейки какъв брой сме подвластни от другите страни?
Трудно е да се реши, само че несъмнено си е мислел, че Западът няма да посмее да наложи толкоз съществени наказания. Второ, той е мислел, че войната ще свърши доста бързо и всички ще бъдат изправени пред приключен факт. Защо да постановяваме наказания, в случай че всичко към този момент е завършило? Но се случи друго. Западните водачи се почувстваха излъгани. И което е доста значимо - западното общество видя, че 1939 година още веднъж е пристигнала. Те знаят, че след 1939 идват 1940, 1941, 1945 и никой не желае нова европейска война. И западното общество изиска фрапантни ограничения от своите държавни управления.
Западът рискува ли нещо с налагането на сходни наказания? Русия може ли да спре доставките на газ?
Западът е подготвен за това, разисква го много съществено. Освен това знае, че зависи по-малко, в сравнение с самата Русия зависи от доставките на газ. Затова Владимир Путин не сподели, че ще спре доставките на газ и европейците ще горят дърва. Той сподели: имаме нуклеарни оръжия . От това се опасяват всички. Ето за какво западните бойци няма да се бият на украинска земя. Трябва обаче да помним и изказването на френския външен министър Льо Дриан: " Не забравяйте, че НАТО също е нуклеарен съюз ". Но цената на живота на Запад е доста висока, никой не желае нуклеарна война. Всички се надяват, че икономическите ограничения ще бъдат задоволителни.
Западното общество видя, че 1939 година още веднъж е пристигнала. И изиска фрапантни ограничения от своите държавни управления. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Вие мислите ли, че ще са задоволителни?
Да, мисля. Разбира се, изцяло допустимо е Владимир Путин да продължи войната. Но има и различен значим фактор - украинският народ продължава да се съпротивлява. Без неговата героична отбрана на страната си икономическите наказания нямаше да са задоволителни.
Какво можете да посъветвате елементарните руснаци в тази обстановка?
Войната коства скъпо на руснаците и ще коства още повече. Войната би трябвало да бъде спряна. Това мога да кажа. Живея в чужбина и не мога да давам препоръки на моите съграждани, които са в Русия. Но се удивлявам на смелостта на тези, които обществено приказват против войната и вървят на антивоенни манифестации.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР