Септември започна с тайфун, който връхлетя Хонконг, изкоренявайки дървета и

...
Септември започна с тайфун, който връхлетя Хонконг, изкоренявайки дървета и
Коментари Харесай

10 държави само за 12 дни: Наводненията ли са новото нормално?

Септември стартира с ураган, който връхлетя Хонконг, изкоренявайки дървета и наводнявайки града. Това беше първото от поредност рискови метеорологични феномени, които засегнаха 10 страни единствено за 12 дни. Най-катастрофални бяха наводненията в Либия, които убиха повече от 11 000 души. Хиляди са към момента в неопределеност.

Учените предизвестяват, че тези типове рискови метеорологични феномени, засягащи страни по целия свят, може да станат все по-често срещани. За това винят ускоряването на климатичната рецесия. Те се опитавт да окажат напън върху държавните управления да се приготвят.

„ Глобалното стопляне в действителност трансформира свойствата на преваляванията във връзка с периодичност, активност и дълготрайност “, изяснява Юнг-Юн Чу, академик по атмосфера и климат в Градския университет на Хонконг,  пред CNN. Той прибавя, че опустошението това лято се дължи на композиция разнообразни фактори, в това число естествени климатични съмнения. ”

Големият брой жертви акцентират незабавната нужда държавните управления да се приготвят за тази нова действителност.

“Правителствата би трябвало да са подготвени ”, споделя Чу. „ Те би трябвало да стартират да мислят за това, тъй като в никакъв случай преди не са изпитвали сходни рискови събития. “

Една от най-лошите стихии в Европа

Този месец сектори от средиземноморския район бяха връхлетени от бурята Даниел. Тя бе резултат от доста мощна система с ниско налягане, трансформирала се в „ лекарство “. Това е относително необичаен вид стихия с сходни характерности на урагани и тайфуни, които могат да донесат рискови превалявания и наводняване.

Бурята, която се образува на 5 септември, засегна първо Гърция, освобождавайки повече дъжд, в сравнение с нормално се следи за цяла година. Улиците се трансфораха в смъртоносни реки, потопиха цели села и принудиха спешните служащи да се движат с надуваеми лодки, с цел да избавят фамилии от наводнените им домове.

Най-малко 16 души са починали, съгласно гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Той назова случилото се „ една от най-мощните стихии, връхлитали в миналото Европа “.

“Наводненията, които последваха опустошителните горски пожари в страната, „ имат отпечатъци от изменението на климата “, споделя гръцкият министър на околната среда Теодорос Скилакакис пред CNN. „ Имахме най-топлото лято в историята. Морето беше доста топло, което докара до това неповторимо метеорологично събитие. “

Съседна Турция също усети удара, регистрирайки минимум седем смъртни случая. Жителите в гористи региони трябваше да газят през вода, висока до коленете, заобиколени от паднали дървета. Части от Истанбул, най-големият град в страната, видяха смъртоносни неочаквани наводнения, които убиха минимум двама души.

Тежки наводнения удариха и България, северно от Гърция, с доказани минимум четири смъртни случая

На други места в Европа обособена стихия на име “Дана ” провокира пороен дъжд в цяла Испания. Тя нанесе вреди на домовете на хората и умъртви минимум трима.

Разруха в Либия

Досега най-опустошителното влияние беше усетено в Либия. Бурята Даниел се движеше през Средиземно море, набирайки мощ от извънредно топлите води на морето. След това удари бедната страна, изля пороен дъжд и унищожи цели квартали.

Катастрофалните превалявания предизвикаха сриването на два язовира, отприщвайки 7-метрова вълна, съгласно Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Водата се втурна към крайбрежния град Дерна.

Повече от 11 000 души са мъртви и най-малко още 10 000 към момента са в неопределеност, съгласно Организация на обединените нации. За доста от тях се счита, че са били отнесени в морето или затрупани под руините.

Експертите споделят, че мащабът на бедствието е доста повишен от композиция от фактори – разпадащата се инфраструктура, несъответстващите предизвестия и въздействието на ускоряващата се климатична рецесия.

„ Това е покруса, в която климатът и потенциалът са се сблъскали, с цел да причинят тази ужасна, ужасна покруса “, сподели ръководителят на филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс.

Либия е разкъсвана от революция и политическо опълчване в продължение на съвсем десетилетие. Нацията е разграничена сред две съперничещи администрации от 2014 година насам. Една от тях не е приета от по-голямата част от интернационалната общественост. Именно тя управлява района, в който се намира Дерна.

Разпокъсаното положение на северноафриканската страна я направи неподготвена за наводненията, споделят специалисти. Този факт може да попречи и на доставката на незабавно нужната филантропична помощ.

„ Ситуацията в Либия непрестанно се утежнява заради годините на спор и неустойчивост. Те са усложнени от въздействието на изменението на климата “, споделя Киаран Донъли, старши вицепрезидент за реакция при рецесии, възобновяване и развиване в Международния избавителен комитет. „ В международен мащаб изменението на климата направи тези рискови метеорологични феномени по-чести и интензивни. Така общностите се оправят по-трудно с възобновяване. ”

Тайфуни в Азия

Въпреки че мащабът на опустошението и загубата на човешки живот беше по-малък в Азия, тя също бе ударена от смъртоносни и невиждани стихии.

Два тайфуна – “Саола ” и “Хайкуи ” – минаха през района в границите на дни един от различен. Те предизвикаха вреди в самоуправляващия се остров Тайван, град Хонконг и други елементи на Южен Китай, в това число Шенжен.

Въпреки че тайфунът Саола затвори учебни заведения и предприятия в Хонконг за два дни, същинските вреди настъпиха седмица по-късно. Тогаваградът беше връхлетян от неочаквана стихия, с неочаквани наводнения, потапящи метростанции и пътища.

Според управляващите в Хонконг бурята е донесла най-високите почасови превалявания от началото на воденето на доклади през 1884 година

Двойните тайфуни бяха „ извънреден случай “, който сътвори условия за извънредно мощна стихия идната седмица, кавза Чу.

Тайфуните донесоха две постепенно движещи се въздушни маси, и двете тежки от влага движещи се в разнообразни направления – които се сблъскаха и изхвърлиха тази вода над Хонконг

„ Ако имаше единствено един ураган, той нямаше да аргументи подобен мощен дъжд “, изяснява тя пред CNN. Тя добави, че макар че събитието не е категорично обвързвано с изменението на климата – събиращите се тайфуни са се случили „ инцидентно “, то породеното от индивида световно стопляне оказва помощ за подхранването на по-силни стихии. „ Ако климатът се затопли, в случай че океанската повърхнина стане по-топла, атмосферата може да задържи повече влага. Ако температурите се покачат с един градус, атмосферата може да задържи 7% повече влага. ”

Тя уточни историята на върховете за почасови превалявания в Хонконг.

“В предишното е имало десетилетия сред рекордните превалявания ”, споделя Чу. “Но пропуските сред записите бързо понижават. Със стоплянето на нашия свят рисковите метеорологични условия, които се случваха един път в живота, стават все по-чести феномени. ”

Проливен дъжд в Америка

Части от Северна и Южна Америка също са наводнени. Бразилия записва повече от 30 смъртни случая предходната седмица след проливни дъждове и наводнения в щата Рио Гранде до Сул. Това най-лошото естествено злополучие, блъснало щата от 40 години, съгласно районния филиал на CNN CNN Brasil.

Бразилският метеоролог Мария Клара Сасаки сподели пред CNN Brasil, че в границите на една седмица щатът е получил междинното количество превалявания, предстоящо за целия месец септември.

Междувременно в Съединените щати фестивалът Burning Man влезе в интернационалната преса, откакто мощна дъждовна стихия удари региона. Десетки хиляди участници трябваше да пестят храна и вода, до момента в който са блокирани в пустинята на Невада.

Отдалеченият регион беше ударен с до 0,8 инча – към два пъти повече от междинното количество превалявания през септември – единствено за 24 часа.

От другата страна на страната наводненията в Масачузетс нанесоха вреди на стотици домове, предприятия и инфраструктура, в това число мостове, язовири и железопътни линии. Валежите в елементи от Масачузетс и Ню Хемпшир са били с повече от 300% над естествените количества през последните две седмици, съгласно данните на метеорологичните служби.

Експертите споделят, че рекордно високите температури на океана са подхранвали хиперактивния сезон на ураганите в Атлантическия океан, който не демонстрира признаци на закъснение.

Повече от 90% от стоплянето по света през последните 50 години се е случило в океаните, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата.

“Това значи, че могат да се образуват повече стихии, в сравнение с другояче биха били вероятни в една типична година на Ел Ниньо ”, споделя Фил Клоцбах, откривател в Департамента по атмосферни науки в Държавния университет на Колорадо, пред CNN. “Дори стихии, които отслабват заради промени във вятъра, могат да останат живи и да наберат мощ още веднъж, откакто намерят по-добри условия. ”

10 страни единствено за 12 дни – не е ли време държавните управления да осъзнаят, че е време да работят против климатичните промени?

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР