Септември може да се окаже повратна точка за ръста на

...
Септември може да се окаже повратна точка за ръста на
Коментари Харесай

Инфлацията може би стига повратна точка. През октомври е 17.6% на годишна база

Септември може да се окаже повратна точка за растежа на потребителските цени. През октомври националната статистика регистрира по-ниска годишна стойност на инфлацията - от 17.6% по отношение на 18.7% месец по-рано. Нарастването на цените на месечна база също е с малко по-бавен ритъм - с 0.9%.

Измерен през хармонизирания показател на потребителските цени (който е съпоставим с този на останалите страни от ЕС), растежът на инфлацията също се успокоява. През октомври статистиката регистрира 14.8% годишен ХИПЦ при 15.6% през предходния месец.

Преди седмица Европейска комисия разгласява своята есенна прогноза, в която показва, че годишната инфлация в България е достигнала връх през септември и оттук насетне резултатите от покачването на цените на силата и храните последователно ще понижават. Това е разумно поради изчерпването на базовия резултат от внезапното повишаване на електричеството и горивата предходната есен. Дали обаче тази прогноза ще се сбъдне ще стане ясно, откакто излязат данните за най-малко един-два интервала, като обаче даже и при минал пик не се чака бързо усмиряване до одобряваните за устойчиви равнища под 2%. Пренасянето на ценовия напън в на практика всички браншове на стопанската система дружно с индексирането на заплатите поради затегнатия пазар на труда вещаят нескончаем интервал на повишени, въпреки и не рискови равнища.
Реклама По-ниски битови разноски
През октомври годишната инфлацията е двуцифрена при всички съществени групи - хранителни, нехранителни артикули, услуги. Темпът й на приръст обаче се забавя по отношение на септември при битовите разноски - за вода, ток и газ, както и при транспортните услуги. Това се дължи главно на по-бавен годишен растеж на цените на природния газ, следвани от тези на твърдите горива за отопление и на автомобилните горива.

На месечна база статистиката записва понижение на цените точно на газа (с 30.8%), на пътническия въздушен превоз (с 22.9%), както и на горивата.

Храните също порастват и инфлацията при тях по отношение на октомври 2021 година е 26.3%. Темпът на приръст на някои обособени артикули обаче се успокоява по отношение на септември - на зърнените храни, на мазнините и олиата, както и на месата.
Реклама Прогнозите: последователно усмиряване
Прогнозите за България също са за последователно усмиряване на цените. И в случай че за тази година упованията са за 13% средногодишна инфлация, за другата година числата са на половина.

В каква посока ще тръгнат цените следващата година обаче ненапълно зависи и от това по какъв начин ще се подходи към бюджет 2023. Вече се чуха претенции от синдикати, от бизнеси и някои партийни централи за по-големи обезщетения поради високата инфлация. Ако се раздава на калпак обаче, това би имало спомагателен проинфлационен резултат. Затова и препоръките на множеството икономисти са да се подхожда много деликатно - в случай че има помощи, те да са добре таргетирани към най-нуждаещите се.
Свързани публикации Годишният растеж на българската стопанска система се забавя до 3.2% 15 ноември 2022, 12:59 Защо инфлацията отхвърля да си отиде 11 ноември 2022, 06:48 Инфлацията в еврозоната регистрира нов връх от 10.7% на фона на забавяща се стопанска система 1 ноември 2022, 07:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР