Сензорите от предполагаем китайски шпионски балон, свален над САЩ по-рано

...
Сензорите от предполагаем китайски шпионски балон, свален над САЩ по-рано
Коментари Харесай

Намериха антените на сваления над Южна Каролина китайски балон

Сензорите от хипотетичен китайски шпионски балон, свален над Съединени американски щати по-рано този месец, са били извадени от Атлантическия океан, съобщи Би Би Си, цитирайки американските управляващи.

Претърсващите екипи откриха " обилни парчета от обекта, в това число всички разпознати предпочитани датчици и електроника ", сподели Северното командване на Съединени американски щати.

ФБР изследва предметите, които съгласно Съединени американски щати са употребявани за шпиониране на чувствителни военни обекти.

Съединени американски щати свалиха още три обекта като първия на 4 февруари.

" Големи елементи от структурата " също са били открити в понеделник край крайбрежията на Южна Каролина, споделиха военни чиновници.

Около 30-40 фута (9-12 м) от антените на балона са измежду откритите предмети, съгласно телевизионната верига Си Би Ес.

Американски чиновници споделиха, че балонът с огромна надморска височина е с генезис от Китай и е бил употребен за наблюдаване, само че Китай сподели, че това е дирижабъл за наблюдаване на времето, който се е отклонил от курса си.

След този първи случай американски изтребители свалиха още три обекта на огромна надморска височина - над Аляска, канадската територия Юкон и над езерото Хюрън на границата сред Съединени американски щати и Канада.

Американските власти още не са споделили дали и тези обекти са хипотетични шпионски балони.

При удара над езерото Хюрън първата ракета " Сайдуиндер ", изстреляна от американския боен аероплан Ф-16, не е улучила целта си и е избухнала на незнайно място, оповестиха американските медии, базирайки се на военни източници.

Втората ракета е поразила задачата. Всяка ракета " Сайдуиндър "  струва над 400 000 щатски $.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби сподели в понеделник, че другите три обекта са били свалени " заради крайна предпазливост ".

Те не съставляват " никаква директна опасност за хората на земята ", само че са били унищожени, " с цел да защитим нашата сигурност, нашите ползи и сигурността на полетите ", сподели той.

Балонът, свален над Южна Каролина, съгласно публични лица е имал размерите на три рейса.

Вторият обект, над Аляска е бил колкото  " дребна кола ". Третият, над Юкон, е бил " цилиндричен ". А четвъртият, над Мичиган, се споделя, че е " осмоъгълен " с прикрепени въжета.

В меморандум на Пентагона, оповестен по-късно в американските медии, се споделя, че летящият обект, свален над Юкон, наподобява е бил " дребен железен балон с вързан потребен товар под него ".

Намирането на сваления на 4 февруари балон се забави поради неприятното време. Полагат се старания за събиране на отломките от  другите обекти.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън обмисля да се срещне с най-високопоставения посланик на Китай Ван И по-късно тази седмица на конференция по сигурността в Мюнхен, са казали информирани източници пред американските медии в понеделник, отбелязва Би Би Си. Блинкън отмени визитата си в Пекин, което в началото беше планувано за предходната седмица.

Междувременно, в символ на нараснало напрежение към случаите в Съединени американски щати, Румъния вдигна бойни самолети във вторник, с цел да проверява въздушен обект, навлизащ в европейското въздушно пространство. Но министерството на защитата на страната сподели, че водачите не са съумели да го локализират и са се отказали от задачата след половин час.
Загадъчните летящи обекти може да не са били злонамерени
Разузнавателната общественост в Съединени американски щати преглежда опцията трите мистериозни неидентифицирани обекта, свалени от американски изтребители, да са били свързани с комерсиална или друга незлонамерена цел, сподели през днешния ден Белият дом, представен от Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби съобщи пред кореспонденти, че Съединени американски щати към момента не са открили изрично произхода на трите обекта.

По думите му повече може да се разбере, в случай че и когато отломките бъдат събрани, само че частите са в труднодостъпни региони – в замръзналия север и езерото Хюрън. 

Според него няма данни трите обекта да са свързани с китайска стратегия за шпионски балони. 

При отсъствието на друго пояснение той сподели, че разследващата общественост преглежда опцията трите обекта да са били балони, " свързани с някаква комерсиална или доброжелателна цел ", оповестява Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР