Сензори в класните стаи на училище Христо Г. Данов в

...
Сензори в класните стаи на училище Христо Г. Данов в
Коментари Харесай

Пловдив подкрепя социалната кампания Знаеш ли какво дишаш?

Сензори в класните стаи на учебно заведение " Христо Г. Данов " в Пловдив бяха сложени като част от обществената акция „ Знаеш ли какво дишаш? “. Идеята за присъединение е на учебното управление към " Христо Г. Данов ", след което община Пловдив също поддържа самодейността. Кампанията има за цел да увеличи информираността за неприятното качество на въздуха в класните стаи, тъй като този проблем крие доста опасности за здравето. Сред тях са астма, продължителен бронхит, алергии и други болести на дихателната система.

На среща в община Пловдив участваха шефове, учители и еко специалисти. Христо Атанасов, основател на акцията, сподели по какъв начин работят датчиците и показанията, които те мерят. „ Качеството на въздуха има отношение към здравословното положение на учениците и тяхната централизация в час. Дългото време прекарано в нездравословна среда има отрицателни последствия и намалява с 10% конгнитивните им качествата. “ – показа той.
-->
В рамките на акцията бяха сложени датчици в пет класни стаи на учебно заведение " Христо Г. Данов " - първото образователно заведение от Пловдив, което стана част от обществената самодейност. Устройствата мерят равнищата на  въглероден диоксид, мокрота и температура. Показанията могат да се наблюдават в действително време, с цел да се реагира на момента. Достъп до информацията имат както учители, по този начин и възпитаници. При повишение на допустимите правила, устройствата подават звуков сигнал за потребността от проветряване.

„ Инициативата е добра, тъй като ни дава информация за елементарните неща, които можем да вършим. Грижейки се да не изстинем, забравихме какъв брой е значимо да прекараме време навън и стаите да са добре проветрени. “ - разяснява Гергана Аврамова, шеф на учебно заведение " Христо Г. Данов "

Резултатите демонстрират, че стойностите са три пъти над допустимата норма. „ Всъщност се оказва, че децата непрекъснато стоят в среда, която има потребност от проветряване. “- добави Христо Атанасов.

На доста от местата, в които към този момент бяха извършени срещи, бизнеса и публични организации към този момент се включиха с дарения за закупуването на устройства за учебните заведения. Предстоят срещи с представители на други градове, измежду които  са Стара Загора, Варна, Бургас, Севлиево, Горна Оряховица и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР