Сенната хрема или алергичният ринит представлява алергична реакция към малки

...
Сенната хрема или алергичният ринит представлява алергична реакция към малки
Коментари Харесай

Как да различим сенната хрема от обикновена настинка?

Сенната хрема или алергичният ринит съставлява алергична реакция към дребни частици във въздуха, наречени алергени. При поемане на алергените през носа или устата, тялото реагира посредством освобождение на натурален химикал - хистамин. 

Симптомите на сенна хрема включват кихане, задръстване на носа и раздразнение на носната лигавица, гърлото, устата и очите. Алергичният ринит се разграничава от инфекциозния ринит, прочут още като елементарна простуда. Сенната хрема не е заразна. Също по този начин, не всички ринити са алергични. Много хора страдат от неалергичен ринит, което води до сходни признаци. Възпалението предизвиква ринит, а не алергени или освобождение на хистамин.

Няколко вътрешни и външни алергени предизвикват сенна хрема. Често срещаните причинители на алергичен ринит включват:

- Цветен прашец от дървета, бурени и растения;
- Спори на мухъл;
- Пърхот от домашни любимци;
- Прахови акари.

Сенната хрема е доста постоянно срещана. В Европа към 20% от популацията има алергичен ринит. През 2021 година изследване открива, че повече от 81 милиона души са имали сезонни алергии.

Симптомите на простуда и сенна хрема са сходни, само че има някои разлики. Сърбящите, червени и воднисти очи са постоянно срещани при алергии, само че не толкоз постоянно срещани при простуда. Настинката е по-вероятно да аргументи мускулни болки или тресчица.

Друг метод, по който хората могат да открият разликата е, че преди началото на алергичният ринит съществуването на извършител, като промяна на сезоните или появяването на нов домакински любим. Алергиите постоянно се случват едновременно всяка година, като напролет и края на лятото, и стартират бързо. 

Настинката изчезва в границите на една седмица, до момента в който алергиите се задържат за по-дълъг интервал от време.

Алергичният ринит се появява, когато имунната система на тялото реагира на дразнител във въздуха.

Алергените са безвредни за множеството хора, само че при съществуването на сенна хрема, имунната система счита, че алергенът се „ натрапва ”. 

Следствие на това имунната система се пробва да отбрани тялото, като освобождава хистамин в кръвта. Той предизвиква инфектиране и сърбеж на лигавиците в носа, очите и гърлото, защото тяхното деяние е обвързвано с отделянето на алергена от организма.

Важен миг за слагане на диагнозата алергичен ринит е кръвното проучване.

Тестът за кръвна алергия мери антитела против алерген в проба от кръвта. Този кръвен тест се назовава имуноглобулин Е (IgE) тест. Той може да открие множеството типове алергии, в това число хранителни алергии.

Друг способ на проучване е интрадермалният тест, който дефинира какви алергени предизвикват появяването на признаците. При този тест след одраскване на кожата се слага дребна проба от разнообразни алергени върху наранената повърхнина (обикновено на предмишницата или гърба). Те драскат или убождат кожата ви с игла.

При алергия към характерен алерген областта става алена, сърбяща и раздразнена за 15 до 30 минути.

Лечението на алергичен ринит включва течности, таблетки, капки за очи, назални спрейове и инжекции. 

Антихистаминовите медикаменти работят като блокират хистамина, който тялото освобождава по време на алергична реакция. 

Деконгестантите са лекарства, които облекчават отока в носната лигавица. Могат да се одобряват през устата (под формата на таблетки или течна форма) или като спрей за нос.

Кортикостероидни назални спрейове понижават възпалението и облекчават признаците на сенна хрема.

Страничните резултати включват главоболие, раздразнение на носа, кървене от носа и кашлица.

По време на алергична реакция тялото освобождава левкотриени, хистамин и други химикали, които предизвикват инфектиране и признаци на сенна хрема. Най-честият левкотриен инхибитор е монтелукаст. Някои пациенти, приемащи медикамента оповестяват за промени в настроението, ярки сънища, неволеви мускулни придвижвания и кожен обрив, написа puls.

Най-новият способ на терапия на алергичен ринит е биологичното лекуване.Това лекуване работи като оказва помощ на тялото да се научи да толерира алергени. Прилага се под формата на серия от инжекции (подкожна имунотерапия) с малко количество от алергена. След всяка последваща инжекция се усилва количеството на алергена. С течение на времето имунната система развива имунитет към алергена и стопира да започва реакция към него.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР