Сенаторите във Франция започнаха дебат по законопроект в понеделник, който

...
Сенаторите във Франция започнаха дебат по законопроект в понеделник, който
Коментари Харесай

Френският парламент обсъжда противоречивия законопроект, който затяга закона за имиграцията

Сенаторите във Франция започнаха спор по законопроект в понеделник, който има за цел да ускори имиграционния закон на страната, само че организациите за покровителство го разкритикуваха като опасност за правата на търсещите леговище и други мигранти.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен сподели, че законодателството „ е да бъде твърдо “ във връзка с имиграцията. Законопроектът има за цел да „ бъде по-строг по отношение на чужденците, които правят закононарушения, като ги експулсира всички “, сподели той, говорейки в неделя вечер по телевизионния канал France 2.

Правителството сподели, че мярката ще ускори и форсира процеса на депортиране на чужденци, които се смятат за „ сериозна опасност за публичния ред “.

В същото време Дарманин, който се счита за един от най-десните членове на центристкото държавно управление на президента Еманюел Макрон, сподели, че законопроектът признава хората, които са влезнали във Франция без позволение и „ желаете да легализирате “.

Законодателството включва наредба, която ще даде юридически статут при избрани условия на лица без документи, работещи в характерни браншове с дефицит на работна ръка.

„ Трябва да се откри политически компромис. Това, което има значение, е общият интерес “, сподели Дарманин.

Дебатът в Сената е първата стъпка в това, което евентуално ще бъде дълго и мъчно законодателно пътешестване. Законопроектът към този момент беше отлаган няколко пъти тази година заради липса на поддръжка от парламентарното болшинство.

Горната камара на Народното събрание е доминирана от консерватори, които се опълчват на даването на юридически статут на служащи, влезнали незаконно във Франция, като настояват, че този ход би създайте „ привлекателен резултат “, който предизвиква повече мигранти да идват във Франция.

Говорейки по радио France Inter, министър-председателят Елизабет Борн в понеделник отхвърли изказванието на консерваторите и сподели, че наредбата ще бъде от изгода за „ хора, които са били на наша територия от години, които са добре интегрирани. "  

Дебатът по законопроекта също се чака да бъде развълнуван идващия месец в долната камара на Народното събрание, Националното заседание, където центристкият съюз на Макрон има най-вече места, само че няма болшинство. Законопроектът ще изисква гласовете на консервативните депутати, с цел да бъде признат. 

Десетки леви депутати и деятели за правата на индивида проведоха проява в понеделник пред Сената.

Абубакар Дембеле, деятел в група от служащи без документи, сподели, че мигрантите носят доста на френската стопанска система, макар че някои нямат юридически статут. Когато избухна пандемията от COVID-19 и доста жители работеха отдалечено, „ тези, които щяха да работят, бяха хора без друго решение, най-вече служащи без документи. Те излязоха и работиха макар рисковете от пандемия “, сподели той.

Няколко неправителствени организации разкритикуваха цялостното законодателство като застрашаващо правата на мигрантите.

„ Френските управляващи още веднъж се пробват да предложат надълбоко неправилен набор на имиграционните ограничения “, сподели в документално изказване Ева Косе, старши европейски откривател в Human Rights Watch. „ Разделянето на фамилиите и ограничението на правата на търсещите леговище не е отговорът на опасенията за сигурността на страната. “

Лигата за правата на индивида осъди оферти от държавното управление закон като учреден на „ репресивни възгледи “.

„ Мигрантите са дехуманизирани и се смятат за нищо повече от евентуална работна ръка, имаща право единствено на несигурни оферти за легализиране “, сподели френската асоциация.

Amnesty International France туитира на X, че преглежда законопроекта като „ още един текст, който се проваля да отбрани съответно правата на хората, живеещи в заточение, и може даже да ги утежни. "

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР