Сенаторите демократи изразиха недоволство от поверителността на администрацията на Тръмп

...
Сенаторите демократи изразиха недоволство от поверителността на администрацията на Тръмп
Коментари Харесай

Тръмп се сблъска с демократите заради заплахите към Иран и Ирак

Сенаторите демократи показаха неодобрение от поверителността на администрацията на Тръмп при нанасянето на удари против иранския военачалник Касем Солеймани, написа Politico.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в неделя написа в Twitter, че изявленията му в обществените медии „ служат като уведомяване “ за Конгреса, че Съединени американски щати ще отмъсти против всяка офанзива от страна на Иран - и Комисията по външните работи на Камарата на представителите не го е получила.
 

This Media Post will serve as a reminder that war powers reside in the Congress under the United States Constitution. And that you should read the War Powers Act. And that you’re not a dictator. https://t.co/VTroMegWv0
— House Foreign Affairs Committee (@HouseForeign) January 5, 2020
„ Тези медийни постове ще служат като уведомяване на Конгреса на Съединените щати, че в случай че Иран нанесе удар против някое американско лице или цел, Съединените щати бързо и с цялостна мощ ще отвърнат на удара, и може би по несъразмерен метод “, написа Тръмп. „ Правно не се изисква такова предупреждение, само че все пак се дава! “
Комисията по външни работи на Камарата на представителите, която се ръководи от демократа в Ню Йорк Елиът Енгъел, отговори в Twitter: „ Тази обява ще служи като увещание, че военните решения принадлежат на Конгреса според Конституцията на Съединените щати. И че би трябвало да прочетете Закона за военните сили. И че не сте деспот. "
По-късно в неделя ръководителят на Камарата Нанси Пелоси направи крачка напред по въпроса. „ Тази седмица Камарата ще вкара и гласоподава Резолюция на военните пълномощия за ограничение на военните дейности на президента във връзка с Иран “, гласи нейно изказване.
Размяната на удари с демократите пристигна в същия ден, когато Тръмп сподели пред кореспонденти на борда на Еър Форсе Едно, че има президентската власт да работи против Иран, както сметне за добре - и също заплаши Ирак със наказания, в случай че страната е враждебна към него. Президентът сподели още, че Ирак ще би трябвало да се отплати на Съединени американски щати, преди Съединени американски щати даже да помислят да изоставен: „ Имаме извънредно скъпа въздушна база, която е там. Изграждането ѝ коства милиарди долари. Много преди моето време. Ние не отпътуваме, в случай че не ни платят назад за това. “
Някои сенатори демократи показаха неодобрение от секретността на администрацията на Тръмп при осъществяване на военните дейности, при които беше погубен иранският военачалник Касем Сюлеймани. Администрацията не осведоми Конгреса преди осъществяването на удара. В събота Белият дом уведоми Конгреса за дейностите си, както се изисква според Закона за военните сили от 1973 година - само че единствено с къса информация, за която сенаторите обявиха, че няма детайлности и повдига повече въпроси, в сравнение с дава отговори.
Други сенатори взеха на мушка туит на „ известието “ от президента. Марк Покан, демократ от Уисконсин, написа: „ Това е Tуитър. Това не е мястото, където водите неразрешени войни. "
Държавният секретар Майк Помпео упорства, че ударът против Солеймани понижава риска и прави света „ по-безопасно място “, потвърждавайки, че разследващата общественост е решила, че „ рискът да не се прави нищо е голям “.
Но интервенцията сътвори и резултат на неустойчивост в Близкия изток. В неделя иракският парламент утвърди резолюция, ориентирана към изгонването на американските войски от страната. Иран съобщи, че се отхвърля от уговорките, поети в границите на нуклеарната договорка от 2015 година със международните сили. А американските военни прекратиха интервенциите си против останалите детайли на Ислямска страна в Ирак и Сирия, като разположиха войски за отбрана на базите в Ирак от удари на подкрепяните от Иран милиции.
По-късно в неделя, на борда на Еър Форс 1 Тръмп сподели на кореспонденти, че Съединени американски щати могат да се опълчват на иракския парламент, в случай че иракчаните не бъдат вежливи в тази обстановка: „ Ако има някаква неприязън, в случай че те вършат всичко, което сметнем за неуместно, ние ще наложим наказания против Ирак, доста огромни наказания против Ирак ", сподели той.
И добави: „ Ще им наложим наказания, каквито в никакъв случай до момента не са виждали. Това ще направи иранските наказания да наподобяват някак си банални. "
Тръмп сподели също, че " може да обсъдим " разгласяването на разследващите данни, свързани с удара против Солеймани. Той взе отношение на реакцията на съботното си предизвестие за взимане на мушка на 52 ирански обекта - някои от тях културно значими - в случай че Иран отмъсти за гибелта на генерала. Президентът остана на позицията си от неделя да заплашва, макар че съгласно интернационалните закони това може да се смята за военно закононарушение.
„ Разрешено им е да убиват нашите хора. Разрешено им е да изтезават и осакатяват нашия народ. Разрешено им е да употребяват крайпътни бомби и да взривят нашите хора, " сподели Тръмп. " И нямаме право да допираме техния културен уебсайт? Това няма да стане по този метод. "
За това дали ще има дейности на Иран против Съединени американски щати, Тръмп сподели: „ Ако това се случи, ще се случи. Ако създадат нещо, ще има огромно възмездие. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР