Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ)

...
Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ)
Коментари Харесай

Чешки сенатор и АКФ: Прокуратурата неглижира съмненията за сериозни злоупотреби при продажбата на ТЕЦ Варна

Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ) внесоха в четвъртък тъжба против отхвърли на Софийска градска прокуратура (СГП) да проверява съмнителната продажбата на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД на компания, следена от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. В постановлението си, станало обществено в края на 2020 година, прокуратурата декларира, че няма " данни за непозволени действия/бездействия от страна на длъжностни лица в хода на осъществяване на служебните им отговорности. Напротив, отговорностите им са изпълнени добросъвестно и прецизно, съгласно нормативните условия. "

" В сигнала ни се показват съответни обстоятелства, които изискват инспекция за умишлено подписване на неизгодна договорка, нанесла обилни вреди за стопанството и фиска на българската страна . Нужно е да се ревизира дали не е избегнато заплащането на съществени данъчни отговорности и дали не е осъществено изпиране на пари . Постановлението на прокуратурата разкрива, че не са осъществени никакви процесуално-следствени дейности и не са събирани никакви доказателства, които да оборват подозренията за възможни нарушавания. П рокуратурата базира изводите си само на мненията на самото " Топлоелектрическа централа Варна " АД и на институциите, които е трябвало да реализират надзор върху него ", декларират от АКФ в жалбата си.

Сигналът на АКФ и инж. Вагенкнехт от ноември 2019 година сигнализира за съмнителни условия към продадената в края на 2017 година " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД. Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на дребната компания " Сигда " ООД, благосъстоятелност на децата на Данаил Папазов (министър в държавното управление на Орешарски) без никакъв предходен опит в енергетиката.

Компанията ЧЕЗ, вложила в централата минимум 306 милиона евро, я продава на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличия и прилежащо пристанище със стратегическо значение - " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Официалната причина за съмнително ниската продажна цена е неприятното техническо положение на централата и невъзможността ѝ да работи и носи облага при съблюдаване на екологичните правила.

Четири дни след договорката от 20.12.2017 година новият притежател " Сигда " ООД преоценява активите на централата на 275 млн. лева . В резултат, на 31.12.2017 година ТЕЦ-ът излиза на облага от 60 млн. лева, като от тях 30 млн. лева се разпределят като дял за сметка на кешовите наличия, получени от ЧЕЗ. По-малко от година и половина след продажбата, единствено недвижимите парцели, благосъстоятелност на " Топлоелектрическа централа Варна ", в това число парцелите на пристанището са оценени от самостоятелен оценител на стойност 32 млн. евро, като апортна вноска в новосъздадено дъщерно сдружение на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД – " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " ЕАД.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР