Сенатът на САЩ прие двупартиен законопроект за борба с вълната

...
Сенатът на САЩ прие двупартиен законопроект за борба с вълната
Коментари Харесай

Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът на Съединени американски щати одобри двупартиен законопроект за битка с вълната от принуждение с огнестрелно оръжие в Съединени американски щати, който планува ограничение на достъпа до оръжия и милиарди долари за психологично здраве и сигурност в учебните заведения, предадоха международните организации.

Законопроектът, който бе признат с 65-33 гласа в горната камара и евентуално ще бъде утвърден в Камарата на представителите през днешния ден, е надалеч от ограниченията, за които прикани президентът Джо Байдън, само че въпреки всичко е първият от десетилетия насам и е пробив за покровителите за надзор върху оръжията.

" Това не е панацея за насилието с огнестрелни оръжия в нашата страна, само че е от дълго време закъсняла стъпка в вярната посока ", съобщи водачът на демократическото болшинство в Сената Чък Шумър от трибуната преди гласуването.

Мярката бе утвърдена броени седмици след всеобщите стрелби в Ювалде, щата Тексас, и Бъфало, щата Ню Йорк, при които починаха над 30 души, в това число 19 деца. Съединени американски щати са страна с максимален брой притежавани оръжия на глава от популацията в света и с максимален брой всеобщи стрелби годишно измежду богатите страни.

Законопроектът, който съгласно поддръжниците му ще избави човешки животи, въпреки всичко е непретенциозен - най-важното ограничаване за притежаването на оръжие ще затегне инспекциите на бъдещи купувачи на оръжие, наказани за домашно принуждение или направили тежки закононарушения като малолетни.

Републиканците отхвърлиха да създадат компромис за по-широкообхватни ограничения за надзор, желани от демократите, в това число президента Джо Байдън, като да вземем за пример възбрана на автоматите или оръжията с огромен брой патрони в пълнителите.

При гласуването в Сената късно нощес 15 републиканци се причислиха към всички 50 демократи, които гласоподаваха за законопроекта. Сега той ще отиде за утвърждение в Камарата на представителите, където демократите имат болшинство и се чака да бъде признат. След това Байдън ще го подпише и ще придобие силата на закон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР