Семейството на Брус Уилис съобщи, че актьорът страда от форма

...
Семейството на Брус Уилис съобщи, че актьорът страда от форма
Коментари Харесай

5 технологични иновации в помощ на хората с деменция

Семейството на Брус Уилис заяви, че артистът страда от форма на деменция, наречена фронтотемпорална деменция или в резюме ФТД.    В изказване от четвъртък, представено от CNN, фамилията на 67-годишната кинозвезда декларира, че въпреки новината да е " мъчителна, облекчението е, че най-сетне имаме ясна диагноза ".    Семейството на Уилис, в това число брачната половинка му Ема Хеминг Уилис, някогашната му брачна половинка Деми Мур и дъщерите му, оповестиха за първи път неговите проблеми още през 2022 година Тогава те обявиха, че Уилис страда от заболяване, което визира когнитивните му качества, и ще си вземе отмора от актьорската активност, напомня CNN, само че чак в този момент афишират формалната му диагноза.    " Днес няма лекуване на болестта - действителност, която се надяваме да се промени през идващите години. Надяваме се, че с напредването на положението на Брус медийното внимание може да бъде ориентирано към осветляване на това заболяване, което се нуждае от доста повече проучвания ", се споделя още в изказването.   Деменцията - един от най-големите здравни проблеми на 21 век    И от такива несъмнено има потребност. Деменцията е общо название на прогресивни дегенеративни мозъчни синдроми, които засягат паметта, мисленето, държанието и страстите. Понастоящем тя е необятно приета като един от най-значимите здравни проблеми на 21-ви век.     И статистиките недвусмислено удостоверяват това. Според проучване на AAL, стратегия за финансиране, която има за цел да сътвори по-добро качество на живот за възрастните хора посредством технологии и нововъведения, при 50 млн. пациенти с деменция през 2020 година, през 2050 година този брой ще се утрои до 152 млн.    Въпреки че всеки човек претърпява деменцията по собствен личен метод, в последна сметка всички засегнатите се нуждаят от помощ във голям брой аспекти на всекидневието. И тук на помощ идват технологиите.   

Иновациите в помощ на хората с деменция 
Много от плановете, финансирани от AAL, имат за цел да дават новаторски артикули и услуги на хора с сходна диагноза, намалявайки равнищата на стрес, което усъвършенства качеството им на живот.     В уеб страницата си програмата изброява пет от главните типове технологии, които могат да оказват помощ на хората с деменция, да водят по-независим и благополучен живот, и дава образец с планове, които самата тя е финансирала.   Роботи-болногледачи    Застаряващото население в Европа значи, че от ден на ден хора, живеещи с избрана форма на деменция, в някаква степен разчитат на болногледачи. Затова и доста откриватели преглеждат опциите за потреблението на роботи за домашни грижи, които да подкрепят тези болногледачи по разнообразни способи.    Един от плановете, финансиран от AAL, eWare, съчетаващ “социална роботика ” и мониторинг на метода на живот, с цел да помогне за оценка на навиците на хората с деменция. В резултат на това той понижава равнищата на стрес при лицата, полагащи грижи за болния, като по този метод удължава интервала, в който те могат да го вършат.     Друг план - ReMIND, съчетава робот за медицински грижи, наименуван Джеймс, с таблет. Комбинацията предизвиква физическите извършения и подтиква паметта посредством музика и биографично приложение, наречено Keosity, което дава фотоси на другари, семейство, домашни любимци, празници и събития.   Комуникационни технологии, подобаващи за хора с деменция    Един от най-трудните аспекти на деменцията постоянно се подценява, показват от AAL. Това е въздействието ѝ върху прочувственото и персоналното богатство на болния и на хората, които се грижат за него. Поддържането на връзка и благоприятни условия за другарство с околните е жизненоважна за болните и редица нововъведения имат за цел да обезпечат такава.     Проектът Sense-Garden, да вземем за пример, основава цифрови пространства, които са приспособени към персоналните мемоари на пациентите с деменция. Те улесняват запазването на съзнанието посредством активиране на сетива като зрение, досег, слух, равновесие и аромат. Sense-Gardens задействат мемоари от предишното, с цел да припомнят на пациентите с деменция за значими обществени връзки, обстоятелства и прекарвания, което усъвършенства способността им да поддържат връзка със фамилията и професионалните си болногледачи.    Технологии за наблюдаване на дома    Преместването в домове за непрекъснати грижи може да бъде травматично прекарване за хората с деменция и по тази причина, когато е допустимо, постоянно е за предпочитане те да си останат у дома. В такива случаи технологиите за наблюдаване могат да оказват помощ на здравните и обществените асистенти да наблюдават болния и да са сигурни, че той е в сигурност и се грижи за себе си.   

Интелигентният датчик CARU е артикул, който е създаден в границите на плана Caru Cares, показват от AAL. Той съставлява малко устройство, което оказва помощ на хората с деменция да поддържат връзка със фамилията, приятелите и обществените служби посредством глас и чат, като в същото време обезпечава достъп до незабавна помощ при потребност.  
CARU също по този начин научава ежедневните привички на потребителя и по този начин може да предизвестява членовете на фамилията или медицинските лица, в случай че нещо наподобява притеснително.   Управление на лекарствата     Поддържането на настояща информация за приема на верните медикаменти може да бъде същинско предизвикателство за хората с деменция и по тази причина са създадени редица софтуерни решения, които да им оказват помощ в тази задача.    MedGUIDE, да вземем за пример, е цифрова платформа, която събира информация от пациент, семейство и болногледачи, както посредством самоотчет, по този начин и посредством данни от датчици.     Самоотчетите и датчиците рапортуват за физическата интензивност, режима на сън, двигателните привички, храненето и обществените взаимоотношения, както и за приема на медикаменти и спазването на предписаната терапия.     Като цяло планът дава новаторски метод за подкрепяне на възрастните хора с деменция при спазването на приема на медикаменти посредством интелигентни кутии за хапчета и обществени мрежи.    Проследяване на местоположението    Деменцията може да докара до загуба на паметта на индивида, тъй че познатата среда да стане непозната, което затруднява още повече адаптирането му към нови места. Дезориентацията при заболяването постоянно води до това пациентът да се загуби, което е една от най-сериозните грижи за доста от асистентите, без значение дали става дума за близки или за медицински лица.     В тяхна помощ, в границите на плана 2PCS са основани редица устройства, които могат да се носят вкъщи или на открито, с цел да поддържат връзката сред болногледача и поверения му човек. В същото време устройствата наблюдават къде се намира той и даже алармира при рухване, а GPS предизвестява болногледачите, в случай че бъде изоставен избран авансово заложен периметър.    Разбира се, медицината и технологиите имат да извървят още дълъг път, до момента в който могат да обезпечат действително лекуване на страдащите от деменция. Но съществуването на софтуерни принадлежности като описаните нагоре демонстрира, че човечеството мисли в тази посока. А това значи, че е единствено въпрос на време пациентите с сходни болести да могат да живеят без да губят себе си и обществената си среда. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР