Семейство Здравчо и Жулиета Галчови от Добринище построиха параклис в

...
Семейство Здравчо и Жулиета Галчови от Добринище построиха параклис в
Коментари Харесай

Семейство от Добринище построи параклис със собствени средства и труд

Семейство Здравчо и Жулиета Галчови от Добринище построиха параклис в гората над курортния град. На мястото е имало остаряло оброчище на името на Свети Димитър, по тази причина те нарекли храма си на името на светеца. Изградили параклиса със лични средства и труд.

Параклисът " Свети Димитър " семейство Галчови построили единствено за три месеца. Решили да го създадат откакто няколко вечери Здравчо сънувал, че постоянно идва тук на това свято място, което познавал от дете.

" На жена ми крещя постоянно се намирам вечерно време там, дай да вземем да създадем нещо по този начин от сърце. Случиха ни се и някакви такива по-неприятни работи злополука, пожар на къщата, едно заболяване имах и в тоя си тип крещя дай да взема да направя нещо да се отблагодаря на Бога, на всевишния, че ни резервира живи и здрави ", споделя Здравчо Галчов.

В градежа на параклиса с труд помогнали двете дъщери, зетьовете и родственици.

" Има некои икони подарени от хора, които желаят да дарят за здраве, има подараени икони бъзвъзмездно ", сподели Жулиета Галчова.

" Имаме тука едно момче, което пък прави иконостаса. Хората споделят: почни го, средствата ще дойдат и фактически хората като научат и като знаят, че се прави нещо кой според от каква потребност има, идва при мене и споделя по този начин желая да даря, желая да оказа помощ, желая да дам и ние не отхвърляме на това нещо има и донори има и строители ", изясни Здравчо Галчов.

Параклисът е постоянно отворен. В него има свещички и всеки, който желае може да пристигна тук и да се помоли за здраве.

" Не се заключва и няма никакви катастрофи до момента, никой не смее да пипа тука, тъй като хората въпреки всичко се опасяват на свято место да има обири и от тоя жанр. По принцип и в Добринище, където са параклисите към Добринище, на никое място не се заключва, хората са привикнали никой не смее да пипа ", споделя още Жулиета Галчова.

Семейство Галчови споделят, че параклисът е изработен с доста обич и предпочитание и не престават да облагородяват мястото. Ще вършат усъвършенствания на беседката, ще има и люлки за децата, а напролет ще засадят фиданки и цветя. За чувството да построиш храм на свято място споделят, че не може да се опише с думи.

" Човек е признателен и на Бога може би и към себе си, тъй като е направил нещо за бъдещото потомство, това остава за нашите внучета, за техните деца, да има нещо издигнато от баба и дядо ", добавя Жулиета Галчова.

Параклисът " Св. Димитър " е единствено на 2 километра от Добринище. А по пътя до него фамилията е сложило и указателни табели.

Автор: Елена Чимева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР