Семейство учители вдъхновява учениците си със своята страст – колоезденето.Виолета

...
Семейство учители вдъхновява учениците си със своята страст – колоезденето.Виолета
Коментари Харесай

Попътен вятър: Двама учители, които вдъхновяват децата и да спортуват

Семейство учители въодушевява учениците си със своята пристрастеност – колоезденето.

Виолета Бойкова „ среща “ децата с буквите и им оказва помощ да се влюбят в тях. От 27 години е начален преподавател, а класната й стая в Любимец е храм на знанието.

Съпругът й, Димитър Бойков, е с нейната специалност, само че в друго учебно заведение. Преподава български език и литература на по-големите деца.

Двамата се срещат като студенти. Любовта им пламва в библиотека „ Искра “ в Търново, където са прекарали безчет часове в подготовка за изпити.

Към любовта към знанието и другия прибавят и любовта към колоезденето. Господин Бойков и госпожа Бойкова, както ги назовават учениците, съвсем всеки ден изминава на две гуми по 40 километра по обичани направления в региона. Винаги един зад различен. Той пред нея, с цел да „ омекотява “ силата напразно.

Страстта към колоезденето се появява преди 10 години - първо с по-обикновени колела и с по-кратки направления. Но след това разпалват толкоз, че през днешния ден двамата са неразличими от професионалните състезатели. Казват, че „ животът на колела “ ги приближава до природата.

„ Да усещаме вятъра, да чуваме птичките, ароматите на природата, хубостта на природата и спиращите дъха гледки, и необикновени срещи, където отидем “, споделя двойката.

Една от необикновените им срещи е с Осман. „ Осман е едно малко момченце в едно от родопските села, което срещнахме. Беше благо и отзивчиво и ни снимаше. Ние се майтапим с дребните деца и господинът го пита „ Колко имаш по български? – 6. Ама единствено 6 ли? – Е, имам и една двойка. Децата и множеството срещнати са доста положително настроени към нас “, споделя семейство Байкови.

На година изминават по към 8000 километра. И в слънце, и в дъжд. Запалват и учениците си. „ Отделяме по малко време и по тази причина, да ги подтикваме и те да спортуват повече. Имаме случаи когато сме карали дружно с възпитаници по този маршрут, по тяхно желение “, споделят фамилията.

За 24 май те се обръщат към своите сътрудници и възпитаници.

„ В този празничен ден на всички сътрудници бих желал да бъдат задоволени от това, което правят. Учениците да имат повече фантазии, които да следват и повече усмивки по лицата. А за фамилиите им – обич, любов, споделена “, споделя те.

Вероятно и след честванията през днешния ден, ще облекат екипите, с цел да поемат с колелата. Напред.

Абитуриентите приключват след сложна година в образованието Как двама ученици на СМГ стигнаха до Станфорд и Оксфорд? Кирил и Методий: Просветителите НА ЖИВО: За буквите - специфична стратегия за 24 май Здравка Евтимова: Културата е духовната плът на България Йордан Радичков-внук: Хубаво е човек да не се взима прекомерно на съществено Истории зад датата: Кога стартира честването на светите братя Крил и Методий Диригентът на " Пим-Пам ": С химна на българската култура претърпяваме почитта към светите братя
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР