Семейство с 3 деца живее в къща, в която няма

...
Семейство с 3 деца живее в къща, в която няма
Коментари Харесай

Какъв Шенген, каква Еврозона?! В европейска България семейство с 3 деца живее в къща без вода /снимки/

Семейство с 3 деца живее в къща, в която няма течаща вода, видя кореспондент на BulNews.
Нечовешките условия, при които са принудени да живеят тези хора в село до Криводол, евентуално ще изненадат народните представители, които за една вечеря харчат повече, в сравнение с тази съществена клетка на обществото за 1 месец.
Всичко почнало преди към 12 година, когато Благородка и Анатоли вземат решение да си купят къща в Уровене. Селото не е огромно и тук няма служител на реда, поп, лекар, като даже и пощальони не идват. Въпреки това двамата остават да живеят в него, където и до през днешния ден отглеждат трите си деца.
До тяхната къща може да се стигне единствено с високопроходим джип, защото улица няма. Доскорошният кметски наместник Петрана Петрова няколко пъти е писала докладна до кмета на Криводол Ицо Доков с молба да отдели средства за насипването на пътя, само че това по този начин и не се случило. Няма и улично осветяване, което през зимата основава страхове в живеещите в тази махала хора с дребни деца. И за тази „ екстра “ Доков бей си е направил пас.
Заради безпаричието Благородка и Анатоли не са съумели да трансферират къщата си и да вкарат течаща вода в нея. И двамата са безработни, макар че са съгласни да бъдат наети за каквото и да е, единствено и единствено да могат да гледат трите си деца.  За страдание работодателите гледат с пренебрежение на тях поради ромския им генезис и по този начин двамата са принудени да живеят, дружно с децата си, с общо 500 лева на месец. Това прави по 3.20 лева на човек дневно! ! Тези пари са за ток, храна, облекла, медикаменти, телевизия, интернет и за каквото друго се сетите. Докъдето стигнат...
С стеснение Благородка споделя, че има дни, в които не може да купи самун и по тази причина изпраща децата си на учебно заведение единствено с по 2 филии. И трите им деца - 15-годишният Исус, 13-годишният Фернандо и 9-годишната Петя пътуват всеки ден до Криводол, където учат. Родителите им признават, че се подлагат на страхотни ограничения, с цел да могат те да се изучат, тъй като образованието било най-важното.
За страдание, макар че са послушни деца, за Коледа не са получили дарове. Никога не са ходили на море и не знаят какво значи това. Единствената им наслада е интернета у дома, с помощта на който се забавляват.
Излишно е да се споделя, че в дома им няма баня, а цялото семейство живее в 2 стаи. Вътрешната тоалетна е толкоз неосъществима фантазия, че не имат вяра в миналото да го доживеят. Благородка гледа стара жена и от нейния дом всеки ден носи по две туби с вода, с които да изпере, да сготви и да свърши друга домакинска работа. За къпане си носят вода от близкия извор и това продължава към този момент 12 години.
Въпреки несгодите, Благородка и Анатоли не желаят помощи, а желаят да стартират работа, с цел да могат да съберат пари за прехвърлянето на къщата и вкарването на течаща вода в нея.
Заради хроничното безпаричие и двамата са взели бързи заеми от по 1000 лева, които по разбираеми аргументи не са върнали. Твърдят, че са го създали единствено с цел да могат да обезпечат минимални условия за живот на трите си деца. И това си проличава по нищетата, в която живеят.
Всеки предприемач в община Криводол може да потърси двамата родители и да им предложи работа. Благородка може да работи всичко, а Анатоли има умения в строителството. 
Жената изпрати репортера на медията ни с насълзени очи и думите: " Вие сте последната ми вяра! "
Агенция BulNews приканва положителните хора, които имат опция да оказват помощ на фамилията, да го създадат на името на Благородка Цветанова Зарчева, и нейната банкова сметка в Банка ДСК: IBAN BG79 STSA 9300 0016 0221 95, BIC STSA BGSF.
За връзка със фамилията можете да потърсите някогашния кметски наместник Петрана Петрова: 088751023. Тя ще е поръчител, че всяка помощ ще бъде употребена напълно за възстановяване живота на нейните съселяни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР