Семейство Лахайна намира опустошение при първото си посещение в дома след смъртоносен горски пожар

...
Леола Виера стъпи предпазливо сред втвърдените басейни от разтопен метал,
Коментари Харесай

Леола Виера стъпи предпазливо сред втвърдените басейни от разтопен метал, овъглено дърво и счупено стъкло, които са почти всичко, останало от дома, в който е живяла почти 50 години .

Пресявайки развалините, тя откри два съда с шарки на крави, част от нейната обширна колекция от фигурки на говеда. Наблизо синът й откри почернелите останки от пистолета на покойния си дядо от дните му като полицай в Лахайна от края на 40-те до 70-те години на миналия век.

Нямаше и следа от любимата котка Кити Кай, която поздравяваше Виера, когато се прибираше от работа и църква.

„Толкова съм тъжна – опустошена“, каза тя. „Това беше моят дом.“

Виера, нейният съпруг и две възрастни деца се завърнаха в имота във вторник за първи път след най-смъртоносния горски пожар от повече от век в Съединените щати, който избухна на 8 август, заличавайки историческия град Лахайна и убивайки най-малко 97 души.

Те бяха сред първата малка група жители, на които беше позволено да се върнат в зоната на изгарянето, за да видят къде са били домовете им някога.

Те носеха ботуши, бели гащеризони, маски за лице и ръкавици, за да ги предпазят от токсична пепел и други опасности, но посещението им беше прекъснато след около 15 минути, когато се появиха работници и отцепиха имота с жълта предупредителна лента.

Служител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ ги информира по телефона, че екип е направил „последна проверка за осигуряване на качеството“ в събота следобед и не му харесва да не знае какво има под смачканите останки от покрива. Екип ще се върне в сряда сутринта и агенцията ще се обади с актуална информация, каза служителят.

След това семейството се размърда по тротоара и погледна към имота.

Семейство Виера са отседнали в курортен хотел, подобно на хиляди други оцелели, които правителството е настанило във временни жилища в Мауи. Синът на Виера Мика, който работи в продажбите в Юта, каза, че той и сестра му са решили да възстановят, когато почистването приключи, когато и да е това.

„Сигурно ще построим отново нещо хубаво там, където беше старата ни къща“, каза той.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР