Семействата с ниски доходи могат да се възползват от програма

...
Семействата с ниски доходи могат да се възползват от програма
Коментари Харесай

Семействата с ниски доходи могат да се възползват от безлихвен заем за ремонт на жилище

Семействата с ниски приходи могат да се възползват от стратегия за безлихвен заем, с цел да ремонтират жилището си. Това сподели Минчо Бенов, шеф на “Хабитат България " в “Денят на Фокус " по Радио “ ". “По данни на Националния статистически институт за беднотия и обществено включване, в България 35,2% от популацията е в риск от беднотия и изключване. Почти 40% от хората живеят в пренаселени жилища. 7,5% от българите нямат баня, а 13,2% нямат тоалетна в жилището си. 27,5% са в неспособност да се отопляват през зимата.

Целта на организацията е посредством микрофинансиране и общностно подкрепяне да се усъвършенстват последователно жилищните условия в страната. Изпълняваме програмата от 2008 година Тя включва достъп до микрофинансиране, тъй като работим с уязвими групи, които нямат достъп до нормални институти на финансиране. Отпускаме безлихвени краткосрочни заеми за жилищни усъвършенствания. Обучения за финансова просветеност и ръководство на бюджет, енергийна успеваемост и на практика препоръки за поддържане на дома и поправки са в основата на нашата работа%, сподели още Бенов.

“Всяка година предоставяме на претендентите, минали процедура за утвърждение, безлихвено финансиране за техни общностни начинания. Идеята ни е локалните планове да оказват помощ за възстановяване на инфраструктурата, икономисване на сила, по-чист въздух и пр ", споделиха още от “Хабитат България ".

Могат да аплайват семейства от 6 места в страната - Кюстендил, Ракитово, Търговище, Бургас, Сливен и Ботевград. “На тези места разчитаме на сътрудниците си, които познават ситуацията и могат да създадат прелиминарен асортимент на претендентите ", сподели още Бенов.

“Подпомагаме фамилии с релативно ниски приходи - месечно до 80% от междинния приход. Те фактически би трябвало да потвърдят належаща потребност от ремонт, че могат да обслужват задължението си макар ниските си приходи и то да го обслужват, без да изпадат в крайни усложнения. От 2014 година до март 2020 година имахме общо обслужване на портфейла от 97,2% - доста дребна част от заемите бяха неизпълнени или със закъсняло осъществяване. Сега имаме 100% възвръщаемост - нито един просрочен или несбъднат заем.

1200 лева е оптималният размер на заема. Насърчаваме семействата, които са изрядни платци, да аплайват за втори и трети заем, с цел да могат да подобрят жилището си.

Против сме да се дават пари и да се дават услуги без задължения. При несъблюдение организацията подхваща правосъдни ограничения, без значение какъв брой малко е необслуженото обвързване. Между 2014 и 2020 г статистиката сочи, че най-голяма част - 38% от ремонтите, са вътрешни - промяна на подови настилки, плочки, измазване. 21% са заеми за икономисване на сила - промяна на дограма и топлоизолация. 20% са за санитарни потребности - създаване на баня и тоалетна. 13% за ремонт на покриви. 3% са за пробутване на течаща вода ",дадоха още детайлности по тематиката от “Хабитат България ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР