Семействата на тийнейджъри, починали след свръхдоза наркотици, закупени чрез Snapchat

...
Семействата на тийнейджъри, починали след свръхдоза наркотици, закупени чрез Snapchat
Коментари Харесай

Социалните медии в битка срещу търговията с дрога

Семействата на младежи, умряли след свръхдоза опиати, закупени посредством Snapchat и други платформи в обществените медии, приканиха софтуерните компании да създадат повече за справяне с казуса.

Сам Чапман, част от групата, която провежда митинг пред централата на Snapchat в Санта Моника, съобщи пред Агенция Франс Прес, че синът му е умрял през февруари 2021 година, откакто хапче, закупено посредством платформата, е било примесено с извънредно мощния опиоид фентанил.

" Днес съм тук, с цел да предупредя хората за заплахите, които крият обществените медии, доставяйки посредством нашите деца опиати и други незаконни действия в живота на нашите фамилии ", сподели 57-годишният Чапман.

Синът му Сами щеше да отпразнува 18-ия си рожден ден предишния уикенд.

Чапман разказва ужасяващата сцена, при която намира сина си мъртъв на пода в спалнята си, в по този начин наречената " смъртна поза на фентанила ".

" Той беше спрял да диша, падна обратно в стола си и повърна, и се задави... Това е доста постоянно срещан метод на гибел ", споделя Чапман.

Според групите, подкрепящи митинга, от 107 000 смъртни случая от свръхдоза, регистрирани през предходната година в Съединени американски щати, 70 % са породени от " отравяне с фентанил ", което понастоящем е водеща причина за гибелта на американците на възраст сред 18 и 45 години.

Чапман споделя, че дилър на опиати се е свързал със сина му посредством Snapchat и му е изпратил " цветно меню с картинки ".

" В долната част пишеше, че той доставя. И по този начин, той се свърза със сина ни и достави опиатите в дома ни, откакто бяхме заспали, като че ли това беше пица ", добави той.

Подобно на членовете на фамилиите на другите жертви, Чапман приканва Snapchat и други обществени медийни платформи, ориентирани към младежите, да подхващат по-решителни дейности против продажбата на опиати.

" Работим неуморно, с цел да помогнем в битката с тази национална рецесия, като изкореним дилърите на противозаконни опиати от нашата платформа ", съобщи за Агенция Франс Прес представител на Snapchat.

" Използваме усъвършенствани технологии, с цел да откриваме и затваряме интензивно дилъри на опиати, които се пробват да злоупотребяват с нашата платформа, и блокираме резултатите от търсенето на рисково наличие, обвързвано с опиати ", добави представителят.

Но Чапман съобщи, че съществуващите сега принадлежности не работят, тъй като дилърите употребяват емотикони и кодови думи, които не са блокирани.

Групата Victims of Illicit Drugs (VOID) упорства американското законодателство да бъде обновено, тъй че обществените мрежи да носят отговорност за това, което се случва с потребителите на платформите им.

" Ако се разхождате в магазин за хранителни артикули, подхлъзнете се и паднете, можете да ги съдите ", съобщи ръководителят на VOID Хайме Пуерта.

" Законът е написан през 1996 година ", добави той.

" Законодателите не са имали визия какъв ще бъде интернет през днешния ден. " /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР