Семената от сминдух са известни и популярни, в някои региони

...
Семената от сминдух са известни и популярни, в някои региони
Коментари Харесай

Сминдух за коса и скалп – 14 рецепти за здрава и красива коса

Семената от сминдух са известни и известни, в някои райони на света те се употребяват от доста стотици години и се радват на отлична известност. Те имат отлични хранителни свойства, както и опцията да се употребяват в ефикасна грижа за хубостта. Нека научим по какъв начин да използваме семена от сминдух за коса и скалп.

За множеството хора, които не са привикнали да употребяват сминдух, няма положителни асоциации, откакто са го пробвали. Е, даже усетът да не е доста добър, доминират изгодите за здравето и грижата, от които безспорно си коства да се възползвате. Използването на сминдух може да обезпечи решение на доста проблеми, от косопад през пърхот до алопеция.

Сминдух – изгоди

Сминдухът е тревисто растение от семейство Бобови. Главно заради високото наличие на полизахаридни, той е ценена суровина за производството на доста естествени препарати за грижа. Тази съставна част има страхотни защитни и противовъзпалителни свойства. Сред многото изгоди и приложения на сминдуха, заслужава да се спомене:

  • има обилни изгоди за здравето и по-специално има позитивен резултат върху косата, кожата, както и храносмилането и сърдечната функция;
  • облекчава запека, също по този начин подкрепя лекуването на язви в устата, бронхит, както и хронична кашлица;
  • при кърмачки семената от сминдух подкрепят производството на мляко;
  • също по този начин има огромни количества витамин С и други антиоксиданти, които поддържат имунната система и забавят процеса на стареене;
  • богат е на желязо, което е потребно за вярното кръвообращение, в това число и в скалпа;
  • богато е и на калий, който предотвратява посивяването на косата;
  • също е източник на никотинова киселина, която предизвиква растежа на косата;
  • съдържа и лецитин, който подтиква космените фоликули да работят.

Сминдух за коса и скалп? Това не е нова концепция. Това неповторимо растение се употребява в индийската аюрведическа традиция от стотици, в случай че не и хиляди години.

Семена от сминдух в домашна грижа за косата

Семената на сминдух съдържат доста скъпи съставки, които са извънредно ефикасни в грижата за косата. Сред тях си коства да се упоменат:

  • алкалоиди
  • стероидни сапонини
  • лецитин
  • холин
  • витамини: A, F, D, PP, B и C
  • минерални соли и слузни субстанции.

Много от тях повлияват стимулирането на протеиновия синтез, както и повишението на концентрацията на хемоглобин в кръвта и еритроцитите. Благодарение на тези свойства, те ви разрешават да поддържате лекуването против косопад и по-добър напредък на нова коса. В обичайните способи за грижа за косата семената на сминдух са естествена суровина за доста домашни артикули против косопад и подсилване на косата.

Семената на сминдуха са съществена суровина за приготвянето на доста натурални козметични артикули с възстановяващ, подхранващ и регенериращ резултат. Често се вършат запарки или се оставят да киснат.

Много комфортен вид е да употребявате смлени семена, само че можете да го извършите сами. В доста предписания за домашна грижа за косата, с изключение на сминдух, има и натурално кисело мляко, мед, ябълков оцет, зехтин или друго растително масло.
Сред многото преимущества на потреблението на сминдух в домашни грижи са:

  • попречване и прекъсване на косопада;
  • стимулиране на растежа на косата;
  • дарба за усмиряване на кожни раздразнения;
  • липса на утежняващи свойства;
  • тонизиране на скалпа;
  • обилни хранителни свойства;
  • лекост и еластичност на употреба;
  • елементарен достъп до суровината и ниска цена.

Сминдух за коса – Ползи и приложения за грижа

Сега, откакто знаете по какъв начин работи сминдухът, не би трябвало да се изненадвате от ефикасната му помощ за попречване на косопад, както и за възстановяване на външния й тип или ускорение на растежа.

1. Семена от сминдух против косопад

Загубата на коса може да има доста разнообразни аргументи, от неправилна диета и грижи до съществени здравословни проблеми. Използването на сминдух за коса е един от потвърдените и най-често избираните и ефикасни способи за прекъсване на косопад.

  1. Накиснете семената от сминдух за една нощ;
  2. Смесете с малко вода и лимонен сок;
  3. Нанесете върху косата сходно на шампоана, който би трябвало да се отмие след нанасяне и измиване.

Не забравяйте да употребявате мек натурален шампоан по-късно, без SLS и други химически добавки.
Първите резултати би трябвало да се появят след няколко седмици приложимост. Трябва обаче да се уверите, че в диетата ви не липсват съществени хранителни субстанции, които биха могли да блокират постигането на мечтаните резултати.

2. Сминдух за напредък на косата

Семената от сминдух са измежду най-ефективните естествени първични материали, употребявани в обичайните способи за подкрепяне на растежа на косата вкъщи.

  1. Семената от сминдух би трябвало да се варят в кокосово масло на слаб огън, до момента в който се зачервят;
  2. Охладеното, само че към момента топло масло нанесете върху косата и скалпа;
  3. Оставете за най-малко 1 час, и изплакнете с топла вода и шампоан.

След няколко седмици лекуване, първите резултати би трябвало да бъдат забележими, под формата на удебеляване на косата и появяването на нова коса, така наречен „ бебешка коса “.

3. Сминдух за лоен скалп

За доста хора мазният скалп е сериозен естетически проблем, който може да бъде резултат от доста разнообразни аргументи, от хормонални промени до потреблението на несъответствуващи миещи препарати. Използването на семена от сминдух идеално подкрепя регенерацията, възстановява и кондиционира скалпа.

  1. Направете паста от семена от сминдух и 2 супени лъжици ябълков оцет;
  2. Разбъркайте и оставете за една нощ;
  3. Използвайте върху косата, с цел да контролирате омазняването;
  4. След 1 час измийте косата си с мек, за предпочитане транспарантен шампоан, защото кремообразните шампоани постоянно могат да създадат косата ви мазна.

По време на лечението си коства да промените употребяваната козметика с естествени съставки и да миете главата малко по-рядко от нормално. Също по този начин си коства да избягвате всички типове мусове, гелове, лакове или восъци за оформяне на косата.

4. Сминдух за изсъхнал и сърбящ скалп

Сухият и сърбящ скалп от време на време е сериозен и провокиращ проблем. Често се свързва с лющене на кожата и пърхот. Когато казусът към момента не е съществено дерматологично заболяване, коства си да употребявате семена от сминдух.

Ако страдате от изсъхнал и сърбящ скалп, ще ви помогне паста от семена от сминдух и яйчен жълтък.

  1. Смесете 2-3 с.л. семена от сминдух с 1 яйчен жълтък;
  2. Нанесете готовата маска върху скалпа и я оставете за половин час;
  3. След това измийте главата си с мек шампоан без синтетични добавки.

Използването на естествени масла също ще подкрепи такива лекувания. Кокосовото масло, маслото от сладостен бадем или маслото от жожоба ще подействат добре.

5. Сминдух за коса с пърхот

Пърхотът е много постоянно срещан изящен проблем, който постоянно изисква смяна в навиците за грижа, изключително в употребяваните досега артикули за грижа.

При пърхот е задоволително косата и скалпа да се намажат със примес от натурално кисело мляко със смлени семена от сминдух.
За да се усили успеваемостта на сместа, тя би трябвало да се употребява три пъти седмично.
Уверете се, че семената от сминдух проникват изцяло през косата до скалпа. След това изплакнете с внимателен шампоан без SLS и други синтетични добавки.
Важно е да не употребявате никакви стилизиращи артикули по време на интервала на използване на маската.

6. Сминдух за блестяща и здрава коса

Както знаете, грижата за косата се прави освен извън. Винаги най-важният аспект на лекуването е вярно уравновесената диета и допълнението на ресурсите на тялото с нужните хранителни субстанции. В този подтекст сминдухът работи и върху косата, като се яде. За задачата:

  1. Накиснете семената от сминдух в чаша вода и оставете за една нощ;
  2. На идната заран такава вода би трябвало просто да се пие.

В случай на ненадейно утежняване на положението на косата, коства си да отидете на доктор и да си извършите проучвания, с цел да ревизирате дали тялото ни няма дефицит на витамини или микроелементи.

7. Сминдух за коса при прибързано побеляване

До огромна степен побеляването зависи от генетичните условия и метода на живот. Въпреки това, потреблението на сминдух върху косата може да забави този развой, като обезпечи на космените луковици и скалпа верните хранителни субстанции.

  1. Направете маска за коса от накиснати семена от сминдух и листа от къри;
  2. След това го нанесете върху косата си и го оставете за към половин час;
  3. Това е превъзходен метод да предотвратите преждевременното побеляване на косата;
  4. Накрая измийте косата си щедро с гальовен органически шампоан и изплакнете със студена вода.

Този способ на грижа идва непосредствено от античната традиция на индуистката аюрведа.

8. Сминдух за повредена коса

Семената от сминдух имат естествени свойства, които могат да възстановят увреждането на косата, като цъфтящи краища, раздробяване и обща уязвимост на косата.

  1. Смесете семена от сминдух с кокосово мляко, до гъста консистенция и нанесете получената паста върху косата си;
  2. След това увийте косата си с забрадка и я оставете за към половин час, тъй че съставките, съдържащи се в пастата, да обхванат в скалпа.
  3. Измийте косата си с гальовен шампоан и изплакнете щедро със студена вода.

За да видите резултата, тази процедура би трябвало да се повтаря постоянно.
Увредената коса постоянно изисква продължителна и търпелива терапия. Бързи способи не съществуват.

Вижте още:

9. Сминдух като еликсир за коса

Семената от сминдух постоянно се употребяват за основаване на домашни балсами за коса. Има доста предписания и способи за потреблението им, а ние ви представяме една от най-популярните.

  1. Пригответе към 10-15 грама семена от сминдух, накиснете ги във вода за една нощ;
  2. На идната заран смелете всичко доста тънко и прибавете към него арганово масло, рициново масло или друго масло с сходен ефект;
  3. Нанесете получената каша върху косата си и я оставете за най-малко половин час;
  4. Измийте с вода и по-късно с мек естествен шампоан.

Приготвеният по този метод еликсир би трябвало да може да проникне надълбоко в скалпа и структурата на косъма. Благодарение на това прическата ще придобие здравословен искра, а скалпът ще бъде вярно подхранен.

10. Сминдух за придаване на натурален искра на косата

Много постоянно с възрастта или здравословни проблеми косата става матова и стартира да наподобява нездравословна. Очевидният натурален избор в този случай ще бъдат натуралните масла, които са идеални в това отношение. Също по този начин си коства да употребявате помощта на семена от сминдух.

  1. Пригответе 25 г накиснати семена от сминдух, 25 г извара, лимонен сок, мед и вода;
  2. Всички съставки би трябвало да се смесят в гладка паста;
  3. Тази примес би трябвало да се употребява върху косата и скалпа;
  4. Оставете сместа за към 45 минути и по-късно я измийте с мек шампоан и вода.

Тази процедура придава искра на косата, отстранява пърхота и понижава косопада. Струва си да го употребявате постоянно, също и за попречване на вероятни проблеми с грижата.

11. Сминдух за мека, лека и фина коса

Някои хора се борят с прекомерно тежка и мазна коса. Често повода за това положение е потреблението на несъответствуваща козметика за грижа. Понякога си коства да се обърнем към природата и да посегнем към изпитани и домашни средства.

  1. Пригответе няколко супени лъжици сухи семена от сминдух;
  2. Измийте ги усърдно, с цел да се отървете от всички примеси, по-късно ги накиснете във вода и ги накиснете за една нощ;
  3. Добавете малко кокосово масло към него и направете паста от него;
  4. Такава маска би трябвало да се употребява за коса и скалп;
  5. Оставете за половин час, след което измийте с внимателен шампоан и вода.

След тази процедура косата ви ще бъде мека и блестяща.

Здравата коса постоянно се свързва с вярното равнище на хидратация, лекост и ефирност. За да постигнете това положение на компромис, би трябвало да се въздържате от потреблението на тежки и синтетични сътрудници, налични в аптеките.

12. Сминдух за суха коса

Както знаете, сухата коса не наподобява здрава и е изключително уязвима на механични повреди. Освен това са сложни за оформяне и основават доста проблеми с разресването. В този случай също можем да разчитаме на свойствата на сминдуха.

  1. Шепа семена от сминдух би трябвало да се наквасен във вода за една нощ и по-късно да се смесят усърдно, с цел да се образува гладка паста;
  2. Към всичко прибавете малко извара или сметана, както и мед и зехтин;
  3. Ако се пропусне зехтинът, сместа може да се остави на косата цяла нощ;
  4. Смесете всички съставки и нанесете върху скалпа и косата;
  5. След 45 минути измийте косата си с гальовен шампоан и изплакнете с вода.

За най-хубави резултати лекуването би трябвало да се повтаря два пъти седмично.
Благодарение на домашни процедури от този вид, косата има късмет да възвърне вярната разтегливост и разтегливост и ще бъде доста по-добре разресана и завършена.

13. Сминдух в грижата за къдрава коса

Сминдухът оказва помощ и при къдрава коса. Благодарение на потреблението му можете да постигнете доста положителни грижи. Изплакването със сминдух е един от най-хубавите избори.

  1. Накиснете 4-5 супени лъжици сминдух в двойно количество вода;
  2. Оставете една нощ;
  3. Можете също по този начин да добавите преварена вода;
  4. На идната заран отцедете водата, която е станала желеобразна;
  5. Тази вода би трябвало да се употребява за последно изплакване на косата след измиване с внимателен шампоан;
  6. Оставете върху главата за към 10 минути.

Ще докара до по-бързо изсъхване на косата и къдриците ще имат натурален резултат на къдрене.

Сминдух за коса и скалп – резюме

Сега, откакто научихте множеството от най-важните изгоди от потреблението на сминдух за грижа за косата и скалпа, коства си да започнете да включвате сходни лекувания в ежедневните си ритуали. Разбира се, според от вашите потребности, би трябвало да изберете подобаващите лекувания. Винаги обаче сминдухът за коса е на ниска цена и ефикасен избор в региона на домашната грижа за косата.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР