Село Младово посрещна над 200 самодейци, приятели и гости на

...
Село Младово посрещна над 200 самодейци, приятели и гости на
Коментари Харесай

Над 200 самодейци, приятели и гости се включиха в Регионалния празник „Маскарадни игри“

Село Младово посрещна над 200 самодейци, другари и посетители на Регионалния празник „ Маскарадни игри “, който Община Сливен провежда с локалното кметство. Съставите от 12 обитаеми места дойдоха на площада със звън на хлопки, атрактивни кукерски костюми и маски, имаше и предрешени орачи, сеячи, мечки и мечкадари и други герои от присъщата зимна обредност. Гости на събитието бяха кметът на общината Стефан Радев и ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, спомоществователи и другари на Младово.

Кметицата на селото Димка Славова приветства всички с „ Добре пристигнали “ и благодари на донорите, помогнали празникът да се състои. Тя сервира на кмета Стефан Радев благодарствено писмо за съпричастността и предоставените общински средства, с които е осъществен ремонт на читалището. „ По този метод запазихме освен постройката, само че и всички достоверни костюми и предмети, свързани с бита и живота на Младово, събирани дълги години “, означи тя. „ Радвам се, че се съхранява този бит, този празник на зимните маскарадни игри. Много хубава е традицията да се редуват обитаемоте места от общината в това да бъдат негови домакини. Това е един от най-шарените, най-красивите празници “, съобщи от своя страна Радев и откри игрите с пожелания за доста въодушевление и прелестно прекарване.



Площадът се трансформира в сцена за участниците, чиито изяви бяха оценени от професионално жури в състав: ръководител - доцент доктор Владимир Демирев, фолклорист и етнолог към Българска академия на науките, и членове - уредникът в отдел „ Етнография “ в РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ - Сливен Добринка Славова и етнографът Динка Ангелова от Регионалния исторически музей в Ямбол.

Домакините участваха в конкурсната стратегия с възстановка на обичая „ камила “, характерен за Младово. Обичаят се извършва на Васильовден, обвързван е със фамилната обредност и битката сред бялата и черната „ камила “, в която постоянно побеждава бялата - знак на положителното. 17-те участници във възстановката са самодейци от читалище „ Христо Ботев 1929 “. Те са с разнообразни специалности – аграрни стопани, военни, чиновници. Най-възрастният е на 65, а най-малкият – на 5 години, прецизираха от кметството. По данни на читалището, обичаят публично е бил съживен през 1936 година и се пази оттогава до през днешния ден. Традицията се е трансформирала в общоселски празник, който на 1 януари всяка година събира младовци от близо и надалеч.



Освен тази възстановка, доста страсти провокираха и обичаите „ заораване и засяване “, „ куковден “, „ джаркане на стрели и взимане на амнистия “, показани със характерните особености за всяко населено място самодейните групи към читалищата в сливенските села Трапоклово, Николаево, Желю челник, Блатец, Камен, Калояново, Драгоданово, Глушник, Тополчане, Мечкарево и гостите от село Дражево, община Тунджа. Всички получиха сувенири и грамоти, а за най – добре представилите се бяха отредени парични награди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР