Село Драганово, на 30 км от Бургас даде пример за

...
Село Драганово, на 30 км от Бургас даде пример за
Коментари Харесай

Дом за молитва, извор на вяра и единение: Драганово ще има свой храм

Село Драганово, на 30 км от Бургас даде образец за духовно единство и взаимност, и се трансформира същинска мяра за респект към традициите и отстояване на универсалните християнски полезности. Днес, водени от религия, съзидание и достолепие, в наличието на бургаското духовенство и цялата локална общественост, бе положен първи камък за построяването на храм в селото. Той ще носи името „ Свети Живоприемен източник “. Драганово е единственото село в община Бургас без православен храм.Със строителството в този момент му се възвръща съществувалата до 1944-а година черква тук.

На водосвета участва и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, която дефинира събитието като вълнуващо и персонално прекарване. И сподели, че щедростта и положителното дело са значими освен на предните линии публичната нужда, само че и в територията на духа.

„ Днес, дружно ще сложим началото на един строеж, очакване на вярата и полезностите. Дом за молитва, извор на религия и единение- тогава, когато то е належащо. И това осмисля нашето съществуване. Благодаря ви, че ме потърсихте за помощ и ми дадохте опция да бъда един до друг с вас. Уверена съм, че с вярата в сърцата и дружно, съгласно заветите на славните ни предшественици ще успеем “, сподели проф. Мария Нейкова.

Зам.-кметът на Бургас Дияна Саватева насочи към присъстващите обръщение за силата на вярата: Да се постави камък на храм е свято и вълнуващо дело. Какво е храм без общественост?! Вие доказахте с наличието си тук че духовни храм в Драганово към този момент съществува, тъй като общността е тук. Градежът, външният израз на храма е значим, тъй като това е място, в което всеки един от нас, може да влезе, да остане уединено себе си и да показа полезностите, които ни вършат хора. Когато приказваме за религия и нематериалност, ще посоча две от тях – едното е съпричастността към другия, и другото е толерантността “.

Областната администрация в Бургас стартира благотворителна акция за набирането на средства за построяването на храма. За това ще са нужни към 70000 лв.. Към момента са събрани към 18 хиляди лв.. Със свои средства и материали са се присъединили бизнесмени и жителите нацяло Драганово, описа Йовита Григорово. А в помощ на църковното настоятелство, арх. Филипа Гугучкова е дарила план за храма.

„ Днес няма да бием камбаната за набат. Днес сме наслади и щастливи, че сме се събрали за едно свято дело- за възобновяване на една правдивост “, показа свещеник Йеротей и благослови миряните, отделили от времето и богатствата си за построяването на храма. Той ще бъде опора и в положителните инициативи, и в дните на паники и тествания.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР