Селището Табаевка, Харковска област, е освободено“, съобщава руското министерство на

...
Селището Табаевка, Харковска област, е освободено“, съобщава руското министерство на
Коментари Харесай

Какво означава настъплението на руските войски в района на Харков?

„ Селището Табаевка, Харковска област, е освободено “, оповестява съветското министерство на защитата. Това, пред което сме изправени, не е просто завладяването на някакво си село: съветските войски разрушават фронтовите линии, които не са мръднали от година. Русия основава нова стратегическа обстановка в региона на Харков, която заплашва да разчлени украинската защита чак до Донецката агломерация.

Първо Крахмалное, по-късно Табаевка - съветските войски напреднаха в Сватовско направление (Харковска област), изтласквайки врага към нова отбранителна линия (към село Песчаное). Малко по на север, към този момент покрай Купянск, вражеските позиции също последователно се реалокират на запад и югозапад.

По пътя се почистват горски територии, които ВСУ трансформират в укрепени региони, даже им дават имена (за Песчаное - „ Алигатор “ и „ Кълвач “). Врагът губи старите линии на окопите, първата линия на бойно прикосновение е разрушена. Нещо сходно се случва директно при Купянск, само че там предните укрепени линии в Синковка се държат от ВСУ, само че позициите по фланговете последователно стартират да отслабват.

На пръв взор преглеждаме частни епизоди от окопна война, защото осведомителните известия не съдържат емблематични и разпознаваеми географски имена. Но не е по този начин.

Първо, даже в тази обстановка пораждат стратегически закани за ВСУ, да вземем за пример вероятният достъп на съветските въоръжени сили до река Оскол с далечни вероятности. Въпреки че към момента е невероятно да се планува по кое време това ще стане допустимо на процедура.

Второ, през последната седмица врагът показва систематична рецесия в защитата в Купянско направление. Отбраната на Купянск се построява от ВСУ от предходната пролет, когато в Киев беше взето решение за започване на „ контранастъпление “ в южното направление. В южния бранш бяха изпратени нови бригади със западни бронирани машини, а Купянск и региона към него беше решено да се пазят с останалите сили.

В Киев бяха уверени, че съветските войски образуват настъпателна формация в посока Купянск и ВСУ започнаха да чакат фронтална офанзива там. В последна сметка обаче въоръжените сили на РФ не направиха нищо сходно в това направление. Украинските елементи бяха последователно смазани от съветската войска в позиционни борби, а Купянската група на ВСУ беше попълнена на остатъчен принцип.

Сега украински източници се оплакват, че вследствие на това в засегнатите региони (същото като Крахмалное - Табаевка) се е образувало комплициране. ВСУса довели тук обособени батальони с друго послушание, единното ръководство и командване са изгубени, а по качеството на персоналния състав оставя доста да се желае.

В резултат на това ВСУ преглеждат опцията за прекачване на остатъците от тези сили, които вземат участие в несполучливото „ контранастъпление “, към Купянск от южна посока. Преди това те небрежно бяха изпратени в Авдеевка.

И това към този момент е систематичен проблем за ВСУ, защото южният бранш също е разтревожен. Руските въоръжени сили последователно си възвърнаха някои от тези позиции, които бяха изоставени в разгара на „ контранастъплението “ и не престават да се движат напред. Говорим даже за вероятни закани за Орехово, тилов град на ВСУ, откъдето се осъществяваха всички връзки и командване на „ контранастъплението “.



Зад отбранителните укрепления на ВСУ, в цяла група региони се отваря намерено поле на десетки километри. Военните запаси на Киев последователно се пропиляват, на практика не е останал човешки материал, който да запуши дупките. С това са свързани и истеричните акции в Киев за тотална готовност.

Друг проблем: приключването на офицери. Западният боен личен състав не може да размени този сериозен запас. Той може да се употребява единствено за поддръжка на механически комплицирани оръжейни системи като Противовъздушна отбрана или далекобойна артилерия. На линията на прикосновение непознатите офицери по-скоро биха пречили заради незнанието на езика и неразбирането на манталитета на своите подчинени.

Има фактори, които отслабват украинската защита, само че не са директно свързани с военните дейности. Например, западните спонсори са в действителност загрижени за корупцията на украинското управление. Проверките и проверките, които се организират в Киев по този въпрос сега, не разрешават на Украйна да построява бързо нови отбранителни линии.

Друг невоенен фактор: политическото различие сред другите фракции на украинските управляващи. Предчувствието за проваляне води до спад на духа както измежду войските, по този начин и измежду елита.Всичко това като цяло основава за Русия стратегическа опция съществено да промени ситуацията на линията на бойното прикосновение.

Частичните тактически триумфи в един миг би трябвало да прераснат в огромен пробив в защитата на съперника. Още повече, че става дума за пробив, който няма да спре след два-три дни на идната отбранителна линия, а ще докара точно до срив на фронта. Именно върху това в този момент са ориентирани напъните на съветските въоръжени сили, опипвайки слабите места в украинските отбранителни позиции.

Освобождаването на Табаевка е образец тъкмо за подобен метод. Рано или късно ВСУ няма да имат време да основат нова отбранителна линия зад това или това обитаемо място. И тогава ще забележим по какъв начин спецоперацията ще излезе от сегашната позиционна невъзможност.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР