Селекцията е препубликувана от .Ерих-Мария Ремарк - Триумфалната аркаИ в

...
Селекцията е препубликувана от .Ерих-Мария Ремарк - Триумфалната аркаИ в
Коментари Харесай

Девет литературни шедьовъра, които трябва да сте чели

Селекцията е препубликувана от.

Ерих-Мария Ремарк - " Триумфалната арка "

И в България Ерих-Мария Ремарк има доста фенове, а романите му са издавани неведнъж. Още с първото си издание " Триумфалната арка " се трансформира в бестселър в Съединени американски щати.

Този автобиографичен разказ е за историята на една обич - сред лекар Равик, бежанец в Париж, избягал от нацистка Германия, и обезверената актриса Жоан Маду, на която Равик оказва помощ да стъпи на краката си.

 Триумфалната аркаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

За първообраз на своята героиня Ремарк употребява популярната кинозвезда и певица Марлене Дитрих, с която Ремарк е живял в Париж дълги години преди войната.

Патрик Зюскинд - " Парфюмът "

Световният бестселър на Патрик Зюскинд излиза през 1985 година. Това е всъщност престъпен разказ, в който всичко се върти към един палач, за което свидетелства и истинското заглавие на книгата: " Парфюмът. Историята на един палач ".

 ПарфюмътС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Действието се развива предреволюционна Франция през 18 век - време на просветители, бунтовници и алхимици. Особено загадъчна е и фигурата на основния воин Жан-Батист Грьонуй, талантлив с извънредно подушване и мечтаещ да сътвори идеален мирис. Грьонуй прави поредност от убийства на млади дами в устрема си да извлече миризмата им и по този начин да сътвори идеалния парфюм.

Франц Кафка - " Процесът "

Още един всъщност престъпен разказ, само че доста друг. " Процесът " е публикуван 10 години след написването му - чак след гибелта на Кафка. Една заран Йозеф К. е задържан в жилището си, без да излиза наяве от кого и поради какво. Защо обаче той продължава да върви на работа? Защо съдът е ситуиран в таванските пространства, където се простират облекла?

 Процесът С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

И за какво, когато го викат на разпит, никой не му споделя по кое време тъкмо би трябвало да се яви? Йозеф К. не открива отговорите на тези въпроси. И животът му се трансформира не тъкмо в призрачен сън, а в цялостен парадокс. " Процесът " те държи в напрежение и в незнание чак до самия край.

Томас Ман - " Буденброкови "

Романът излиза при започване на предишното столетие и става учредител на интелектуалния разказ на 20-ти век. Семейната в този момент наблюдава живота на четири генерации от богато семейство търговци на зърно от град Любек.

 БуденброковиС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Романът е автобиографичен: в него Томас Ман разказва доста тъкмо своя личен и този на своето семейство живот - чак до кухненските предписания с най-малките детайлности. Романът е екранизиран 6 пъти, а през 1929 година Томас Ман получава за творбата си и Нобеловата премия за литература.

Гюнтер Грас - " Тенекиеният тъпан "

Първият разказ на Гюнтер Грас му носи международна популярност, а по-късно и Нобелова премия за литература. Главният воин Оскар Мацерат е на 3 години, когато стопира да пораства - по лична воля.

Затова пък момчето има толкоз мощен глас, че с вик може да счупи всяко стъкло - прозорци, огледала и даже очилата на учителката, която се пробва да му вземе барабана.

След доста завършения героят на Грас още веднъж стартира да пораства. И тогава събитията взимат непредвиден поврат.

Хайнрих Бьол - " Възгледите на един смешник "

Подобно на други романи на Бьол, и тази книга не е доста богата на събития. Това е житейската история на сина на богат фабрикант, станал смешник.

Романът провокира скандал във Федерална република Германия - Католическата черква жигосах творбата и при започване на 1960-те години за малко не влезе в лист с книги, които не са били считани за целесъобразни за младежите.

Макс Фриш - " Ще се нарека Гантенбайн "

" Ще се нарека Гантенбайн " е най-увлекателният разказ на швейцарския публицист. След автомобилна злополука неговият воин е заплашен от това да изгуби зрението си, купува си бял бастун, поставя си тъмни очила и се вживява в ролята на незрящ. В реалност той продължава да си вижда добре, само че играе тази роля.

 Ще се нарека ГантенбайнС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Постепенно " слепият " Гантенбайн става по-голям от същинския. Следенето на това раздвояване на личността е не по-малко забавно от класическото произведение на Робърт Луис Стивънсън " Странният случай с лекар Джекил и мистър Хайд ".

Йозеф Рот - " Радецки марш "

 Радецки маршС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Прекрасна, светла и тъжна книга, забавна, може би, най-много за военни - не тъй като разказва борби и сражения, а тъй като споделя историята на три генерации щабни офицери. Името на романа е заето от едноименното класическо произведение на Йохан Щраус-баща, трансформирало се в музикален шлагер на своята ера и изпълнявано тогава на всички места.

Роберт Музил - " Човекът без качества "

Австрийският публицист работи над това произведение цели 20 години. Романът съставлява грандиозна ирония на разпадащата се империя.

Авторът включва в действието голям брой персонажи: аристократи, индустриалци, поети, публицисти, генерали, леки дами, нарушители, включително и един полов фанатик и сериен палач...
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР