Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Силвано Пранди

...
Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Силвано Пранди
Коментари Харесай

Силвано Пранди: Без публика спортът не може да съществува

Селекционерът на мъжкия ни народен тим по волейбол Силвано Пранди приказва извънредно за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ . Структурните промени в Българска федерация волейбол след избора на Любо Ганев за президент през март вървят с цялостна мощ и на всички равнища. Ангажирането с ръководството на десетки експерти, необятният кръг от експертни отзиви и прозрачността в работата очевидно се одобряват с утвърждение от спортната общност. Доказателство, че измененията обаче не са самоцел поради самите промени се явява изборът на старши треньор на мъжкия народен тим. Управата на федерацията се довери на тестван във времето експерт и върна на поста един от най-титулуваните наставници в международен мащаб. „ Професора “ Пранди още веднъж е тук и стартира лагер с високите момчета на България. Неговият неоспорим опит и престиж са вярата „ трикольорите “ още веднъж да образуват боеспособен отбор, който да нападна Топ 4 на огромните шампионати.

- Здравейте, синьор Пранди! Радваме се, че за повторно сте посетител на „ Код Спорт “! Как сте? Как преживяхте кошмара на COVID-1 9 в Италия и по какъв начин се справяте в този момент?

- Аз съм доста добре. Здравето ми е чудесно. По време на карантината бях в градчето Шомон във Франция, в което пребивавам. Не беше изключително тежко по време на пандемията, тъй като можех да си върша разходки, работех от у дома, както мнозина по света. Преживях карантината много умерено. Разбира се, проблемите по света, изключително в моята татковина Италия, бяха огромни и естествено не одобрих добре този факт. Но аз и моята брачна половинка се постарахме да бъдем допустимо най-спокойни.
- Доколко пандемията съумя да промени работата на треньора? Имаше ли нещо ново, което научихте за специалността си в тези тежки дни? Доколко ви изненада обстановката?
- Разбира се, постарах се да прекарам този интервал по най-позитивния метод. За мен положително значи да работя, било чрез видео връзка по интернет, било четейки доста. Също по този начин - гледайки голям брой мачове. Това бе за да оказа помощ, както на моя клубен тим, по този начин и на България, тъй като съумях да проучвам пред монитора срещи с присъединяване на български волейболисти. Така се срещнах с значително елементи, с цел да изготвя най-благоприятен лист с играчи за националния тим. Така че се пробвах да бъда доста положителен и да се обогатя в този интервал. А какво ще промени COVID-19 генерално е мъчно да се каже. Със сигурност към този момент вирусът промени много неща. Отменени бяха доста надпревари. Бъдещето на нас, директно обвързваните със спорта, е доста неразбираемо. Не се знае по кое време и по какъв начин ще стартираме още веднъж да играем и дали с аудитория, дали без. Не е ясно също в изискванията на пандемия дали ще се работи както първоначално, или ще се откри някое по-добро решение. И нещо доста значимо - ще има ли ваксина...Така че чакаме да научим какво ще е бъдещето, надявайки се на най-хубавото.
- Как гледате на надпреварите без аудитория? Какъв щеше да е спортът, в случай че да вземем за пример постоянно се играе пред празни трибуни?
- Без аудитория спортът не може да съществува, не го одобрявам. Да, ние ще можем да устоим известно време в един временен интервал, само че генерално нямаме бъдеще без аудитория. Спонсорите не желаят да има волейбол и въобще спорт без аудитория. Те имат потребност от аудитория, както и ние. Така че огромният спорт без аудитория просто завършва! Би могло да се спортува аматьорски, единствено за наслаждение, до момента в който професионалният спорт ще престане да съществува. Затова дано си пожелаем да бъде открито решение с тази болест, тъй че публиката да се завърне, въпреки и последователно, в спортните зали и стадионите.
 Тренировка на националите по волейбол @@@

- За трети път ви избират за старши треньор на националния ни мъжки волейболен отбор. Какво е друго в този момент? Изненада ли ви нещо?

- Не съм сюрпризиран, тъй като се е случвало на мнозина да бъде възобновен ангажимент от този вид - треньор на народен тим. Аз не съм първият. България има традиция в това разнообразни експерти да са отпред в разнообразни интервали, при разнообразни условия и години. Не е нещо изключително. За мен на процедура това е вторият престой. Вярно е, че през 2019 година моят контракт предвиждаше единствено един сезон, само че федерацията то обвърза със идващия цикъл. И по този начин де факто за мен това е вторият ми престой в българския народен тим. Разбира се, от позицията на времето доста неща се трансформират. За 10 години много играчи са се сменили. Сега започваме нов цикъл, по тази причина тествам доста състезатели, с цел да конструираме нов тим. И това е прелестно и в действителност доста ме подтиква.

- Бяхте треньор на Любо Ганев, който обичаше шегите като състезател даже при пословично непоколебим ментор като вас. Но в този момент споделят, че желае всичко да е планувано, съществено и подчинено на дисциплината. Усещате ли тази смяна? И по какъв начин ще я коментирате?

- Естествено, оня Любо Ганев, който аз упражнявах преди 30 години, е доста друг от този Любо Ганев в този момент. Той е отпред на Българската федерация по волейбол, президент, който служи за образец на целия български волейбол. Това са две разнообразни неща. Но това, което е общо за него тогава и в този момент е, че той беше доста приветлив човек преди време и продължава да бъде доста приветлив човек в този момент. Аз съм уверен, че той ще може да способства доста за българския волейбол. Любо Ганев избра доста положителни ръководители във федерацията, доста умни хора и по тази причина считам, че следва доста позитивен интервал за българския волейбол. Да обвързваме това с резултатите е прекомерно рано към момента, само че сигурно управлението на Ганев е доста положително за българския волейбол.

- Как виждате Любо Ганев като президент? Едно от първите поздравления при неговия избор беше от италианската федерация, която изпревари международната централа и европейската конфедерация…

- Да кажем, че съставлява едно разумно продължение. Данчо Лазаров беше доста дълго време отпред като президент на федерацията. Но всяко нещо на света както има своето начало, по този начин има и своя край. С идването на Ганев се поставя начало на новите български ръководители. Както споделих по-рано, някои от тях са сътрудници на Любо Ганев във федерацията. Смятам, че той ще даде отличен имидж на българския волейбол в Европа и по света. Неслучайно италианската федерация незабавно го поздрави, защото той е доста позитивна персона. Убеден съм, че ще направи положителни неща за българския спорт.

- Високите момчета на България са най-успешният тим на страната в исторически проект. Имаме ли капацитет още веднъж да се върнем в Топ 4 на огромните шампионати?

- Това е една доста стимулираща и в същото време доста сложна цел. Преди години България беше един от водачите в света на волейбола, а в този момент е по-назад. Трябва да върнем тима на тези високи равнища. Това е сложна работа, само че този нов цикъл може и да крие позитивни изненади за българския тим. Трябва обаче да имаме търпението да изчакаме някои от младите в този момент да пораснат, с цел да разчитаме на резултати. Положителното е, че тимът може да разчита на един доста добър и положителен състезател, какъвто е Цецо Соколов. Новият капитан може да помогне доста на тима да израсне. Тръгваме от добра база - неговото наличие, само че е ясно, че би трябвало към водача да конструираме нов тим. Аз обаче имам огромна религия и работя с огромен възторг, тъй като съставът от млади играчи, които към този момент упражнявам доста ми харесват. Също по този начин и тези, които планираме да се причислят към състава по-късно. Така че за международното състезание през 2022 година да имаме забавен отбор с вероятности.

- Как планирате да промените кръвта в тима? Трима-четирима от старите асове плюс нови гении - това ли ще е формулата?

- Такава е логиката, само че няма формула за новия тим. Аз ще взема най-хубавите български волейболисти. Освен капитана Соколов, тук са Георги Братоев, Гоцев, Скримов. Те са непрекъснатото звено в тима, част от отбора, който игра до предходната година. Тук са също по този начин някои, които към този момент участваха в състава като Мартин Атанасов, като Алекс Грозданов, като Каракашев и други. Към тях се прибавят новите гении, защото България има някои забавни млади дарования. Моя задача е да ги интегрирам в състава, тъй че за идващите надпревари да имаме тим, който е примес от опит и младост. И освен – желая новият отбор да покаже най-хубавите черти на българския волейбол.

- Направихте ли си разбор какво действително не доближи на България да се класира за олимпийските игри в Токио?

- Анализите ги направихме незабавно след квалификацията във Варна през август 2019 година Тогава мачът против Бразилия за нас беше обект на доста изчерпателен разбор, който сподели, че просто направихме няколко неточности повече от противника. Основните незабавно ги посочихме и опитахме да не ги повтаряме повече. Естествено, нужно е време да се поправят грешките, а и няма метод въобще да не се позволяват такива. Но работата ни е ясна. Това, което вършим с моите асистенти в щаба - Ники Желязков и останалите, е да наложим система в тима, която е истинска, ефикасна и може да носи резултати.

 Тренировка на националите по волейбол @@@

- На олимпийската подготовка в Берлин на почитатели и анализатори се хареса модерната игра на нашия тим. Очаквате ли тази наклонност да се резервира и в действителност България да е атрактивна и резултатна край мрежата?

- Аз не преставам да работя, тъй като качеството на нашата игра не е единствено това от Берлин, само че и дори е по-високо. И задачата ни е да го създадем още по-високо. Естествено, качеството зависи от това по какъв начин работя аз и по какъв начин играчите асимилират, интерпретират и до каква степен съумяват да бъдат ефикасни. Ясно е, че някои от мощните състезатели в тима като Йосифов и Салпаров няма да се към този момент тук, само че това е разумна смяна след толкоз години. От мен и от щаба зависи да намерим съответните им заместници, с цел да имаме чудесно качество в играта.

- Как работите с Георги Братоев през днешния ден? Имахте вербални нападки от него, само че в този момент наподобява, че двамата се разбирате чудесно. Как го постигнахте?

- Никога не ме е интересувало това, което хората приказват. Мен ме интересува какво вършат на игрището. Миналия сезон повиках едни играчи за сметка на други за олимпийската подготовка и планирах дребна разновидност за европейското състезание. Смятах, че е вярно да повикам съответни играчи за спецификата на съответните надпревари. Сега сме в друга обстановка. Мен не ме интересува дали играчите споделят, че са удовлетворени или, че не са удовлетворени. В моята глава е само ползата на националния тим. Изявленията не са тези, съгласно които аз предпочитам състезателите и работя с тях. С Георги работим обикновено, работим добре. Той знае, че в случай че следва верния път, ще бъде значим детайл за този тим. Но в случай че не следва като всички верния път, няма да продължи и други ще заемат неговото място.

- Кои ще са водачите в тима? Кой най-много ще постанова вашата тактика на терена?

- Имам нуждата всеки един от волейболистите в националния отбор да бъде водач в своята роля. Не машинален общ брой от играчи, които крещят или които постановат своето мнение. И има потребност от най-хубавите реализатори на терена. Всеки да бъде водач в своята роля. Избрахме като имиджова персона на тима Цецо Соколов. Той ще бъде капитан, само че точно поради това ще има и повече отговорности, в сравнение с съотборниците му. От него ще се желае освен да играе добре, само че и да бъде апетитен като индивидът, генериращ главно имиджа на тима. А по принцип нямаме потребност от водач, а имаме потребност от добър разпределител, от положителни посрещачи и по този начин нататък. Реално това е най-важно.

 Тренировка на националите по волейбол @@@

- Как работите с Николай Желязков? Какви връзки имахте преди да стане ваш първи помощник и виждате ли го в действителност като собствен правоприемник отпред на България?

- Всички знаят, че преди година и половина, когато президентът Лазаров ми предложи поста селекционер, аз показах Желязков като пръв асистент. После заради персонални аргументи, той отхвърли. Но аз го показах, тъй като е добър треньор и сме другари от дълги години. Неговите хрумвания са доста близки до моите и това към този момент се удостоверява във всекидневната ни работа. Все повече се увещавам от взаимната ни активност, че аз и той мислим по един и същи метод за доста неща. Много прелестно съм сюрпризиран и от неговите механически и тактически знания. Така че съм сигурен - той ще се оправи, освен като мой асистент, само че и вероятно като старши треньор.

- Има и хора от елита на волейбола ни, които считат, че тандемът с Желязков е непотребна застраховка на федерацията. Те са малко на брой, само че все по какъв начин какво бихте им споделили?

- Ще отговоря, че всеки има своето мнение. Аз мисля по различен метод. И съм уверен, че дуетът Пранди-Желязков ще се оправи, само че в последна сметка времето ще даде отговора.

- Най-силните страни и надлежно ахилесовата пета на българския тим все още?

- Както всеки един тим, и нашият има мощни и слаби страни, само че не е единствено един слаб и един мощен съставен елемент. Отборът който игра до олимпийската подготовка, за който приказваме по причина, че новият към момента не съществува, сподели, че има положителни умения в офанзива. Но се видя и друго - би трябвало да се усъвършенства доста в системата сервис-блок-защита. И да се промени в умеенето да работи всеки един ден със стопроцентова централизация. Целта е да се основат по време на заниманията нужните автоматизирани процеси, които разрешават да се тренира по най-хубавия метод. Това е разликата ни от най-класните тимове и играчи. Те несъмнено са привикнали ежедневно да работят стопроцентово и по този начин да израстват като равнище. Пътят, по който би трябвало да работим, е да убедим играчите да упражняват по най-хубавия вероятен метод, тъй че и резултатите да бъдат разследване от качеството на работата.

- Имате взор върху международния волейбол. В кое клубно състезание се играе най-силно в този момент - Италия, Полша, Русия?

- За мен най-качественото състезание е италианското. Не единствено, тъй като в него вземат участие редица известни състезатели от целия свят, а и защото клубовете работят добре. Много клубове се менажират чудесно и упражняват по най-хубавия метод. И най-много затова играчите могат да израстват. Полското и съветското състезание също са екстра класа. В Русия има доста висококачествени реализатори. Струва ми се, че локалният шампионат би трябвало да израсне още във връзка с щабовете, които са отпред на тимовете. В Полша пък би трябвало да отбележим огромния интерес на публиката и на медиите. Тоест, във връзка с рекламата - спонсорите и малките екрани, наблюдават от близко мачовете. В това отношение може би в Полша са номер едно, само че и там би трябвало да подобрят равнището на клубовете си. Така че италианското състезание, според мен, остава най-хубавото.

- Кой народен тим има максимален късмет за олимпийска купа следващата година?

- Не е единствено един. Няма подобен преобладаващ тим. Няколко са. Що се отнася до Америка - Бразилия и Съединени американски щати. А в Европа - това са Полша и Италия. Колкото до Русия, тук тежи дисквалификацията на съветския спорт. Ако тя отпадне, тогава отборите-претенденти за олимпийската купа стават пет. Ако дисквалификацията не отпадне, са тези четири, които ви показах. Мисля, че това са най-вероятните претенденти за почетната стълбичка и медалите.

- А кой състезател бихте желали да имате в българския народен тим, в случай че можехте да го натурализирате?

- Никога не съм мислил за това. За мен значимото е да работя с българските момчета. Бих желал да се съсредоточа върху българските волейболисти. Преди година моите мисли бяха ориентирани към Матей Казийски, който обаче не е чужденец. Той обаче не беше част от националния тим. Много бих желал да го видя още веднъж с националния екип на България. Ако въпреки всичко имах правото да посоча едно име на чужденец, то …. Бруниньо би бил една отлична облага.

- Казусът „ Матей Казийски “ настоящ ли е за вас или времето към този момент го хвърли в …задно поле или дори в навън?

- Това е затворена страница, тъй като, когато я няма действителната мотивация и вероятност за него за класиране и изява на олимпийските игри, просто … няма по какъв начин да я отворим.

- Кажете някои нови имена от вашата нова селекция, които би трябвало да запомним? Тези, които очаквате да станат звезди?
Да, ще назова някои от тези волейболисти, които сега проследявам. Разпределителят Владимир Станков, който може да бъде прибавен към Георги Братоев и Георги Сеганов. Може би и някой различен в идващите седмици и месеци. Мога да кажа, че търсим заместител на Салпаров и аз работя с Каракашев и Кристиян Петров. Понастоящем хипотезата да намерим заместител на Салпаров върви в тази посока. Търсим и нови посрещачи. В това отношение България е в добра обстановка, тъй като има гении. Ще загатна също и Мартин Атанасов, който е доста млад и ще бъде едно от новите открития. Георги Петров, Аспарухов, Люцканов – това са отлични посрещачи, които аз следя и се пробвам да им оказвам помощ да израстват. Грозданов, който е доста млад, ще бъде един от играчите на бъдещето измежду централните блокировачи. Много съм заинтригуван от израстването и на Илия Петков. А също по този начин на други младоци като Кръстев и Стефан Чавдаров. Те имат положителни качества. В този миг, да кажем, че Соколов и Велизар Чернокожев са най-хубавите диагонали. Но скоро към тях ще се причислят и други. От тази група ще се построи основата на тима.

- Имате и взор в националните ни обединения до 17 години и до 19 години- или това е задача на Николай Желязков?

- Към момента работата с младите играчи е предоставена на Найден Найденов. С него съм в стеснен контакт и скоро той ще се причисли към нас, с цел да взе участие в нашите занимания. С него ще беседваме няколко дни. Той ще бъде индивидът, който ще прави оценка играчите на възраст до 19 години. Разбира се, и Желязков ми е приказвал за тях. Някои самият аз съм гледах на финалите на шампионата в Бургас. Играчите, които са на 18 години, е добре в този момент да ги оставим да порастват умерено с техните треньори и с Найден Найденов. Аз ще се опитам да привлека за българската идея най-хубавите на възраст 21, 22, 23 години.

- На 1 август ще участвате като преподавател в семинар. Кое е най-важното, което би трябвало да кажете на българските треньори?

- Ще оповестя на треньорите системата, с която ще играе българският народен тим. Всички системи в нахлуване и отбрана. Ще им обясня по какъв начин ще играем. Но това пояснение ще бъде по този начин детайлизирано, че може да бъде и добра диря, добър път за българските клубни тимове. По този метод те ще схванат с акуратност по какъв начин ние работим.

- Вие сте един от най-титулуваните треньори в света. Какво още желаете да постигнете във волейбола?

- Искам да продължа да се развличам. Аз постоянно съм се забавлявал във волейбола. Защото волейболът за мен не е единствено работа, а е една пристрастеност, едно развлечение. Искам да продължа да изпитвам наслаждение и по тази причина не преставам да работя. Ясно е, естествено, че в случай че тимовете, които упражнявам, печелят, аз ще се развличам повече.

- Как одобри вашето семейство новото ви предопределение отпред на българския народен тим?

- Моето семейство, обратно на това, което може би мнозина си мислят, ме подтикваше да приема предлагането. Моята брачна половинка, моят наследник са доста въодушевени от това да идват в България и да гледат мачове. А също по този начин и да прекарват и ваканцията си в България. Съпругата ми, синът ми също изкараха интервали покрай мен във Варна предходната година. И нямат самообладание отново да изкарат част от ваканцията си в прелестните места, с които разполага България.
Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР