Секторът на заведенията и ресторантите твърди, че е започнал плавна

...
Секторът на заведенията и ресторантите твърди, че е започнал плавна
Коментари Харесай

Наполовина по-малко внесен ДДС от ресторантьори. Те твърдят, че изсветляват

Секторът на заведенията и заведенията за хранене твърди, че е почнал плавна наклонност към излизане на ярко във връзка с заявените обороти и трудовите контракти. В същото време, че през юли и август тази година секторът е заявил за внасяне към 16 млн. лева Данък добавена стойност при 37 млн. лева за същия интервал на предходната година. Това се случва на фона на понижен от 20% на 9% Данък добавена стойност, както и сериозен спад в бизнеса поради пандемията от Covid-19.

" Секторът е тръгнал да изсветлява заради ограниченията, взети в рецесията, само че процесът не може да се случи за 1-2 месеца, би трябвало повече време ", съобщи пред Mediapool Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Преди време Националната организация за приходите (НАП) изнесе данни от свои инспекции, съгласно които заобикалят да заплащат налози. Затова финансовото министерство счита, че секторът е високорисков и е един от най-сивите в страната.

В понеделник Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България разпространиха позиция във връзка отговор на парламентарен въпрос към министъра на финансите Кирил Ананиев. По данни на МФ през юли и август 2020 година бранш " Ресторантьорство " е заявил Данък добавена стойност за внасяне към 15.8 млн. лева, а за възобновяване – 3 млн. лева През същите месеци на 2019 година са декларирани 37.3 млн. лева за внасяне и 2.4 млн. лева за възобновяване. Това значи номинален спад на импортирания налог на годишна база с над 50-60%.

От двете браншови организации настояват, че има куп справедливи аргументи за номиналния спад на постъпленията, само че компаниите, които са останали на пазара, внасят повече в процентно съответствие по отношение на предходната година, което значело, че секторът изсветлява.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР