Секторът на жилищата в България се връща в стабилните си

...
Секторът на жилищата в България се връща в стабилните си
Коментари Харесай

Купуваме жилище предимно за лични нужди

Секторът на жилищата в България се връща в постоянните си равнища от интервала на 2018 година Пазарът е деен, а главният мотор на покупките на жилища в този момент са персоналните потребности, а не спекулирането със опазване на стойност или вложение с вдишване на дълг.

Това сподели Явор Костов, ръководещ сътрудник в " Къшман енд Уейкфийлд Фортън " (Cushman&Wakefield Forton), на конференция, на която бе показано положението на пазара на недвижими парцели в другите му сегменти през погледа на компанията.

По думите на Костов тази година ще е рекордна във връзка с задълженията, поети за покупка на жилищата, тъй като лихвите за тази цел са най-ниски и още не са наранени от световното повишаване на лихвените равнища. От компанията чакат лихвите да се вдигнат от сегашните към 2,5 – 2,7 на 100 до към към 3,5 – 4 на 100 през 2024 година - към средата на годината или трето тримесечие.

Общото чувство е, че пазарът на жилища в страната е постоянен. Има интензивност и се избират качествените планове. Предлагане има, само че не и свръхпредлагане, чувството е такова, тъй като има доста вдигнати кранове, чисто образно се строи доста, един план обаче лишава сред две и три години строителство, а продажбите стартират доста по-рано и не виждаме да има планове със усложнения в продажбите си, добави специалистът.


Инвестиционният пазар

Той уточни, че резултатът от покачването на лихвените равнища към този момент се усеща и в България, изключително в бизнес кредитирането, където те доближават сред 5,5 и 6 на 100, като не е ясна наклонността. Очакванията на компанията са, че доникъде на 2024 година ще настъпи пикът на лихвените равнища на Европейската централна банка и Управлението за федерален запас и след това ще стартира плавното има понижаване, което води до резултат от 3 до 6 месеца веселба и в бизнеса.

В Европа за деветте месеца на тази година по отношение на същия интервал на 2022 година с близо 70 на 100 е спаднала интензивността във всички браншове, като всички вложители са в изчакване за това, какъв вид активи ще има на пазара след повишението на лихвите, по какъв начин това ще се отрази на съответните браншове и къде ще има най-хубави благоприятни условия за вложение по-късно.

Какви са цените на парцелите в най-популярните квартали на София

В България нямаше пик на вложенията и по тази причина няма и срив, добави специалистът. Средният заем, който се взима за бизнес парцел, е от порядъка на 50 и под 50 на 100 от цената на парцела, за разлика от 2008 година, когато равнищата бяха близо 70 на 100. В този смисъл съгласно специалиста фундаменталната позиция на бизнеса по отношение на 2008 година е доста по-солидна и не се чака дълбока рецесия в бранша на бизнес парцели заради тази причина.

Индустриалният бранш

Индустриалният бранш е печеливш от коронавирус пандемията, посочи специалистът и добави, че има наклонност на прибиране от Далечния изток на основни производства. Заради войната в Украйна част от строителните материали нарастнаха, увеличи се и цената на труда и съгласно специалиста инвестицията в сходен вид площи е станала по-скъпа и нивата към този момент стават " на ръба на допустимото наемно равнище от потребителите ". Явор Костов уточни, че свободните площи в България са в порядъка от към 1,5 на 100 от общо 1,5 млн. квадратни метра, а близо 70 на 100 от плановете са по задание за съответния бизнес. 

 istock istock
Офис площите

Йоанна Димитрова - заместник-мениджър офис площи в компанията, сподели, че процентът свободни площи продължава да е постоянен – малко над 16 на 100, а за идващите тримесечия и може би две години напред се чака този % малко да се усили, тъй като има планове, които ще излязат на пазара - офис здания, които сега са в градеж, и през 2024 и 2025 година тези планове ще покачат % свободни площи.

Наемателите търсят все по-качествени планове, които са сертифицирани, добави Димитрова. Проектите в строителство не престават да бъдат малко и към момента са на равнища, регистрирани и през 2022 година – под 200 000 квадратни метра, като те ще би трябвало да излязат на пазара идващите две до три години. В България не се чака да има тежък срив на офисния пазар, сподели Явор Костов.

 iStock iStock
Търговските площи

Георги Муховски - заместник-мениджър търговски площи в компанията, уточни, че секторът е един от печелившите след пандемията. Само през последното тримесечие са отворени четири нови ритейл парка и те са основата движеща мощ на бранш " Търговски площи ". Тенденцията ще се резервира и до края на годината, когато се чака да бъдат открити още четири нови парка.

Общият размер на ритейл парковете, функциониращи все още, е 460 000 квадратни метра, което е повече от половината от общата комерсиална повърхност в моловете (търговските центрове) в България. По индикатора за плътност - квадратен метър комерсиална повърхност на хиляда индивида - България изостава от прилежащите страни, както и от страните от Централна и Източна Европа, сподели специалистът. В отговор на въпрос Явор Костов уточни, че страната ни има капацитет за още един мол – в Пловдив, освен това огромен - четвърта генерация търговски център.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg 
По тематаБНБ: Българите не купуват парцели, с цел да ги отдават чартърен
Източник: Българска телеграфна агенция
жилище лихви инвестиция бранш .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР