Сегашният икономически растеж на Китай е далеч пред средния за

...
Сегашният икономически растеж на Китай е далеч пред средния за
Коментари Харесай

МВФ: Приносът на Китай към световния икономически растеж остава силен

Сегашният стопански напредък на Китай е надалеч пред междинния за света и приносът му към международната стопанска система може да остане съвсем една трета до края на 2024 година, съобщи Стивън Барнет, представител на МВФ за Китай.

По време на тазгодишното издание на Тиендзинския конгрес, което се организира този петък, Барнет посочи, че Китай поддържа бързия си стопански напредък, макар „ куцащата “ международна стопанска система. МВФ предвижда, че световният напредък ще бъде 3 % през 2023 година, а 0,9 процентни пункта от тях ще дойдат от Китай.

Коментирайки опасенията по отношение на китайското ползване, Барнет уточни, че „ от време на време неправилно разбираме потреблението в Китай “. Данните, демонстрират, че в потреблението на жилища през второто тримесечие се следи нарастване с 14,7 % по отношение на 2019 година, до момента в който в Съединени американски щати то е 9 % по-високо, а еврозоната към момента е под допандемичните равнища.

Световната стопанска система демонстрира мощна резистентност на въздействието от пандемията, руско-украинския спор, зърнената рецесия, инфлацията и високите лихви, сподели Барнет, добавяйки, че съгласно средносрочните прогнози на МВФ международният стопански напредък може да доближи едвам 3 % през 2028 година, най-ниската точка от 90-те години на предишния век.

В края на речта си пред форума Стивън Барнет прикани за по-тесни връзки в бизнеса и комерсиалното съдействие, с цел да се генерират нови движещи сили за световен стопански напредък. Той посъветва всички страни да анулират комерсиалните ограничавания, да възстановят системата за разрешаване на разногласия в СТО и да реализират нови съглашения за отваряне на пазарите в областите на електронната търговия, услугите и вложенията.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР