Сегашните лекарства са ефективни и срещу него Тези дни в социалните

...
Сегашните лекарства са ефективни и срещу него
Тези дни в социалните
Коментари Харесай

Откриха нов, по-заразен вариант на ХИВ

Сегашните медикаменти са ефикасни и против него

Тези дни в обществените мрежи се популяризира известие, че на 89 години във Франция е умрял проф. Люк Монтание, откривателят на ХИВ - вируса извършител на СПИН. Съобщението още не е публично доказано. За откритието, оповестено през 1983 година, той и още двама международни учени получиха Нобелова премия за медицина през 2008 година

Преди година проф. Монтание разбуни научните среди, като изрази съмнение, че коронавирусът, провокирал сегашната пандемия от COVID-19, е създаден в лаборатория. Според него той съдържа детайли на ХИВ и най-вероятно е бил основан при опити да се създаде ваксина против СПИН.

Вече 40 години човечеството живее с ХИВ/СПИН и отношението към вируса и причиняваната от него болест мина през разнообразни стадии - от боязън и смут, че върлува “чумата на ХХ век”, сееща неизбежна гибел, през дългогодишни научни проучвания, до откриването на терапия, която потиска размножаването на вируса. Днес 37,7 млн. души по света живеят с ХИВ.

У нас към 1900 души с ХИВ и СПИН се наблюдават и лекуват в 5 профилирани центъра. Най-възрастният пациент е на 81 години. Само 25 индивида от тях не са на лекарствена терапия по тяхно предпочитание, макар че лекуването се заплаща напълно от страната. През 2021 година, до началото на декември, са диагностицирани 219 нови случая.

При съвсем 90% от хората, които се лекуват, вирусът е неоткриваем, което значи, че равнището му в кръвта е толкоз ниско, че носителите не са рискови за близките. Те могат да водят естествен живот, да основават фамилии и деца, имат дълготрайност на живота, сходна с тази на останалите хора, стига да одобряват постоянно лечението за цялостен живот.

Въпреки напредъка на науката и изнамирането на медикаменти, които не се гълтат с шепи, както при започване на пандемията, а единствено едно хапче един път дневно, към момента - към този момент 40 години - не може да бъде открита ваксина против ХИВ. Причината е в мощната неопределеност на вируса и непрекъснатата поява на нови мутанти. Такъв нов, по-агресивен вид на ХИВ, който е по-жизнен и се предава по-лесно, бе открит наскоро в Нидерландия.

Проучването на интернационален екип учени от Оксфордския университет е оповестено в сп. “Сайънс”. Оказва се, че мутиралият вирус се е разпространявал няколко десетилетия и с него са инфектирани 109 индивида. Вероятно той е зародил още при започване на 90-те години на предишния век.

Заразените с него имат сред 3,5 и 5,5 пъти по-голям вирусен товар, в сравнение с тези, които са инфектирани с други варианти на най-разпространения подвид В на ХИВ. Освен това при тях съществува по-голям риск, в случай че не се лекуват, да развият СПИН (не всеки, инфектиран с ХИВ, се разболява от СПИН). Експертите предизвестяват, че от основно значение е лекуването да бъде стартирано допустимо най-скоро, защото новият вид предизвиква по-бързо намаляване на съпротивителните сили на имунната система.

Добрата вест е, че в този момент съществуващата лекарствена терапия е ефикасна и против новия вариант.

Източник: вестник " Труд "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР