Сега ще имаме повече самочувствие, знаейки как се движи административната

...
Сега ще имаме повече самочувствие, знаейки как се движи административната
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: След европредседателството България знае по-добре как да защити интереса си

Сега ще имаме повече самочувствие, знаейки по какъв начин се движи административната машина, с цел да можем да защитим националната си позиция. Това съобщи министърът за българското председателство Лиляна Павлова при показване на резултатите на българското европредседателство и целите на Австрия. Тя уточни като тематики, по които България ще би трябвало да отбрани ползите си многогодишната финансова рамка за повече средства за България, двойния стандарт за храните да няма разделяне на Запад и Изток, българските превозвачи и доста други тематики през идващите месеци. Сега знаем по-добре по какъв начин да защитим българския интерес, уточни Павлова.

" Това, което направи председателството, е да сплоти администрацията и институциите. Това способства администрацията да се опознае и сплоти, тъй като постоянно има конкуренция сред нея ", акцентира още министърът. Тя добави, че " несъмнено се гордеем с вдигната летва на Стефка Костадинова, само че председседателството го възприехме не като самостоятелна игра ". Павлова изрази убеденост, че българското председателство ще се запомни, " с това, че бяхме екипни и вложихме старания да запазим единството във всеки миг ". " Имаше моменти, в които взимането на решение изглеждаше съвсем невероятно, само че не позволихме да надделеят пристрастеностите и страстите. В името на единството преглътнахме и тежка хапка за преглъщане и на това се дължи триумфа. Днес можем с горделивост да кажем, че успяхме, тъй като бяхме единни, екипни, прагматични и резултатно насочени да реализираме това, за което сме призовани, да приемем такова е законодателство, да вземем решения, с които Европа да бъде по-добра ", добави Павлова. По думите й мотото на българското европредсеедателство " Съединението прави силата " е било не просто мото, което да звучи красиво, а е било приложено на процедура.

" Намираме се в обстановка, в която геополитически нещата наподобяват доста разнообразни и доста динамични ", сподели Павлова. Като провокации тя изброи миграционния напън, новия курс на Съединени американски щати, дебата за климатичните промени, обстановката със сигурността, връзките с страни като Турция, Русия, вътрешнополитическата обстановка, Брекзит.

Тя изясни, че от тук до октомври Австрия би трябвало да довърши нелеките договаряния за Брекзит и по този въпрос е доста значимо да се резервира единството на 27-те. " Само в случай че сме единни, ще можем да отстоим правата и ползите на европейските жители ", означи министърът.

По думите й както целите на председателството трио (Естония, България, Австрия), по този начин и тези на българското председателство са били разпознати, напипвайки пулса, с цел да са задоволително гъвкави, пулса на проблемите.

" Оценката ще я дадат и получихме висока оценка от сътрудниците ни. Имаме висока оценка и от българските жители ", посочи министърът, като напомни, че последното социологическо изследване демонстрира над 80% поддръжка за работата на България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, а под 1% е отрицателното отношение, което по думите й значи, " че сме съумели да бъдем в задоволителна степен налични ".

Постиженията

Павлова посочи, че нормално председателствата не провеждат повече от 100 събития. България е възнамерявала не повече от 200, а е приключила с 284, множеството в София. Това е довело до до повишен брой делегати, при предстоящи 20 хиляди България е била посетена от 36 хиляди Това има индиректна изгода България да бъде по-добре опозната, тъй като осъзнахме, че не ни разпознават задоволително добре, не ни познават като история, професионална експертиза, обичаи и качества, които с помощта на председателството успяхме да покажем и отстоим, сподели Павлова, допълвайки, че " би трябвало да имаме самочувствие, само че не самочувствие без покритие ". " Много от тези делегати ще се върнат като туристи, а надяваме се и като вложители, тъй като оцениха България като страна с капацитет за вложения ", сподели още тя.

Павлова изясни, че огромен размер от експертната работа е била свършена от екипа в непрекъснатото посланичество на България в Брюксел, където е имало над 1500 съвещания на всички спомагателни органи на съвета, работни групи, официални и неофициални съвещания. " Можем да си представим при 180 дни председателство 1500 срещи какъв интензитет на работа е това. Имаме 1500 специалисти, войска от специалисти, добре подготвени, които нашият ангажимент и отговорност е да запазим потенциала им ", добави министърът. Общо 2000 дупи са отговаряли за логистиката и сигурността, а 150 доброволци, са помагали безплатно.

По всички 105 наследени досиета е работено и е реализиран прогрес, а по 78 от тях са били реализирани съглашения в Съвета или с Европарламента.

Като най-важни достижения Павлова изброи мощно начало на дебата за многогдишната финансова рамка след 2020 г, призната европейска рамка за чиракуване, Европейски корпус за взаимност, европейска стратегия и тактика за развиване с поддръжката на 50 хиляди младежи. Работихме младежите да имат по-добра вероятност за работа, завършихме и приехме новото изборно право и разпоредбите за финансиране на европейските партии и датата на европейските избори през май 2019 година Имаме реализирано единодушие и прогрес по финансовите пазари, битката с измамите и други, изброи още министърът.

С какво ще се запомни председателството

" Най-важният акцент, който поставихме като български принос в европейския дневен ред, е тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани. С това ще бъде запомнено българското председателство ", сподели тя. По думите й, в случай че желаеме да приказваме за битка с проведената престъпност, сигурност и непоклатимост, това минава през интеграцията за Западните Балкани. Софийският дневен ред, който беше признат през май, включва планове, които касаят България, транспортната съгласуваност има изгода за България, тъй като с помощта на одобрените 11 стратегически плана и съпътстващите ги бенефициент ще бъде българският бизнес и българските жители, това бяло леке е доста значимо да бъде интегрирано в нашето европейско семейство, съобщи Павлова.

Тя означи, че това е и един от основните цели за австрийското председателство и за България това е извънредно значимо, тъй като тази последователност ще даде опция напъните и работата да продължат.

" Успяхме да приемем и доста се гордеем с това, европейска усъвършенствана шенгенска осведомителна система, оперативна съгласуемост на системите и система за оторизиране (или отказване) на визи за жители на трети страни ", сподели министърът. В рамките на председателството е била призната и първата промишлена стратегия за военни качества. Българското председателство е завършило договарянията по всички досиета за енергийна успеваемост, възобновими източници и ръководство на енергийния съюз.

За цифровата съгласуваност са били признати 13 досиета, по които е имало доста различия, и девет са били затворени или е бил реализиран общ метод в Съвета, да вземем за пример пакета за киберсигурността, свободното придвижване на данни и други.

Единственият " парещ картоф "

Павлова изясни, че е било постиганато единодушие за авторското право, само че има още доста договаряния по тематиката и тя остава за австрийското председателство да бъде довършена. " Единственият парещ картоф, който оставяме, по другите успяхме да реализираме единодушие ", посочи министърът

" Голяма горделивост и нещо за което получихме сериозна поддръжка, е обществения дирек. За пръв път Съветът по обществени въпроси реализира единодушие по три от тематиките – директивата за командированите служащи за еднообразно възнаграждение за идентичен труд, координацията на системите за обществена сигурност, салдото сред професионалния и персоналния живот и транспарантните условия на труд ", сподели още тя.

По думите й България е потвърдила, че е приближен и благонадежден сътрудник, на който може да се разчита във всеки миг. Тя приказва и за културната стратегия по време на председателството, с която " дадохме всичко от себе си да покажем каква е нашата просвета и какви са нашите обичаи ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (274)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР