Седмица след пожара в Пампоровата къща, която служи за гримьорна

...
Седмица след пожара в Пампоровата къща, която служи за гримьорна
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив: Обследваме защо горялата Пампорова къща не е била застрахована

Седмица след пожара в Пампоровата къща, която служи за гардеробна на Античния спектакъл в Пловдив, локалната власт продължава да търси отговори на въпроси.

" Обследваме за какво постройката, която е монумент на културата от локално значение, не е била застрахована и кой носи отговорност за това ", съобщи кметът.

В нощта на пожара на 20 януари шефката на " Старинен Пловдив " доцент Елена Кантарева-Дечева, която стопанисва парцела, съобщи, че къщата е застрахована и полицата ще покрие вредите. Тя и градоначалникът бяха на място, до момента в който пожарникарите не загасиха и последната искра.

С днешното изказване на Димитров обаче излиза, че проблем има.

Градоначалникът повтори, че от бюджета ще бъдат заделени 80 000 лв. за ремонта на обгорялата постройка. Миналата събота пламъци се появиха по покрива на постройката и четири пожарни екипа гасиха. От обливането с вода стените подгизнаха. Все още няма дефинитивно умозаключение каква е повода за пожара.

От " Старинен Пловдив " преди дни излязоха с пояснение, че са вторичен разпоредник с бюджета и не могат да застраховат парцели, които са им дадени за ръководство. Според управлението на резервата общината е тази, която би трябвало да застрахова парцелите си.

Запознати подозират, че офанзивата е ориентирана против шефката на архитектурния резерват доцент Елена Кантарева-Дечева. От известно време към поста й имало аспирации от някогашна общинска съветничка, която не съумя да влезе в сегашния локален парламент, настояват от кухнята на локалната власт, предава " 24 часа ". Въпросната дама била близка до кръга на един някогашен към този момент партиен водач, който от ден на ден изпада в изолираност. И друга напориста дама с архитектурно обучение проявявала вкус към влиятелния пост, която настойниците й се опитвали да я постановат.

Кантарева е реставратор по специалност с безспорна експертиза. Тя е индивидът, който реставрира античните мозайки на двете емблеми на Пловдив - Малката и Голямата базилика с поддръжката на " Америка за България ".

Преподава и в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство. Назначена е за шеф на " Старинен Пловдив " в предишния мандат след извоюван конкурс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР