Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска

...
Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска
Коментари Харесай

Радев: Очаквам в петък Главчев да ми каже истинските мотиви за рокадите

Седмица след клетвата на служебния кабинет, министър председателят Димитър Главчев изиска промяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на безмълвие президентът Румен Радев отговори , само че не сподели дали ще утвърди и ще подпише указите за двете рокади.

Във вчерашния ден президентът сподели, че е необичайно „ служебният министър председател да си сменя мнението през един ден “. Също по този начин той остро се опълчи на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ , за идващ длъжностен министър на външните работи.

Според Румен Радев служебната власт би трябвало да бъде равно отдалечена от всички партии. Той напомни също по този начин, че в никакъв случай не си е разрешавал партийни предопределение в служебните кабинети.

 Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО) България 3 мин. Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО)  Слави Трифонов: Кабинета „ Главчев “ го ръководи Бойко Борисов България 2 мин. Слави Трифонов: Кабинета „ Главчев “ го ръководи Бойко Борисов  Асен Василев: Не чакам на идващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ България 3 мин. Асен Василев: Не чакам на идващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ  Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО) България 3 мин. Радев: Не е ли необичайно министър председател да сменя мнението си през ден? (ВИДЕО)  Слави Трифонов: Кабинета „ Главчев “ го ръководи Бойко Борисов България 2 мин. Слави Трифонов: Кабинета „ Главчев “ го ръководи Бойко Борисов  Асен Василев: Не чакам на идващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ България 3 мин. Асен Василев: Не чакам на идващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Държавният глава напомни също по този начин, че към този момент се дават разпоредби от партийни централи и се заплашва длъжностен министър председател. Той имаше поради изявлението на водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пък остро разкритикува сегашния външен министър Стефан Димитров, че се пробва да промени външнополитическия курс на страната.

„ В петък ще поканя господин Главчев, с цел да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя действителните претекстове, които го накараха по този начин стремително, без да е работил с тези хора и да ги познава, внезапно да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в длъжностен кабинет “, съобщи Радев.

Припомняме, че на 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета и със съдружниците и сътрудниците.

А на 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една лична промяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предлагането си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР