Седмица преди парламентът да приключи работа, депутатите решиха да извадят

...
Седмица преди парламентът да приключи работа, депутатите решиха да извадят
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите решиха следствието да излезе от прокуратурата

Седмица преди Народното събрание да завърши работа, депутатите взеха решение да извадят следствието от прокуратурата и той да стане самостоятелен орган, а ръководителят му да може да проверява основния прокурор. Така народните представители връщат обстановка, позната от предишното, когато следствието беше обособен орган.

В момента шефът на Следствената работа е заместител на основния прокурор и негова дясна ръка. Идеята е, шефът на следствието да стане самостоятелен. И точно това да е индивидът, който да проверява основния прокурор. Към днешна дата, това би означавало, Борислав Сарафов да проверява Иван Гешев. Според депутатите от „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ това ще докара до спор на ползи.
Вие съществено ли оферирате индивидът назначен от основния прокурор, неговата дясна ръка и заместител, да е индивидът, който го проверява?
Искрен Митев, Политическа партия

„ Ние след 1990 година облечени в демократични промени допуснахме някой много основни неточности. Ценното в този план е, че се слага извънредно значим въпрос - да се възвърне следствието в един предишен интервал от време, тъй че да се обезпечи на проверяващите органи оптимална самостоятелност, по този начин както изисква конституцията “, съобщи някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, съобщи БГНЕС.

Проектът на Министерския съвет е включен в Плана за възобновяване и резистентност. В него се предлага съдийската и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да създадат етични кодекси на съдиите и прокурорите, които да гласоподава Пленумът на Висш съдебен съвет. Друго предложение е Инспекторатът на Висш съдебен съвет да организира антикорупционно образование.

Депутатите преглеждат законопроекти за ремонти в Наказателно-процесуален кодекс. Те плануват Механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му.

Според обвинител номер №1 Иван Гешев част от препоръчаните ремонти в закона са противоконституционни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР