Седми военоморски флот на САЩ съобщи, че самолет П-8A Посейдон

...
Седми военоморски флот на САЩ съобщи, че самолет П-8A Посейдон
Коментари Харесай

Самолет на ВМС на САЩ прелетя над Тайванския проток

Седми военоморски флот на Съединени американски щати заяви, че аероплан П-8A Посейдон на Военноморски сили е прелетял над Тайванския пролив през днешния ден, ден откакто министрите на защитата на Съединени американски щати и Китай организираха първия си диалог от ноември 2022 година насам в опит да понижат напрежението в района, съобщи Асошиейтед прес. 
Патрулният и разследващ аероплан " мина над Тайванския пролив в интернационалното въздушно пространство ", се споделя в известие на 7-и флот. 
" Като оперират в Тайванския пролив в сходство с интернационалното право, Съединените щати поддържат навигационните права и свободи на всички народи ", се споделя в известието. 
Въпреки че проливът, който е необятен 160 км и разделя Китай от самоуправляващата се островна народна власт Тайван, съставлява интернационалните води, Китай счита прекосяването на задгранични военни самолети и кораби през него за предизвикателство към суверенитета си. Пекин предявява искания към остров Тайван, като заплашва да го отбрани със мощ, в случай че се наложи, макар военната поддръжка на Съединени американски щати за управляващите в Тайпе. 
Китай не реагира неотложно на известието, само че в предишното е отправял остри митинги и е задействал отбранителни ограничения в отговор на прекосяването на кораби и военни самолети през пролива, изключително в случай че са от Съединени американски щати. Китай също по този начин постоянно изпраща военни кораби и военни самолети в пролива и в други региони към острова, с цел да отслаби отбраната на Тайван и да се опита да сплаши 23-милионното му население, което твърдо поддържа фактическата си самостоятелност. 
Вчера министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин беседва с китайския си сътрудник адмирал Дун Цзюн в границите на последните старания на Вашингтон да усъвършенства връзката с китайските военни и да се понижи вероятността от конфликт в района, напомня АП. 
Остин за първи път беседва с Дун и за първи път от ноември 2022 година насам той беседва обстойно и нашироко с който и да е от китайските си сътрудници. Разговорът, траял малко повече от час, се организира в миг, когато се чака държавният секретар Антъни Блинкън да пътува до Китай този месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР