Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Вбр) с

...
Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Вбр) с
Коментари Харесай

Хамилтън триумфира в Бразилия

Седемкратният международен първенец във Формула 1 Люис Хамилтън (Вбр) с Мерцедес завоюва Гран при на Бразилия на пистата " Интерлагос ", макар че започва от десета позиция. Втори на 10,496 сек. финишира водачът на Ред Бул и водач в генералното класиране Макс Верстапен (Нид). Трети приключи вторият водач на Мерцедес Валтери Ботас - на 13,576 сек. от спечелилия.

Хамилтън и Верстапен, който започва от втора позиция, направиха извънредно забавно съревнование, като 12 обиколки преди края нидерландецът водеше пред противника си. Британецът обаче съумя да го изпревари, до края не позволи неточност и завоюва шеста победа през сезона против девет на противника.

Топ 10 допълниха Серхио Перес (Мекс, Ред Бул), Шарл Льоклер (Мон, Ферари), Карлос Сайнц (Исп, Ферари), Пиер Гасли (Фр, Алфа Таури), Себастиан Окон (Фр, Алпин), Фернандо Алонсо (Исп, Алпин) и Ландо Норис (Вбр, Макларън).

Предния ден Ботас завоюва спринтовата подготовка от 24 обиколки (100 км) на " Интерлагос ", а Верстапен приключи втори. Хамилтън пък бе осъден да тръгне финален, тъй като бoлидът му нe издържa тeхничecкa прoвeркa нa зaднoтo крилo, само че финишира пети. Последва ново наказване от пет места на същинския старт зaрaди промяна на мотора.

Въпреки триумфа на Хамилтън, шефът на " Черните стрели " Тото Волф изрази неодобрение от неналичието на толеранс от страна на стюардите. " При инспекцията те откриха, че DRS механизмът на болида се отваря с 0,2 мм повече от оптимално допустимите 85 мм. Не ни разрешиха да се изправим, както е в естествения протокол, а отнесоха казуса непосредствено към стюардите. Това ги сложи в доста неприятна позиция да вземат вярното решение ", съобщи Волф.

След триумфа седемкратният международен първенец понижи до 14 т. изоставането си в класирането, където води Верстапен с 332,5 т. Трети е Ботас с 203.

Проблемите за Хамилтън продължиха и след церемонията по награждаване. Асът бе привикан от стюардите по обвиняване, че е нарушил разпоредбите за сигурност в обиколката си за прибиране в бокса. Кадри от болида на Хамилтън демонстрираха по какъв начин той се движи много свободно в своя кокпит в парадния тур и това породи подозрения, че е карал с разкопчани колани, което е изрично неразрешено от правилника на ФИА за сигурността. Той бе санкциониран 5000 евро, само че не му бяха отнети точки от актива. С 50 000 евро бе санкциониран Верстапен, който в нарушаване на разпоредбите инициира инспекцията на задното крило на противника.

До края на шампионата остават три старта - за Гран при на Катар (в неделя), Саудитска Арабия (на 5 декември) и Абу Даби (на 12 декември).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР