Седем проби, взети от повърхностни води от река Черна, установиха

...
Седем проби, взети от повърхностни води от река Черна, установиха
Коментари Харесай

Замърсяването на река Черна е до 20 пъти над нормите

Седем проби, взети от повърхностни води от река Черна, откриха превишаване от 6 до 20 пъти над нормите на допустимите стойности за положително положение по азот амониев, азот нитритен, ортофосфати и общ фосфор.

Това установи взаимната инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян и Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " (БДИБР).

Установен е и източникът на замърсяване - заустване на отпадъчни води от градски сборен колектор на излаз отлив на тръба към преливник, в кв. Устово, град Смолян. Взети са проби от река Черна преди и след заустването на отпадъчните води.

Пробите са изпитани по следните характерности: температура, дейна реакция рН, електропроводимост, разперен О2, плътност с О2, неразтворени субстанции, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор (като фосфор), ортофосфати (като фосфор), α СПАВ и хлориди.

Измерените стойности по биогенни детайли (азотни и фосфорни показатели) са показателни за заустване на непречистени битово- фекални отпадъчни води. Резултатите от изпитването за показатели- БПК5 и общ азот, към момента не са подготвени.

От резултатите на пробите на повърхностни води от реката преди и след заустването на отпадъчни води от градски колектор се открива влияние върху водния обект, заради което БДИБР ще образува административнонаказателно произвеждане по реда на Закона за административните нарушаване и санкции.
 Глобяват с 10 000 лева ВиК-Смолян за замърсяването на река Черна
Глобяват с 10 000 лева ВиК-Смолян за замърсяването на река Черна

Установено е нелегално заустване на отпадни води от градския колектор в реката

Измерените при инспекцията на 20.08.2023 година стойности на индикаторите не са доста по-високи от измерените при осъществяване на националния мониторинг за река Черна в интервала 2019 - 2023 година Въпреки това в посочения минал интервал в никакъв случай не са измервани толкоз високи стойности по индикатор азот амониев.

От БДИБР означават, че сектор от река Черна е повлиян и от употребата на Водноелектрическа централа " Устово ", като в реката наоколо до водноелектрическата централа е

Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " ще разпореди на Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда в допълнение пробонабиране и изпитване по биологичния детайл за качество-дънна макробезгръбначна фауна, който регистрира минали замърсявания.

Едва след приемането на резултатите от този мониторинг ще стане ясно до каква степен замърсяването, довело до измирането на рибата, е предизвикало екологични вреди на река Черна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР