Седем принципа на хранене за забавяне на стареенето и дълъг

...
Седем принципа на хранене за забавяне на стареенето и дълъг
Коментари Харесай

7 тайни в храненето, които забавят стареенето

Седем правилото на хранене за закъснение на стареенето и дълъг живот са създадени от световноизвестния биогеронтолог, лекар на биологическите науки, съветския проф. Алексей Москалев.

“Програмата е ориентирана към поправяне на главните механизми на стареене. Тя е основана на основата на разбор на редица проучвания в региона на удължаването на живота. Сега в нейната основа лежат 7 правилото, само че продължаваме да работим по тяхното рационализиране ”, твърди ученият.

Първи принцип: Балансираното хранене

Изпълнявайки своите правила във връзка с калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини и микроелементи, не би трябвало да забравяте и за незаменимите мастни киселини и аминокиселините. В интернет можете да откриете оптималните правила на всички тези хранителни и биологично дейни субстанции. Можете от време на време да се изследвате за съществуване в организма ви на значимите нутриенти, с цел да запълвате техния дефицит.

Втори принцип: Пребиотично и метаболитно хранене

Човек живее в среда с голям брой живи организми (гъбички, бактерии, вируси и т.н.). По принцип техният състав през живота ни се трансформира малко и нашият имунитет привиква към тях. Затова непознатите бактерии, даже потребните, могат да доведат до инфектиране и от време на време до заболявания. Така че вместо живи пробиотици, е по-добре да употребявате пребиотици и метаболитици.

Пребиотиците (основно това са растителни влакна) оказват помощ на нашите потребни бактерии да се развъждат. А метаболитиците са артикули от виталната активност на потребните бактерии, които са потребни на други наши микроорганизми (те живеят дружно, като че ли помагайки си едни на други). Много метаболити има в киселомлечните артикули, накладените зеленчуци и плодове, виното, бирата, тофуто - изобщо във всичко, което се подлага на ферментация.

Проф. Алексей Москалев

Трети принцип: Антимутагенно хранене

Под действието на излъчванията, слънчевата светлина, химическите и други мутагени, се поврежда ДНК, в която е записана цялата генетична информация. Тя е нужна за живота на нашите кафези. Заради струпване на разновидности ние стареем и боледуваме, в това число и от рак. В доста артикули има антимутагени. Вижте кои антимутагени в кои хранителни артикули се съдържат.

- Цистеин - червен пипер, лук, чесън, брюкселско зеле, броколи, птиче месо, яйца, млечни продукти;

- Галова киселина - кестени, карамфил, диви къпини, цикория, грейпфрут, черен чай, вино, бира, ябълки, нар;

- Липоева киселина - спанак, броколи, домати, грах;

- Полифеноли - бобови артикули, домати, горски плодове, алено вино, какао, шоколад, чай, къри;

- Органични форми на селен - бразилски орехи, кашу, риба, кокоше месо, пуешко месо, кафяв ориз, бобови артикули, гъби, овесена каша, спанак.

Четвърти принцип: Т.нар. хорметично хранене

По-слабият стрес или казано по различен метод - по-ниските дози стрес, който не провокира обилни увреждания, може да задейства нашата отбрана. Този резултат се назовава хормезис, а веществата и факторите, които го провокират - хорменти. Затова умерените стресове, в случай че не са чести, са потребни. Те като че ли закаляват нашите кафези. В огромни дози хорментите оказват увреждания, а в дребни дози са потребни. Хорментите задействат гени, участващи в разрушение на токсините, подтикват автофагията ( “самоизяждане ” на клетките с ненужни и нездравословни компоненти), “ремонт ” на ДНК и даже крах на туморните кафези. Продукти с хорменти:

- Кверцетин - ябълки, лук, каперси, дребна алена боровинка, сливи, синя боровинка, френско грозде.

- Сулфорафан - броколи.

- Куркумин - къри.

- Ресвератрол - алено вино, фъстъци.

- Карнозин - пуешко месо, кокоше месо.

- N-ацетилглюкозамин - гъби, хрущяли, скариди.

Пети принцип: Противовъзпалително хранене

Това значи да консумирате постоянно плодове, зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест самун и пълнозърнести закуски, сирене, шоколад, сушени плодове, зехтин, бобови артикули, ядки, ленено семе, алено вино и бира.

Внимание: Избягвайте артикули, които подкрепят възпалението - месо и салами, пържена храна, газирани питиета, бял самун, всичко от рафинирано брашно, маргарин, сланина, чипсове.

Шести принцип: Хранене с биологичноактивни субстанции

Ние към този момент познаваме десетки гени, чието понижаване на интензивността в опити с животни, забавя стареенето. Такива гени има и индивидът. В редица артикули участват субстанции, които са способни да подтиснат такива гени и по този метод да повлияят на процеса на стареене при хората. Вижте кои субстанции в кои артикули потискат интензивността на гените на стареене:

- Апигенин - портокали, ябълки, вишни, грозде, лук, магданоз, броколи, сладостен зелен пипер, целина, ечемик, домати, чай, вино.

- Физетин - ягоди, ябълки, фурми, лук.

- Индоли - броколи и другите типове зеле.

- Токотриенол - кафяв ориз, алено палмово масло.

- Кофеин - кафе и чай.

- Капсацин - пикантен пипер чили.

- Проантоцианидини - гроздови семки, черна боровинка, къпина, ябълки, праскови, круши, нектарини, киви, манго, банани фурми, сорго (зърнен артикул, опция на царевицата), ечемик, орехи, кашу.

- Гинсеозид - женшен.

- Астаксантин - сьомга, скариди.

- L-теанин и теафлавини - чай.

- Изитиоцианати - горчица.

- Алфалипоева киселина - спанак.

- Рутин - чай и горски плодове.

- Хидрокситирозол - зехтин.

Седми принцип: Нискогликемично хранене

Всички знаят, че захарта е нездравословна, само че малко подозират, че тя форсира стареенето на мозъка, явява се като гориво, сила за злокачествените кафези, поврежда белтъчините на съединителната тъкан и по този метод състарява кожата, кръвоносните съдове, белите дробове, черния дроб, бъбреците, също така провокира катаракта. Затова е значимо да се заобикаля използването на захар, която изобилства в готовите артикули - газирани питиета, сокове, кексове, десерти, торти и така нататък Важно е да намалите също по този начин използването на нишестени артикули - сладкиши, самун, картофи, макарони, бял ориз, булгур от бяло брашно.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР