Седем перфектно запазени цветчета от неизвестен до сега вид са

...
Седем перфектно запазени цветчета от неизвестен до сега вид са
Коментари Харесай

Откриха неизвестни цветя на 100 млн. години, запечатани в кехлибар

Седем съвършено непокътнати цветчета от незнаен до в този момент тип са били открити в парче кехлибар от Мианмар. Находката датира от праисторически времена, когато на планетата са властвали големите динозаври.

Вероятно някой трицератопс или тиранозавър Рекс или различен голям динозавър си е проправял път през тропическата гора и без даже да разбере, е отронил цветчетата, които са се запечатали в смолата, трансформирала се в техен пантеон за към 100 млн. години, написа уеб сайтът на Университета в Орегон.



За първи път биват намирани седем изцяло непокътнати мостри от толкоз далечна ера, които учените са описали в детайли в своето проучване, оповестено в списание Paleodiversity.

Размерът на цветовете варира от 3,4 до 5 мм в диаметър, а учените са нарекли типа Tropidogyne pentaptera.



Новото проучване стъпва на по-ранен труд на изследователския екип от Университета на Орегон, който е проучвал и други кехлибари от Мианмар, в които са били открити следи и остатъци от различен растителен тип от същия покритосеменни жанр — Tropidogyne pikei.

И двата типа имат разперени чашелистчета с жилки и сходни на жлези нектарници. Tropidogyne pentaptera се отличава с две удължени стълбчета, яйчниците на цветята са оцветени по друг метод.



И двете растения са категоризирани в семейство Cunoniaceae, чийто представители са публикувани и през днешния ден в южното полукълбо и от които съществуват 27 рода.

В кехлибара са открити нишки от араукария (Стайна ела — Araucaria heterophylla). Анализът въз основата от данни на ядрено-магнитен резонанс удостоверява, че смолата принадлежи точно на това растение. Застиналата смола е запазила цветята в чудесно положение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР