Седем души, сред които 70-годишна жена, са били убити при

...
Седем души, сред които 70-годишна жена, са били убити при
Коментари Харесай

Седем жертви при атака до синагога в Йерусалим - Свят

Седем души, измежду които 70-годишна жена, са били убити при офанзива покрай синагога в Източен Йерусалим нощес. Нападателят беше премахнат, заяви израелската полиция, представена от световните организации.

Атаката ускорява опасенията от нови кръвопролития.

Нападателят разкрил пукотевица покрай синагога в Неве Яков - обитаем с еврейски заселници квартал на анексирания от Израел Източен Йерусалим. Мъжът умъртвил седем и ранил трима души, след което се опитал да избяга с кола, само че бил убит от израелски служители на реда, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Стрелецът бе разпознат като 21-годишен палестинец, гражданин на Източен Йерусалим. По първични данни той е работил независимо.

Никоя палестинска формация не е поела отговорност за офанзивата. Ислямисткото придвижване Хамас, което управлява линията Газа, обаче дефинира нападението като възмездие за интервенцията на израелската войска в бежанския лагер Дженин на окупирания Западен бряг на река Йордан в четвъртък, при която бяха убити девет палестинци.

В линията Газа и на Западния бряг хора честваха непринудено, до момента в който пред болница в Йерусалим се чуваха викания " Смърт за терористите! ".

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху дойде на мястото на офанзивата, съпроводен от министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир от крайната десница.

Това е едно от най-смъртоносните набези против израелци през последните години, отбелязва Франс прес. То бе осъществено точно на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и в подтекста на нова ескалация на насилието сред Израел и палестинците през последните 36 часа.

Атаката бе наказана остро от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, Съединените щати, Русия, Франция, Англия, Германия, както и от Обединените арабски емирства, които откриха дипломатически връзки с Израел през 2020 година

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска нападението с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Байдън даде обещание на Нетаняху " всички подобаващи средства в поддръжка на държавното управление и народа на Израел през идващите дни ", заяви Белият дом, представен от Ройтерс.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън осъди " най-строго ужасяващата терористична офанзива ". " Ние поддържаме стеснен контакт с нашите израелски сътрудници и удостоверяваме нашия хладнокръвен ангажимент към сигурността на Израел ", сподели той в изказване.

Днес Блинкън идва в Египет - първа спирка от негова обиколка в района на фона на ескалацията на насилието. След това държавният секретар на Съединени американски щати ще се срещне с израелския министър председател в понеделник и с палестинския президент Махмуд Абас във вторник.

Обстановката в Близкия изток е доста напрегната след поредност набези предходната година, показва ДПА. Израелската войска усили своите интервенции в окупираните палестински територии, при които постоянно се стига до смъртоносни конфликти.

След акцията в Дженин палестинската самостоятелна власт разгласи, че приключва своето съдействие с Израел в региона на сигурността. Тя е обявявала аналогични решения и преди, само че не ги е изпълнявала, отбелязва ДПА.

Само от началото на януари са били убити 30 палестинци съгласно оценки на АП. Миналата година броят им на Западния бряг и в Източен Йерусалим беше близо 150 - най-вече от 2004 година 30 души бяха убити при палестински офанзиви против израелци.

Израел откри надзор върху Западния бряг и Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 година, напомня ДПА. Над 600 хиляди еврейски заселници живеят на окупираните територии, които палестинците желаят за част от своя бъдеща страна със столица Източен Йерусалим.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР